Particularitatile unui roman al experientei din perioada interbelica: Maitreyi de Mircea Eliade referat

Romanul experientei reprezinta o categorie a romanului interbelic, bazata pe crearea impresiei de autenticitate, de tangibil, prin utilizarea unor elemente care tin de realitate (pagini de jurnal, scrisori, biografii reale etc.) sau prin fabricarea acestora, cu rolul de a mima realitatea.
Proza experientei este una a subiectivitatii si a autenticitatii, a unei intense trairi la nivel spiritual, traduse prin trecerea unor evenimente exterioare in planul profund interior, definitoriu, al personajelor. Stilistic, romanul este caracterizat de sinceritatea exprimarii, de surprinderea vietii prin intermediul unei tendinte anticalofile, de refuz al scrisului frumos, impodobit. El tinde, asadar, catre confesiune, dand impresia cititorului ca este martor al unei experiente traite pas cu pas, asemeni unui sir de capturi din viata personajelor.
Romanul Maitreyi scris de Mircea Eliade, aparut in 1933 si bucurandu-se de un mare succes din partea criticii si a publicului, este un roman modern subiectiv, erotic si in acelasi timp exotic. Avand la baza notatiile scriitorului din perioada in care s-a dedicat studiilor de orientalistica la Universitatea din Calcutta, el prezinta erosul ca pe o constanta a trairii umane, dar si ca pe un element misterios, profund marcat de perceptia culturala si de traditie. Din punct de vedere spatial si temporal, actiunea se desfasoara la inceputul secolului, pe taramul misterios al Indiei.
Tema romanului Maitreyi este incompatibilitatea, atat la nivel afectiv, emotional, cat si structural, intre civilizatia europeana si cea orientala, incompatibilitate ilustrata printr-o poveste de dragoste care lupta cu imposibilul.
Constructia discursului narativ cunoaste trei niveluri: acela al jurnalului intim al naratorului, care surprinde cu fidelitate perceptia scriitorului la momentul desfasurarii evenimentelor, acela al notatiilor ulterioare ale acestuia, completari survenite pe baza impresiilor resimtite ulterior, si cel al confesiunii naratorului, supuse rememorarii.
Incipitul surprinde starea de incertitudine, de regret si frustrare a personajului-narator in fata imposibilitatii de a regasi, printre notele din jurnalul sau, o data precisa: aceea a primei intalniri cu Maitreyi, femeia care i-a schimbat cursul vietii.
Actiunea romanului se dezvaluie, asemeni unui mosor de ata, prin intermediul starilor pe care Allan, tanarul inginer englez care vine in Calcutta dornic sa isi faca o cariera, le resimte in timp ce reciteste intamplarile consemnate in jurnalul sau din acea perioada. Existenta unui astfel de element este specifica romanului modern al experientei, fiindca releva intr-un mod obiectiv o serie de intamplari puse pe seama autenticitatii.
Povestea lui Allan debuteaza odata cu intalnirea acestuia cu inginerul indian Narendra Sen. Barbatul reprezinta conditia care duce la desfasurarea viitoare a actiunii, fiindca, prin intermediul lui, Allan o intalneste pe fiica acestuia, Maitreyi. Cu toate ca la inceput fata i se parea respingatoare, odata cu mutarea sa in casa familiei Sen, el devine tot mai tulburat de prezenta ei.

Cu o mentalitate puternic influentata de cultura europeana, Allan percepe gresit apropierea dintre el si Maitreyi, pe care parintii fetei o incurajeaza, vazand-o ca pe o viitoare casatorie planuita de cei doi.
Tot mai atras de misterul tinerei fete, cu o vasta cultura atat in domeniul literaturii, cat si al valorilor traditionale, Allan incepe sa doreasca apropierea de Maitreyi. Jocurile seductiei practicate de fata in modul misterios si naiv cu care Allan nu este familiarizat, nu fac decat sa creeze o intimitate tulburatoare intre cei doi.
Sub pretextul invatarii limbii franceze de catre ea si a bengalezei de catre el, tanarul se lasa prins in mrejele indiencei, trecand de la negare la apoteoza, pana la dorinta arzatoare de a-si abandona religia si de a trece la hinduism. Fata simte ca iubirea pentru Allan a fost "poruncita de cer", asa ca, inainte de a i se darui, oficiaza o logodna mistica, ai carei martori sunt lacul, pamantul, padurea si cerul, elemente cosmice care pun iubirea sub semnul predestinarii.


Fericirea indragostitilor este insa spulberata atunci cand parintii fetei afla tot ce se petrecuse de la sora ei, Chabu. Allan afla ca familia Maitreyiei nu dorise niciun moment casatoria lor, fiindca ea ar fi fost imposibila, este alungat din casa, iar efectele nefaste ale iubirii lor nepermise se rasfrang iremediabil asupra tuturor. Tatal orbeste, Chabu moare, iar Maitreyi, care ia asupra ei toata vina, se daruieste unui vanzator de fructe, sperand sa fie alungata din casa si sa il regaseasca astfel pe Allan.


Tanarul englez rataceste o vreme, pierdut, prin Calcutta, ca apoi sa se retraga in muntii Himalaya, pentru a se vindeca de Maitreyi. O intalneste pe Jenia Isaac, o femeie simpla cu care petrece o noapte. Prezenta ei nu face decat sa ii confirme absolutul sentimentelor pentru bengaleza care va ramane o obsesie si o enigma de nedepasit odata cu anii, ceea ce face ca finalul romanului sa fie unul deschis. Scris in stilul epocii, finalul nu explica nimic, ci noteaza, ca si in Ultima noapte de dragoste,intaia noapte de razboi de Camil Petrescu, indoiala: "Si daca n-ar fi decat o pacaleala a dragostei mele? De ce cred? De unde stiu? As vrea sa privesc ochii Maitreyei"

Cele doua personaje ale romanului sunt construite ca doi reprezentanti ai unor culturi complet diferite. Allan, europeanul rational, pentru care totul se reduce la inlantuirea cauza-efect, se implica intr-o experienta erotica initiatica, prin care ajunge la un nivel de interiorizare care ii zdruncina din radacini vechile credinte si principii. Ajunge sa se indragosteasca sincer si absolut de tanara indianca, fiind captivat de jocul misterului si al ezotericului pe care Maitreyi il practica aproape inconstient.
Ea este o tanara crescuta intr-o cultura a simturilor, a cosmicului, a naturalului si a iubirii traite pana la cel mai intens nivel spiritual, si ramane pentru Allan un mister de nepatruns. Este cea care il initiaza pe tanar in iubire, in ciuda experientei lui mai vaste, si risca totul pentru el, fiindca simte ca iubirea lor este pusa sub semnul fortelor superioare. Relatia de iubire a celor doi este una a trairilor pasionale, a unor etape prin care trec fara sa opuna rezistenta, fiindca sunt invaluiti de magia sentimentelor mai presus de fizic si real.
Din punct de vedere compozitional, romanul este strucurat in cincisprezece capitole, intamplarile fiind narate la persoana I, perspectiva fiind aceea a personajului-narator, cu focalizare interna. Tehnica narativa este una moderna, facandu-se apel la fluxul memoriei, care dizolva cursul firesc al povestirii in imbinarea prezentului cu trecutul in diferitele lui etape.

Primul roman exotic din literatura romana, Maitreyi este mai mult decat o poveste de dragoste. Este un roman al experientelor superioare, al trairilor spirituale care strabat rigorile unor culturi incompatibile, al unui conflict dintre eros si luciditate care dezlantuie fortele universale si ii transforma pe protagonisti in proiectii ale cosmicului in lumea materiala. Romanul dovedeste din plin estetica la care a aderat Mircea Eliade, punand problema raportului literatura / viata in aceiasi termeni ca si Camil Petrescu: autenticitate, de-teatralizare, experienta interioara, luciditate. De altfel, autorul declara ca apreciaza un om, o gandire sau o opera "dupa autenticitatea lor, adica dupa gradul de apropiere de coincidenta existenta = creatie".

Copyright © Contact | Trimite referat