Adrian Alui Gheorghe biografia


Adrian Alui Gheorghe opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

ALUI GHEORGHE ADRIAN

Poet.

De asemenea, prozator si publicist.

S-a nascut la 6 iulie 1958 in Grumazesti (Neamt). Este fiul lui Constantin si al Mariei Alui Gheorghe. Este absolvent al liceului "Calistrat Hogas" din Piatra Neamt si al Facultatii de Filologie (sectia romana -limbi clasice) din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi (1985), cu o lucrare de licenta intitulata Paradigma erosului in poezia iui Ovidiu.

Debuteaza publicistic in revista "Cronica" din Iasi (1974).

Debuteaza editorial in 1985 cu volumul Ceremonii insidioase aparut la Editura Junimea din Iasi.

Colaboreaza la revistele: "Convorbiri literare", "Cronica", "Romania literara", "Luceafarul", "Tribuna", "Dialog", "Ateneu", "Orizont", "Hyperion", "Timpul", "Amfiteatru" etc.

A publicat urmatoarele volume de poezie: Poeme in alb-negru (Ed. Junimea. 1987); Intimitatea absentei (Ed. Antiteze, 1992); Cintece de ingropat pe cei vii (Ed. Panteon, 1993): Fratele meu, strainul (Ed. Timpul, 1995): Supravietuitorul si alte poeme (antologie de autor, Ed. Axa, 1997); Com-licitate (Ed. Libra, 1998); Goliath (Ed. Libra, 1999) si volumul de proza Titanic svaiter - momente si schite (Ed. Timpul, 1997). Figureaza in antologiile: O mie si una poezii romanesti, alcatuita de Laurentiu Ulici (Ed. DUStyle, 1997) si Chef cu femei urite. Cele mai bune povestiri ale anului 1996, alcatuita de Dan-Silviu Boerescu (Ed. Allfa, 1997), cu varianta in limba germana Party mit haplichen Frauen (Ed. Allfa, 1998).

A ingrijit volume postume de poezie semnate de Aurel Dumitraseu si Maria Anegroaie.

Este detinatorul urmatoarelor premii: Marele Premiu "Nicolae Labis" (1980); premiul revistei "Luceafarul" (1980); premiul "Nichita Stanescu" al Serilor de Poezie de la Desesti (1992); premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi (1993 si 1997); premiul Salonului International de Carte de la Oradea (1997), premiul "Mihail Eminescu"al Asociatiei Scriitorilor Bucovineni (1997). A participat in 1991 la Centenarul Arthur Rimbaud (Franta). In 1995 a participat cu o comunicare la simpozionul international "Dialog intercultural in societatile multiculturale" (Stockholm, Suedia). A calatorit in scopuri culturale in Ungaria, Austria, Germania, Belgia si Egipt.
Lucreaza ca si consilier sefia Inspectoratul pentru cultura al judetului Neamt si redactor asociat la revistele "Convorbiri literare", "Poezia", "Caietele de la Durau" (1995).

Este membru fondator al grupului "Caietele de la Durau" si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (din 1990).

Asupra poeziei autorului au formulat opinii critice: Constanta Buzea - Ceremonii lirice ("Amfiteatru", iul. 1986); Nicolae Manolescu - Elegii postmoderne ("Romania literara", nr. 22/1993); Laurentiu Ulici - Segmentul decadent ("Romania literara", martie 1993); Traian T. Cosovei -Trup, suflet, jocuri imaginare ("Contemporanul. Ideea europeana", nr. 12/1993); Radu Adrian Alui Gheorghe Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993); Liviu loan Stoiciu -A avea simtul destinului ("Cotidianul", dec. 1994); Val Condurache -Cartea de poezie ("Convorbiri literare", mai 1998); Alex. Stefanescu ("Romania literara", nr. 5l-52/1998); loan Holban ("Romania literara", nr. 29/1999); Nicoleta Ghinea ("Romania literara", nr. 8/2000); Gheorghe Grigurcu ("Romania literara", nr. 21/2000); Andreea Deciu, Nicolae Coande, Comei Ungureanu, Mircea Barsila s.a.

Referinte critice:


"De la seductia realitatii cotidiene, recuperata (realitatea) colocvial si antiliric in primele doua carti, la «exilul» in imaginarul poetic, reflexiv si liric deopotriva, din Intimitatea absentei, Adrian Alui Gheorghe a facut un drum in afara traseului comun generatiei cu care a pornit la drum. un drum ce va duce probabil, dupa epuizarea segmentului manierist ori «decadent» de acum. spre o recuperare «reformista» a vitalitatii de odinioara"
(Laurentiu Ulici, "Romania literara", martie 1993)

"e un poet adevarat, cu o nota personala rezultata din combinatia de banal, prozaic, cotidian cu o fantezie a metaforei care merge de la decadentismul bacovian, simbolist, pina la insolitul suprarealistilor."
(Nicolae Manolescu. "Romania literara", nr. 22/1993)

"Este unul din poetii adevarati ai generatiei '. inzestrai cu darul si stiinta de a face lumea uneori derizorie - pe care o traverseaza intr-o lume a oglinzilor, fascinanta si deopotriva deformanta. in caic se reflecta individualitatea poelului bintuit de tentatia arhitecturii textuale. Pentru ca Adrian Alui Gheorghe este un arhitect al recluziunii. Zidurile «celulei» sale de recluziune poarta vechi insemne, zgirieluri. resturi de nume celebre, dar fereastra prin care priveste lumea are o transparenta de autenticitate incontestabila"
(Traian T. Cosovei, '"Contemporanul", nr. 12/1993)

"este un remarcabil poet al trecerii si al stingerii. in Intimitatea absentei el este deja un profesionist care stapineste o excelenta tehnica a rostirii poetice."
(Cornel Ungureanu)

"Adrian Alui Gheorghe intelege lumea ca pe o scriitura divina din care nu e gata inca sa se desparta prin uitare - o data ce la rindul lui o recreeaza prin poezie. Poezia valorizatoare a lumii"
(Liviu Ioan Stoiciu)Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Scriitori romani