Adela Greceanu biografia


Adela Greceanu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

GRECEANU ADELA.
Pseudonimul literar al Adelei Maria Dutu.

Poeta.

S-a nascut la 16 mai 1975 in Sibiu.

Este fiica lui Vichente Dutu si a Mariei Dutu (n. Baltes). Dupa incheierea cursurilor liceale la Colegiul "Gheorghe Lazar" din Sibiu (1993), a absolvit Facultatea de Litere, Istorie si Jurnalistica (sectia Jurnalistica) a Universitatii "Lucian Braga" din Sibiu (1998).

In timpul facultatii frecventeaza cenaclul "Vladiirm Muntean" al revistelor "Euphorion" si "Transilvania" din Sibiu. A participat la cenaclul "Revista vorbita" al revistei "Luceafarul" (1996) si la sedintele "Clubului profesionist de lectura" al Muzeului Literaturii Romane (1998).

Este realizatoarea rubricii "Expresul de luni pina vineri" la Radio Romania Tineret si reporter la redactia "Literatura. Arte. Stiinta" din cadrul Societatii Romane de Radiodifuziune.

A debutat publicistic cu un grupaj de poeme in "Euphorion" (1993). Debutul editorial are loc cu volumul de poezie Titlul volumului meu, care ma preocupa atit de mult (Ed. Emincscu. 1998). Colaboreaza cu poezie la revistele: "Euphorion", ''Luceafarul", "Familia". "Contemporanul", "Romania literara". "Art-Panorama", "Vatra" s.a. Este prezenta in antologia Poezia romana actuala, volum 1, alcatuita de Marin Mincu (Ed. Pontica, 1998).

A obtinut urmatoarele premii: premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie la concursul "Panait Cerna" (Tulcea, 1996). Marele Premiu "Cristian Popescu" la concursul de literatura organizat de Fundatia "Leonora" (Bucuresti. 1997).

Premiul pentru debut la festivalul "Zilele culturale Frontiera Poesis" (Satu-Mare. 1998), premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor (Sibiu, 1998). Au formulat opinii critice asupra poeziei autoarei: Nicolae Manolescu ("Romania literara", nr. 41/1993); Dan-Silviu Boerescu - Istoria unei priviri. Adela Greceanu: Titlul volumului meu care ma preocupa atit de mult ("Curentul", iul. 1998); Marin Mincu - Solutie pentru a supravietui ("Luceafarul", nr. 33/1998) si Arena literara ("Contemporanul", 25 mar. 1999); Vasile Baghiu - Un debut mai putin obisnuit ("Poesis". nr. 1l-l2/1998); Cristina Carstea - Febrilitatea senzuala: Adela Greceanu ("Convorbiri literare", oct. 1998): Liviu Grasoiu - Ciudatul nonconformism ("Luceafarul", dec. 1998); Mircea Tuglea - Vorbind vorbe-flori ("Tomis" apr. 1999).

Referinte critice:


"Adela Greceanu se dovedeste a fi total dezinhibata, lipsa ei de complexe mergind pina la o propunere de titlu care nu a putut fi prezentat pe coperta decit in varianta sa prescurtata. () dincolo de spectacolul formal al didascaliilor (in care mai intra obligatia tipografului de a marca inceputul fiecarui rind cu majuscula sau dispunerea «Cuprins»-ului undeva la finalul celei de-a doua treimi a cartii) nu este teribilismul postadolesccntin ce boicoteaza conventiile doar de dragul pulverizarii unor invechite canoane. Asumarea identitatii poetice este una reala si ea nu se sprijina numai pe acest mic scandal de suprafata. Adela Greceanu vine si cu o mare prospetime in exprimare, data mai ales de naturaletea cu care pune intr-o politicoasa paranteza figurile de stil".
(Dan-Silviu Boerescu. "Curentul", iulie 1998)

"ceea ce reprezinta punctul de greutate al liricii sale este absenta ostentatiei lirice cu care in general sintem obisnuiti. () Poezia ei e un atribut iminent al relatarii naive. Fireste ca avem de-a face cu o naivitate jucata. Daca adaugam si banalitatea intentionata a lucrurilor despre care ni se relateaza, nu avem decit sa ne lasam cuceriti si coplesiti de acelasi tip de emotie pe care-l traim adesea ascultindu-i pe copii."
(Vasile Baghiu. "Poesis". nr. 1l-l2/1998)