Serviciul chirurgical


Asistenta chirurgicala, tratamentul operator al bolnavilor cu afectiuni chirurgicale, se efectueaza in unitati specializate. Conform legislatiei in vigoare, ele pot fi:
- Institute de specialitate, cu sectii de chirurgie,
- Clinici chirurgicale, unitati chirurgicale in centrele universitare, baze de invatamant pentru studentii in medicina,
- Sectii chirurgicale, unitati chirurgicale in afara retelei universitare medicale,
- Servicii ambulatorii de specialitate- chirurgie,
- anumite gesturi chirurgicale ( toatele de plagi simple, suturi, aplicare de agrafe, pansamente, etc.) se pot efectua in unitatile de asistenta medicala primara.


SERVICIILE CHIRURGICALE fac parte integranta obligatorie din Spitalele teritoriale ( orasenesti, municipale, judetene sau zonale), asigurand asistenta chirurgicala de specialitate bolnavilor din teritoriu si institutiile arondate, in functie de posibilitatile pe care le are. Pentru realizarea acestor obiective, organizarea si functionarea unui astfel de serviciu chirurgical este complexa, necesitand respectarea cu strictete a unor principii organizatorice si functionale precise, pe langa o dotare corespunzatoare.
Constructia spitalelor, incluzand sectii chirurgicale, a devenit in ultimul timp o provocare pentru arhitecti si constructori, care respecta norme bine precizate pentru o functionalitate corecta a sectiilor.
CONDITIILE DE BAZA pentru buna functionare a serviciilor chirurgicale sunt:
- posibilitatea de izolare a sectiei chirurgicale de alte sectii ale spitalului. Se realizeaza astfel:
- conditii optime pentru asepsie. Sistemul „ pavilionar” al spitalelor, preferat in trecut, impieteaza asupra consulturilor interdisciplinare.
- impartirea sectiei in compartiment septic si aseptic,
- organizarea sectiilor cu paturi ( „ partea hoteliera”) in conditii de confort pentru pacienti ( spatios, curat, aerisit, etc. ),
- sali de tratamente si pansamente suficiente, pentru prevenirea aglomerarii,
- anexe igienco-sanitare suficiente,
- acces spre statia centrala de sterilizare, la nevoie posibilitati proprii de sterilizare,
- acces rapid la blocul operator in caz de urgenta,
- acces la laboratorul de analize medicale si explorari functionale,
- acces direct spre serviciul de terapie intensiva,
- oficiul si sala de mese pentru bolnavii mobilizati,
- magazia pentru materiale sanitare,
- dulap cu medicamente de urgenta,
- camera de garda pentru medici, respectiv asistente care asigura conditii optime in timpul serviciului,
- „ saloane rezerva” pentru bolnavii mai grav ( cu una –doua paturi) dotate cu sursa de oxigen, sistem de aspiratie si sisteme de monitorizare,
- incapere pentru vizitatori, mai ales in cazul sectiilor cu circuit semiinchis.
SECTIA DE CHIRURGIE
SALOANELE pentru bolnavi trebuie sa corespunda normelor sanitare reglementate legal, privind suprafata, cubajul de aer si microclimatul ( temperatura ambianta 20 grade Celsius, umiditate 40-50 %). Accesul in salon pentru brancarda sau scaun pe rotile, chiar pana la patul bolnavului, sa fie dimensionat corespunzator. Peretii saloanelor si mai ales dusumelele, sa fie din materiale care permit o curatenie si dezinfectie eficienta. Saloanele necesita aerisiri repetate, fara a deranja bolnavii, desigur ideal ar fi sistem de aer conditionat.
Dispunerea paturilor in saloane se va face in asa fel incat sa permita abordul bolnavului pe trei laturi, ceea ce inlesneste urmarirea, tratamentul si asistenta medicala in orice situatie data.
Un sistem de semnalizare la fiecare pat este benefic, pe langa lampi de noapte, prize telefonice si prize pentru difuzoare radio-TV, ultimele sporind confortul bolnavilor.
Noptierele, ca mobilier auxiliar in salon, trebuie sa fie simple, continand doar lucrurile de stricta necesitate al bolnavului.
SALA DE MESE va fi folosita pentru bolnavii mobilizati, care servesc meniurile specifice afectiunii de care sufera si tipului de operatie suferita.
SALA DE TRATAMENTE este folosita pentru pansarea bolnavilor mobilizati si efectuarea unor proceduri care necesita conditii de „ intimitate” pentru bolnavi ( tuseu rectal, vaginal, clisma, spalaturi gastrice, etc). Aceste sali trebuie sa fie dotate cu mobilier adecvat, instrumente si materiale necesare, depozitate in conditii corespunzatoare. In aceste sali vor fi pastrate si documentatiile bolnavilor, pentru a nu avea ei acces la ele.
DULAPUL DE URGENTA, continand medicamentele de stricta necesitate, conform unui opis prestabilit, completeaza dotarea salii de tratament. Nu poate lipsi din sala de tratament un carucior ( troliu) cu instrumentele, materialele sanitare si solutiile pentru efectuarea pansamentelor la patul bolnavului. Containerele pentru colectarea selectiva a deseurilor activitatilor din sala de tratament trebuie sa corespunda normelor sanitare.
GRUPURILE SANITARE ( bai si toalete ) trebuie sa fie suficiente ca numar, accesibile usor si spatioase pentru a permite igiena bolnavului, care necesita ajutor.
PUNCTE DE STERILIZARE: Majoritatea spitalelor dispun de statii centrale de sterilizare, care efectueaza sterilizarea instrumentelor si materialelor sanitare pentru toate sectiile spitalului. Pentru situatii deosebite, se pot organiza puncte de sterilizare in sectia de chirurgie, deservite de personal instruit.
Toate aceste facilitati trebuie sa fie proprii departamentelor chirurgicale septice si aseptice, cu circuite complet separate, care nu se intersecteaza.
BLOCUL OPERATOR constituie un compartiment de baza al serviciilor chirurgicale, locul in care se desfasoara activitatea primordiala in chirurgie, locul unde se activeaza la limita dintre viata si moarte. Echipa chirurgicala actioneaza modest si cumpatat, in deplina discretie, in vederea redarii sanatatii bolnavului. Pentru realizarea acestor obiective, sunt necesare conditii deosebite, ca:
- separarea blocului operator de restul sectiei,
- acces rapid in caz de urgenta,
- circuite functionale separate,
- executii constructive care sa permita o igienta si dezinfectie perfecta,
- spatii corespunzatoare pentru diferite activitati specifice, dispuse functional, conform circuitelor personalului, bolnavilor si materialelor.
Spatiile necesare unui bloc operator functional vor cuprinde:
- camera „filtru”, unde intregul personal al blocului operator isi va schimba echipamentul de spital cu cel specific blocului operator,
- premergator „ filtrului” poate fi instalat un grup sanitar,
- camera de pregatire, de „ relaxare”, in care isi petrec timpul membrii echipelor operatorii intre interventiile chirurgicale, intocmind protocoalele operatorii,
- „ spalatorul” destinat spalarii mainilor echipei operatorii, dotat cu chiuvete, retea de apa sterila si sistem de „ autoservire” pentru perii sau tampoane,
- camera de „ preanestezie” , in care se plaseaza de obicei canulele venoase si elementele de monitorizare intraoperatorie,
- sali de operatie, complet izolate de exterior, dispunand obligatoriu de sistem de climatizare. Aerul conditionat in intregul bloc operator asigura conditii de asepsie si antisepsie superioare,
- spatii de depozit pentru materialele necesare in blocul operator, inclusiv pentru diferitele aparate,
- spatii pentru spalarea si pregatirea materialelor si intsurmentelor pentru resterilizare,
- unitati de sterilizare proprii ( autoclave, sterilizatoare cu aer cald, sterilizatoare cu oxietilena, formaldehida sau plasma), pentru materiale care nu vor fi sterilizate in spatiile centrale de sterilizare,
- blocul operator septic trebuie complet separat de cel aseptic, cu circuite separate total.
Dotarea obligatorie pentru o sala de operatie este reprezentata de:
- masa de operatie multifunctionala,
- masa de instrumente,
- aparat de anestezie, cu masa accesorie pentru medicamentele din timpul anesteziei,
- aspirator individual sau aspiratie centrala,
- lampi fixe si mobile,
- lampi ultraviolete,
- suporturi pentru perfuzii si injectomate,
- sursa de oxigen si aer comprimat,
- aparate pentru monitorizare complexa intraoperatorie,
- aparate folosite la resuscitarea cardio-cerebro-pulmonara si asistare circulatorie.
CONDITIILE optime pentru desfasurarea actului operator sunt:
- temperatura intre 18 – 20 Grade Celsius,
- umiditatea aerului intre 50-70 %,
- iluminare adecvata, posibil tripla, de plafon, lampa scialitica si lampa frontala. Pe langa curentul din retea, blocul operator trebuie sa dispuna de o sursa de curent de rezerva,
- sistem de aer conditionat in blocul operator,
- intretinerea unei igiene perfecte,
- dezinfectie ciclica eficienta a blocului operator,
- respectarea de catre personalul salii de operatie a regulilor de asepsie si antisepsie in blocul operator ( acces prin filtru, dupa „ triaj epidemiologic” , echipament de protectie adecvat, limitarea circulatiei intre incaperi, respectarea circuitelor, etc.).
SALOANELE DE TERAPIE INTENSIVA
In lipsa unei terapii intensive centralizate la nivel de spital, se pot organiza in cadrul serviciului chirurgical saloane de terapie intensiva. Ele sunt rezervate bolnavilor care necesita supraveghere si ingrijiri speciale postoperator.
Dotarea saloanelor de terapie intensiva presupune:
- paturi mobile, multifunctionale,
- retea de oxigen, aer comprimat si aspiratie,
- posibilitati de monitorizare complexa ( TA, PVC, diureza, EKG, etc.),
- aparate pentru ventilatie mecanica,
- instrumentar si materiale pentru pansamente sau interventii chirurgicale de urgenta,
- aparat pentru hemodializa,
- aparate pentru asistare circulatorie si resuscitare cerebro-cardio-pulmonara,
- personal medico-sanitar instruit.
Amplasarea saloanelor de terapie intensiva sa fie in apropierea blocului operator, permitand un acces rapid in sala de operatii, in caz de nevoie, avand circuite bine stabilite.
Organizarea cat mai perfecta a serviciului chirurgical si respectarea normelor legale asigura rezultate favorabile ale interventiilor chirurgicale, marind calitatea actului medical.