Adrian Guta biografia
Adrian Guta opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Guta Adrian.

Critic si istoric de arta, curator.
S-a nascut la 17 ianuarie 1956 in Cluj.

Este fiul lui Dumitru Guta. medic militar, si al Marianei Guta (n. Baloiu), casnica.

A absolvit Liceul "Nicolae Balcescu" (1975) si Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" (1979), sectia Muzeologie, ambele din Bucuresti. A participat la sedintele cenaclului de istoria si teoria artei "Eugen Schileru" din cadrul Institutului "Nicolae Grigorescu" si ale cenaclului "Atelier '35" al Uniunii Artistilor Plastici.

In perioada 1979-l990 este muzeograf-organizator de expozitii la Oficiul de expozitii al Ministerului Culturii si apoi, pina in . redactor la revista "Arta" a Uniunii Artistilor Plastici. Din 1991 este lector la catedra de Istoria Si Teoria Artei a Universitatii de Arte din Bucuresti.

Este doctorand in istoria artei, cu o teza privind Generatia '80 in artele vizuale.

Debuteaza publicistic in "Viata studenteasca" in 1979.

Debutul editorial are loc in 1997 in EXPERIMENT in arta romaneasca dupa 1960 (Centrul Soros pentru Arta Contemporana, Bucuresti), cu un studiu in capitolul "Arte vizuale".
Colaboreaza la: "Arta", "Alternative", "Artelier". "Romania literara". "Observator cultural", "Contrapunct", "Vineri". "Contemporanul. Ideea europeana", "22", "Arhitext Design", "Romanian Review", "Steaua". "Tribuna . "Contrafort" etc.
A ingrijit, impreuna cu Ion Bogdan Lefter, volumul Carte cu Ion Dumitriu - O viata de pictor (Ed. Paralela 45, 1999).
Colaboreaza cu studiul in limba engleza Notes on the Romanian Art of the '90s la revista "Moscow Art Magazine" (nr. 22/1998). Este prczcnl cu comunicarea Bucharest in the Art and Literature of the Generation of the 1980s la congresul international "Culture of the Time of Transformation. The Cultural Identity of the Central-Eastern Europe", ale carui lucrari au fost publicate in volum de WIS Publisher, The Association of Historians of Ari. Poznari, 1999.
A obtinut premiul (ex aequo) pentru activitate curatoriala al Centrului International pentru Arta Contemporana Bucuresti (1998) si premiul pentru critica al Uniunii Artistilor Plastici din Romania (1999). A beneficiat de burse in: Anglia (1993), Italia (1993), Franta (Paris, 1995). in 1993 a participat la Stuttgart Seminar in Cultural Studies. Este curatorul participarii romanesti la Festivalul International de Pictura de la Cagnes sur Mer (Franta, 1996) si audient la seminarul Lo scambio tra Ie arti nel '900. organizat de Bienala de la Venetia (1998).

In 1997 este vice-comisar al participarii la Bienala de arta de la Venetia, iar in 1999 este curatorul unor expozitii de arta contemporana romaneasca la Munchen si La Louviere (Belgia). A participat la simpozioane si congrese internationale de critica si istorie a artei la Bratislava (1996) si Poznaii (1998).

In prezent autorul este lector universitar la catedra de Istoria si Teoria Artei din cadrul Universitatii de Arte Bucuresti si redactor-sef al revistei "Arta". Este membru al Uniunii Artistilor Plastici - sectia Critica (fiind si presedintele acestei sectii intre 1994-l997).


Copyright © Contact | Trimite referat