Adrian Tion biografia


Adrian Tion opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

TION ADRIAN.
Prozator, dramaturg.
Publica si sub pseudonimul literar Adrian Somesan.

S-a nascut la 16 octombrie 1949 in Turda.

Este fiul lui Simion Tion, autor al unui volum de poezii, si al Mariei (nascuta Bobanga).

Dupa incheirea studiilor liceale, a absolvit in 1974 Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Participa la sedintele Cenaclului Asociatiei Scriitorilor din Cluj, filiala a Uniunii Scriitorilor din Romania, conduse de Constantin Zarnescu si Mircea Vaida.

In prezent frecventeaza Cenaclul "Octavian Goga" al cadrelor didactice din Cluj-Napoca.

Din 1975 activeaza in invatamint, la diverse scoli din municipiul si judetul Cluj.

Debutul publicistic are loc in 1968 cu poezie in revista "Tribuna". Tot in adolescenta publica versuri in antologiile: Virsta in sarbatoare (Casa Creatiei Populare Cluj, 1966); in muguri cinta primavara ( Casa Creatiei Populare Cluj, 1969); Constelatii (Casa Creatiei Populare Cluj, 1969).

Debuteaza editorial cu volumul de proza scurta Un apel disperat (Ed. Nova, Piatra Neamt, 1998).

Colaboreaza la: "Tribuna", "Steaua", "Luceafarul", "Vatra", "Poesis", "Zburatorul", "Cele trei Crisuri", "Al cincilea anotimp", "Contrapunct", "Patria", "Tribuna Ardealului", "Monitorul de Cluj", "Faclia", "Amurg sentimental", "Crisana Plus", "Gazeta de Cluj-Napoca" s.a.

Dupa debut, a mai publicat volumul Patru piese de teatru intr-un act (Ed. Centrului Creatiei Populare, Botosani, 1997) si a colaborat la volumul Alfa juvenil (Ed. Tinivar, 1997).

Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul II pentru proza la Festivalul "Vasile Lucaciu" (Ciocirlau, 1994), premiul IT la Concursul de proza scurta "Liviu Rebreanu" (Arad, 1994), premiul I la sectiunea reportaj literar a Concursului "Alexandru Odobescu" (Calarasi, 1995), premiul special al Concursului "Mihail Sorbul" pentru piesa de teatru intr-un act (Botosani, 1997). Lucreaza ca si profesor la Scoala Finisel (Cluj).

Au formulat opinii critice asupra scrierilor autorului: Florin Grigoriu (in volum Pasi prin catedrale, Ed. Amurg sentimental, 1997); Simona Grazia Dima -Bisturiul cathartic ("Cronica", 4 apr. 1999); Valeriu Varvari - Proza lui Adrian Tion - un univers fascinant ("Cetatea culturala", nr. 6/1999); Constantin Cublesan - Actualitatea prozei de actualitate ("Steaua", nr. 7/1999); Cristian Livescu s.a.

Referinte critice:


"Volumul de nuvele, povestiri si schite datorat lui Adrian Tion, in conditiile unei normalitati a fenomenului literar ar atrage atentia cititorilor si a criticilor literari, ca unul din cele mai fidel angajate in radiografierea mediului social romanesc, beneficiind de o scriitura elevata, de o frumoasa limba literara curenta, de un discurs epic fluent, foarte usor de receptat."
(Constantin Cublesan, "Steaua", nr. 7/1999)

"Adrian Tion se afirma ca un prozator matur, complex, dotat cu un spirit acut de observatie, precum si cu darul poetic, inefabil de a melancoliza pe marginea eternului motiv «vanitas vanitatum»."
(Simona Grazia Dima, "Cronica", 4 apr. 1999).

"Personajele sale, preluate din fauna obsedantei noastre tranzitii, traverseaza situatii grotesti - unele amintind de fervoarea amagirilor si deceptiilor din celebra nuvela Doua loturi a lui Caragiale - tratate cu umor sticlos, rafinat, cu unde melancolice."
(Cristian Livescu)