Gustav Flaubert - Ispitirea Sfantului Anton, Ed. Univers, 1977 referat

"A dua zi dimineata la ora sapte rasuna clopotul lui Rákózi.
- Dzimm - dzumm!
Clopotul acesta isi are istoria sa In timpul maretei sale domnii, principele ardelean RákóziGyörgy I a daruit Romei calviniste un clopot urias, de peste zece tone, impodobit cu citate din Biblie si purtand blazonul principelui, alaturi de deviza: "Non est currentis, neque volentis; sed miserentis Dei" - "Nu castiga cel care se grabeste, nici cel care doreste, ci cel pe care Domnul il miluieste".
Acest clopot urias nu incapea in clopotnita cea mare din Debretin, asa ca a trebuit sa i se construiasca un turn nou langa biserica. Pentru ca n-a fost niciodata tencuit, i se zicea turnul rosu.
De acolo rasuna in zilele de sarbatoare dangatul plin, puternic al Clopotului lui Rákózi, de se auzea pana la Balmaz-Ujváros. In 1802, cand tot Debretinul a fost mistuit de incendiu, a ars si turnul rosu. Toate clopotele s-au topit, numai Clopotul lui Rákózin-a reusit sa-l topeascaturnul ce ardea in valvatai. Incins pana la rosu, dar netopit, clopotul cazu printre grinzile in flacari si se izbi de pamant. Oameni nepriceputi dadura fuga si, plini de bunavointa, incepura sa-l stropeasca cu apa. Din aceasta cauza si-a pierdut sunetul. Cand l-au ridicat din nou in turnul reconstruit, credinciosii au constatat cu amaraciune ca dangatul sonor al clopotului daruit de principe se transformase intr-un sunet trist, tanguitor, ragusit: dzimm - dzumm!


De parca ar fi ramas doar sa bantuie ca o stafie, la fel cu numele marii familii al carei blazon il poarta si al carei ultim descendent zace sub cactusii de la Iz-Nikmid. Daca numele apare intamplator in vreo publicatie, plaivazul rosu al cenzorului il transforma in R.. I, iar cei care mai vorbesc despre el, o fac doar cu voce inabusita, ca si clopotul: dzimm - dzumm!
Nici nu mai e folosit la ocazii festive, ci doar in caz de doliu. Auzindu-i sunetul, cetatenii stiu deja ca acest clopot-fantoma suna moartea unui suflet pacatos care-si ia zborul, sau excluderea unui student de la colegiu Lucru care seamana chiar cu moartea".Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani