Adrian Suciu biografia


Adrian Suciu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

SUCIU ADRIAN

Poet.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 21 decembrie 1970 in Nasaud (Bistrita-Nasaud).

Este fiul lui Andrei Suciu si al Iftimiei Suciu (n. Sidor).
Dupa perioada liceului, urmeaza Facultatea de Litere a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, absolvita in 1995.

Este membru fondator al Gruparii "Directia 9" din Cluj-Napoca si, intre anii 1993-l994, coordonator al Cenaclului "Echinox" din acelasi oras. Pina in 1989 a lucrat ca miner la Exploatarea Miniera "Rodna - Faget". intre anii 1990-l992 este redactor al revistei "Cadran". in perioada 1992-l995 este secretar general de redactie la revista "Echinox" si reporter la TVR Cluj. Pina in 1998 este redactor-sef la CD Radio. A debutat publicistic cu un grupaj de poeme in revista "Tribuna" in . Debutul editorial are loc cu volumul de versuri E toamna printre femei si in lume (Ed. Echinox, 1993).

Colaboreaza la revistele: "Romania literara", "22", "Vatra", "Steaua", "Tribuna", "Poesis", "Apostrof, "Literatura si arta" (Chisinau), "Impressions du Sud" (Franta) s.a.
Dupa debut, a publicat urmatoarele volume: Singur (versuri, Biblioteca Euphorion, 1996); Plus (pamflete politice, Ed. Trimera Print, 1997); Nopti si zile (versuri, Ed. Arhipelag, 1999); numai poeme / just so poems (versuri, 2000, in colaborare cu Sorin Grecu).

Este prezent cu traduceri in antologia Streiflicht. Eine Auswahl zeitgenossischer Rumanischer Lyrik (Dyonisos Verlag, Kastellaun, Germania, 1994; traduceri de Christian W. Schenk si Simone Reichert Schenk) si in revista "Oc" (Montpellier, Franta, 1996).

Este detinatorul urmatoarelor premii: marele premiu la festivalul de poezie "Mostenirea Vacarestilor" (Tirgoviste, 1993), premiul I la festivalul "Pomi luceafarul" (Botosani, 1993), premiul I la festivalul "Ion Minulescu" (Slatina, 1998), marele premiu la festivalul de poezie "Octavian Goga" (1998). A efectuat o calatorie de documentare la Praga si Cracovia cu o echipa a studioului Radio Cluj (1993) si a obtinut o bursa de perfectionare la Radio france Internationale (Paris, 1996). Lucreaza ca si redactor-sef la "Monitorul de Cluj".

Au formulat opinii critice asupra scrierilor autorului: Mircea Zaciu (prefata volum E toamna printre femei si lume, Ed. Echinox, 1993); Andreea Deciu ("Romania literara, 1993); George Vulturescu ("Poesis", 1994); Stefan Ion Ghilimescu ("Calende", 1994); Ion Pop (prefata volum Singur, Ed. Euphorion, 1996); Romul Munteanu (in volum Jurnal de carti, VI, Ed. Libra, 1996); Petru Poanta (in Dictionarul poetilor clujeni, Cluj-Napoca, 1998); Ion Muresan ("Ziarul de Cluj", 1999); Ai. Cistelecan (prefata volum Nopti si zile, Ed. Arhipelag, 1999) s.a.

Referinte critice:


"Poemele lui Adrian Suciu lasa chiar impresia unei afectari ingenue. Suferinta din ele nu lipseste, tara a fi prea adinca, dar ne permite sa banuim ca poetul se rasfata in succesivele lui drame amoroase. Efectul e paradoxal: o vitalitate barbateasca, deplin constienta de avantajele ei, secondata numaidecit de o melancolie a pierderilor. () invaluitor, versul lui detine secretul artei adevarate."
(Mircea Zaciu, prefata voi. E toamna printre femei si lume,
Ed. Echinox, 1993)

"Versurile de acum, mai elaborate, confirma o unitate de timbru liric si de limbaj, pe directiile schitate in cartea debutului. Noutatea e aici mai curind de accent, deplasat in aceste poeme catre spectrul elegiac, insa conservind si conferind un contur mai puternic Ia ceea ce am putea identifica drept «figuri ale ocazionalului», o tematica a momentanului si punctualului prins intre doua spatii de tensiune: clipa implinirii erotice intotdeauna «prea repede», ca sa vorbim eminescian, apare oarecum relativizata, asteptarea satisfacuta este cumva subminata de un impuls al desprinderii si despartirii, de o neliniste a acestei cautari, de un sentiment al precaritatii (). Ceea ce mi se pare cu adevarat important este faptul ca in scrisul tinarului poet prinde contururi din ce in ce mai ferme un univers organic articulat, cu o dinamica proprie a imaginarului, o viziune ce promite si mai substantiale coagulari."
(Ion Pop, prefata voi. Singur, Biblioteca Euphorion, 1996)

"intr-o maniera si mai decisa decit in volumele precedente, Adrian Suciu profeseaza aici scriitura spartana, tragind in gravuri lapidare si in enunturi contrase, iradiante, o drama a declinului. Laconismul sau da ineluctanta versurilor, obiectivind dictiunea pina la a face din confesiune o poveste spusa de o «straina gura». Versul incisiv, de o convulsie expresionista sau cu focalizare vizionara, sta alaturi de cel aforistic, iar cel de sondaj in adincuri face, de regula, pereche cu notatia, in texte care se densifica secvential fara a se patetiza."
(Al. Cistelecan, prefata voi. Nopti si zile, Ed. Arhipelag, 1999)