Adrian Otoiu biografia

Adrian Otoiu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Coaja lucrurilor sau Dansand cu Jupuita [Roman]
     Caracterizarea personajelor: Stefan Gliga

OTOIU ADRIAN.

In perioada 1978-l985 semneaza sub pseudonimul literar Adrian Sehelbe.

Prozator.
De asemenea, poet, eseist.

S-a nascut la 30 aprilie 1958 in Rimnicu Sarat IF (Buzau).

Este fiul lui Simion Otoiu, pilot de aviatie, instructor cineclub, si al Adrianei-Maria Otoiu, dispecer de spatiu aerian, apoi instructor cineclub.

Dupa studiile liceale, a absolvit in 1981 Institutul de invatamint Superior din Baia Mare, sectia Limba si literatura romana - Limba si literatura engleza.

Debuteaza publicistic cu poezie in 1979, in revista "Steaua".

Ca prozator, debuteaza in revista "Tribuna" (1991) cu proza In arcanele minore.

Debutul editorial are loc in 1996, cu volumul Coaja lucrurilor sau Dansind cu Jupuita (Ed. Cartea Romaneasca).

Colaboreaza la revistele: "Luceafarul", "Amfiteatru", 'Steaua", "Familia". "Apostrof, "Tribuna", "Romania literara", "Zig-Zag", "Tomis", Archeus" s.a. Dupa debut, publica volumele de proza Chei fierbinti pentru ferestre moi. Carte de calculatoare pentru spirite literatoare (Ed. Paralela 45, 1998) si Stingacii si enormitati. Carte de calculatoare pentru spirite literatoare (Ed. Paralela 45, 1999), precum si volumul de critica literara Trafic de frontiera. Proza generatiei '80 (Ed. Paralela 45, 2000). A tradus in limba engleza volumul Tourism in Maramures (Programul phaRE- cert. 1998). Este autorul capitolului The seven POEs (scris in limba engleza) din romanul experimental colectiv Naked Went the Novelist (Salzburg Seminar. Austria, 1998).

A obtinut urmatoarele premii: premiul "Masina de scris" (1994). premiul pentru debut ASPRO (1996), premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1996), premiul "Cartile Anului" (1996).
A beneficiat de burse la Salzburg Seminar. ("The Contemporary Novei" Austria. 1998) si la Stuttgart Seminar in Cultural Studies ("The Translatability of Cultures", Germania, 1998). Cu ocazia unor conferinte de specialitate a calatorit in RDG (1982), Germania (1990), Franta (1990, 1991). Malta (ian. 1999)SUA(1999).

In prezent autorul este lector drd. la Facultatea de Litere a Universitatii de Nord din Baia Mare.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si membru al ESSE (European Society for the Study of English).

Despre proza autorului au exprimat opinii critice: Alex. Stefanescu - Debut stralucit ("Romania literara", nr. 13/1996); Dan-Silviu Boerescu - Imprimanta divina apocrifa sau carna(j)valul (t)existentei ("Luceafarul" nr. 14/1996); Tania Radu - Lumea la procesor ("Litere, Arte & Idei" ["Cotidianul"), 10 iun. 1996); Daniel Cristea-F.nache - Arca lui Otoiu ("Caiete critice", nr. 8/1996); Claudiu Groza - Miezul de sub coaja ("Apostrof', nr. 5/1997); Stefan Darabus - in cautarea logosului. Adrian Otoiu: "Coaja lucrurilor sau Dansind cu Jupuita" ("Echinox", mai 1997); Iulian Baicus — Coaja literaturii sau dansind cu lucrurile ("Romania literara", nr. 34/1997); Dana Puiu - Romanul analogic al secolului 21 ("Familia", nr. 10/1997); Victor Cublesan - Decojirea unui text ("Steaua", nr. 1/1997); Gheorghe Glodeanu - Procesorul de texte (in volum Dimensiuni ale romanului contemporan, Ed. Gutinul, 1998); Paul Cernai - Fictiune digitala, distopie sinistrala ("Observator cultural", nr. 8/2000) s.a.

Referinte critice:


"Nu mai citisem de mult. de la Ulise al lui Joyce, o scriere atit de amplu orchestrata, fastuoasa parada de stiluri si spectaculoasa demonstratie de virtuozitate scriitoriceasca, desfasurate nu numai din dorinta de spectacol, ci si din necesitatea de a reprezenta (stereoscopic, stereofonic, multilingvistic) lumea contemporana.
Artist multilateral, spirit renascentist asistat de computer. Adrian Otoiu are inainte de toate o inzestrare scriitoriceasca exceptionala. Romanul sau Coaja lucrurilor sau Dansind cu Jupuita reprezinta un debut stralucit. Nu numai pentru el, ci, poate, si pentru literatura romana posteomunista."
(Alex. Stefanescu, "Romania literara", nr. 13/1996)

"Inventarele lui Otoiu (vinurile Europei, ceasurile colectiei, fructele exotice si tuberculii comestibili de aiurea, ciudateniile cntomologice s.cl.) amintind prin plasticitate de () John Barth si Thomas Pynchon. nu sint doar niste coplesitoare, ostentative chiar, demonstratii de eruditie sacra si stiinta profana, ele se organizeaza in (sub)texte care ingrasa aluvionar diegeticul asa-zicind traditional. Performantele scriptorului sint, in acest sens. absolut remarcabile, pagini intregi putind fi citite ca ample poeme initiatice, proiectie actualizata (remake ironic) a «anilor de invatatura» ai lui Goethe si. deopotriva, Serban Foarta.
In aceste conditii, de deplina libertate de miscare a tuturor articulatiilor narative - miscare realizata cu maxima petulanta lingvistica - asistam la aparitia unui extraordinar Finnegan's Wake autohton. in care obiectul priveghiului reprezinta un text in text, unde originalul schimba permanent locul cu inselatoarele lui copii, frustrind si imbogatind concomitent orizontul de asteptare al lectorului somat sa devina co-participant activ la paradoxala Geneza a realitatii virtuale."
(Dan-Silviu Boerescu, "Luceafarul", nr. 14/1996)


"Romanul lui Adrian Otoiu este o cautare a «miezului», un inselator dans cu realitatea jupuita intr-o permanenta decojire, intr-o sperata descoperire a
esentei.
Un roman scris pe un ton dulce-acid, cu ironie dar fara a ti zeflemitor, cu pasiune dar lucid premeditat, in fine, un roman sumbru, un roman fara mila si «cu sange rece», Coaja lucrurilor fascineaza prin inteligenta, prin provocare si nu in ultimul rind prin placerea de a citi pe care o restituie
cititorului."
(Victor Cublesan, "Steaua", nr. 1/1997)

"Numai autori tineri ca Otoiu sau Cartarescu pot schimb peisajul selenar, inca, al literaturii noastre. Otoiu aduce semnalul ca s-a schimbat ceva in sensibilitatea noastra de cititori, ca insasi perceptia noastra asupra realitatii s-a modificat. Otoiu e un scriitor crescut la scoala parodiei optzeciste. dar in egala masura va fi unul din autorii nouazecisti autentici."
(Iulian Baicus. "Romania literara", nr. 34/1997)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani