Adrian Dinu Rachieru biografia
Adrian Dinu Rachieru opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

RACHIERU ADRIAN DINU
Critic si istoric literar.
De asemenea, publicist.

S-a nascut in 15 septembrie 1949 in Solonet-Todiresti (Suceava).

Este fiul lui Ion, invatator emerit, director de scoala, si al Feliciei Rachieru, invatatoare.

A absolvit in 1971 Facultatea de Filosofie, sectia Sociologie, a Universitatii din Bucuresti.

Debuteaza publicistic in revista "Viitorul social" (1973) cu un articol de opinie.

Debutul editorial are loc in 1983 cu volumul de eseuri de sociologia literaturii Orizontul lecturii (Ed. Facla).

Colaboreaza cu eseuri si articole de opinie la revistele: "Luceafarul", "Astra", "Convorbiri literare", "Orient latin", "Renasterea banateana", "Minerva", "Rostirea romaneasca", "Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»", "Bucovina literara", "Tribuna", "Meridianul Timisoara", "Crai Nou" s.a. Dupa debut, a publicat volumele de eseuri: Vocatia sintezei (Ed. Facla. 1985); Pe urmele lui Liviu Rebreanu (Ed. Sport-Turism, 1986); Cele doua Romanii? (Ed. Helicon, 1993); Scriitorul si umbra - Sorin Titel (Ed. Timpul, 1995); Poeti din Bucovina (antologie critica de poezie bucovineana, Ed. Helicon, 1996); Marin Preda - Omul utopic (Ed. Eminescu, 1996): Liviu Rebreanu - Utopia erotica (Ed. Augusta, 1997); Elitism si postmodernism. Postmodernismul romanesc si circulatia elitelor (Ed. Garuda-art, 2000); Batalia pentru Basarabia (Ed. Augusta, 2000).

A obtinut urmatoarele premii: premiul pentru critica al revistei "Luceafarul" (1983), premiul Fundatiei Culturale a Bucovinei (1995, 1997), premiul "Eminescu" pentru critica si istorie literara (Suceava - Putna, 1996), premiul pentru eseu al Salonului National de Carte (Iasi, 1997).

A calatorit in Danemarca (1993) si Suedia (1998).

Lucreaza ca si lector de sociologia culturii si a artei la Universitatea de Vest, Facultatea de Sociologie din Timisoara, prodecan al Facultatii de Jurnalistica, Universitatea "Tibiscus", si consilier editorial la Editura Augusta din Timisoara.

Despre cartile autorului au formulat opinii critice: Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993); Mircea Popa - Sorin Titel sau scurta calatorie printr-o existenta ("Tribuna", 1995); Petru Poanta - Poeti din Bucovina ("Ateneu", nr. 5/1997); Mihai Ungheanu, Comei Ungureanu, George Serban, Brindusa Ar-manca, George Pruteanu, Roxana Sorescu, Ion Simut, Mircea A. Diaconu s.a.

Referinte critice:


"Facindu-si aparitia in publicistica oarecum tirziu fata de colegii de generatie. Adrian Dinu Rachieru a debutat in schimb fara impreciziile si stingaciile juventutei. Stilul sau a fost clar si expresiv de la inceput, alert, polemic, semn limpede de maturitate."
(Radu G. Teposu, in voi. Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993)

"Cartea sa deschide din aceasta pricina noi perspective si ne ofera aproape un Sorin Titel par lui-meme, fapt care ni-l face mai aproape si ne indeamna la relectura."
(Mircea Popa, "Tribuna", 1995)

"Afirm din capul locului ca avem de-a face cu o carte [Poeti din Bucovina] in multe privinte exemplara; subtextual, un fel de sinteza asupra unui fenomen literar, iar, propriu-zis metodologic, un dictionar critic si o selectie «de gust». Asadar, o munca enorma, de autor, care presupune mai multe calitati, intre care prevaleaza, pe linga entuziasm, deocamdata atipic pentru romani, aceea de critic literar."
(Petru Poanta, "Ateneu", nr. 5/1997)


Copyright © Contact | Trimite referat