CONTRIBUTIA ACTIVITATILOR DIN GRADINITA LA FORMAREA PERSONALITATII ANTEPRENORIALE referatPersonalitatea anteprenoriala este produsul unui tip specific de educatie si experiente(educatie prin experimentare )si in nici un caz nu este produsul unui mediu socio-economic propice care ofera toate conditiile pentru dezvoltarea anteprenoriatului.Este un model al personalitatii ce se poate integra exigentelor sociale si personale ale societatii contemporane si poate face fata provocarilor aduse de un mediu in continua schimbare. Majoritatea trasaturilor si comportamentelor specifice personalitatii sunt rezultatul programe -lor de educatie anteprenoriala pe care si scoala trebuie sa le aiba in vedere. Este un model ce se poate identifica cu tipul de personalitate cristalizat la nivelul idealului educational al scolii romanesti sau poate reprezenta o varianta viabila.
Pentru a putea forma la elevi personalitatea anteprenoriala trebuie ca, in primul rand, profesorul- cadrul didactic- sa fie anteprenor,sa aiba o personalitate anteprenoriala stiut fiind faptul ca profesorul reprezinta, in primul rand, un model pentru elevi. Semnificativ pentru formarea unor cadre didactice anteprenoriale, poate fi si Programul de Granturi de Dezvoltare Scolara sau orice program de finantare national sau international adresat sistemului de invatamant. Acest program vizeaza cresterea calitatii, eficientei si echitatii in educatie prin cresterea gradului de autonomie si a capacitatii de elaborare si gestionare a proiectelor la nivelul unitatilor de invatamant preuniversitar.
Formarea personalitatii anteprenoriale incepe inca de la cea mai frageda varsta, deci de la gradinita si continua, putem spune , pe tot parcursul vietii.Scoala trebuie sa devina un incubator pentru realizarea unui tip de cultura care permite formarea profilului personalitatii anteprenoriale.Educatorii, cadrele didactice sunt cei care formeaza personalitatea anteprenoriala prin disciplinele pe care le predau,indiferent de domeniu,profil sau nivel.Ei pot stimula creativitatea elevilor ( caci aceasta constituie premiza unor profiluri anteprenoriale) in directia utilizarii cunostintelor studiate, contribuind astfel la crearea unui mediu propice dezvoltarii personalitatii anteprenoriale.
In scoala,educatia anteprenoriala se poate realiza prin intermediul tuturor disciplinelor sau prin intermediul unora noi.Elevii trebuie implicati in experiente de invatare reala unde au posibilitatea de a-si asuma riscuri, de a-si coordona rezultatele si de a invata din rezultatele obtinute.
O varianta de integrare a educatiei anteprenoriale in programul scolar este cea cross-curriculara. Temele cross-curriculare sunt uneori intalnite sub denumirea de unitati tematice, teme interdisciplinare, teme integrate sau transversale.Acestea traverseaza curriculum traditional si trec dincolo de el, oferind posibilitatea de ,, a iesi din cutia disciplinara" si de a deschide curriculum spre lumea reala din afara scolii.
Temele cross-curriculare se centreaza pe dezvoltarea personala si sociala a elevului,pe formarea unor competente, valori si atitudini esentiale pentru viata din afara scolii si pentru societate valorificand potentialul elevilor si al comunitatii locale .


Activitatile din gradinita cu copiii prescolari, pot spune, ca ating in cel mai inalt grad varianta aceasta de integrare,, cross-curriculara".Foarte multe activitati sunt organizate interdisciplinar.De exemplu:o activitate de fixare a cunostintelor cu tema ,, Toamna"poate fi desfasurata interdisciplinar trecand prin mai multe arii curriculare cum ar fi:cunoasterea mediului,dezvoltarea vorbirii, educatie muzicala, activitate matematica etc. si totodata se poate deschide curriculum spre lumea reala -din afara scolii-facand comparatii intre ceea ce au invatat ei despre acest anotimp si ceea ce au vazut acasa pe strada,ce-au auzit de la parinti, chiar de la mijloacele mas-media.
O punte de iesire din,,cutia disciplinara" spre lumea reala, o constituie JOCUL-activitatea dominanta din gradinita-sub diferitele lui forme .Cele mai adecvate jocuri pentru punerea bazelor personalitatii anteprenoriale sunt cele cu subiect din viata cotidiana cum ar fi: ,, De-a medical", De-a magazinul alimentar", De-a santierul de constructii", etc. unde copiii nu numai ca imita activitatea adultilor dar vin cu idei noi completand actiunile acestora.
Pentru formarea personalitatii anteprenoriale a copilului prescolar, trebuie lasat sa spuna ce gandeste,sa aiba initiativa, sa-si imagineze, sa creeze,sa-si impuna punctul de vedere, nu sa urmeze intocmai un model sau niste reguli bine stabilite dinainte.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani