Alex Mihai Stoenescu biografia

Alex Mihai Stoenescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

STOENESCU ALEX MlHAI
Pseudonimul lui Alexandru Mihai Stoenescu.

S-a nascut la 2 octombrie 1953 in Bucuresti.
Este fiul lui Ioan Stoenescu, ploiestean dintr-o familie cu vechi traditii militare, de orientare liberala, si al Catinei Stoenescu, constanteanca. Este absolvent al Liceului "Ion Creanga" (1972), al Facultatii de Utilaj Tehnologic din Bucuresti (1978) si al Facultatii de Management din Nijenrode (Olanda, 1991).

A activat in cenaclul prozatorului Constantin Turturica, alaturi de Iosif Naghiu, George Banica, Mircea Nedelciu. In anii '90 a fost purtator de cuvint al Ministerului Apararii Nationale, secretar general de redactie la revista "Memoria" si redactor-sef la ziarul liberal "Viitorul romanesc".

A ingrijit colectia "Proza romana contemporana" a Editurii RAO. Dupa ce a demisionat din armata, a devenit membru in conducere si purtator de cuvint al Partidului Alternativa Romaniei, transformat ulterior in Uniunea Fortelor de Dreapta.

Debuteaza publicistic in 1989 in "Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»" cu proza scurta.

Debutul editorial are loc in 1991 cu volumul Drumul Olandei (Ed. Militara).

Colaboreaza la revistele: "Memoria", "22", "Dilema", "Suplimentul literar si artistic al «Tineretului liber»" s.a.

Dupa debut, publica urmatoarele volume de proza: Ciinii ragusiti (Ed. Sirius, 1993); Patimile Sf. Tommaso d'Aquino (Ed. Humanitas, 1995); Misiunea dominicana (Ed. RAO, 1997). De asemenea, este autorul unor volume de istorie si istorie popularizata: Armata, maresalul, evreii (Ed. RAO, 1998); Prizonier in Europa (Ed. Eminescu, 1999); Istoria loviturilor de stat in Romania (182l-l999), volum I, Revolutie si francmasonerie (Ed. RAO, 2000). Colaboreaza la realizarea volumului Balcanii - iesirea din trecut editat de Institutul de Studii Internationale si Strategice. Este detinatorul premiului Academiei Romane "Lucian Blaga" (1997). A calatorit in Olanda, Belgia, Anglia, Franta, Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Germania, Grecia, Emiratele Arabe, Ungaria, Elvetia, Israel, Austria.

Lucreaza ca si membru al Partidului National Liberal. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Despre cartile autorului au formulat opinii critice: Gabriel Liiceanu (prezentare pe coperta IV a volum Patimile Sf. Tommaso d'Aquino, Ed. Humanitas, 1995); Ioana Parvulescu ("Romania literara", nr. 27/1995); Dan C. Mihailescu ("22", nr. 36/1995); Tudorel Urian ("Cuvintul", oct. 1995); Petru Cretia ("Azi", 3 iun. 1996); Minai Zamfir ("Azi", 3 iun. 1996); Bedros Hosarangian ("Libertatea", 16 ian. 1996); H. Zalis ("Azi", 7 iulie 1997); Alex. Stefanescu ("Romania literara", nr. 17/1999); Horia Garbea ("Contemporanul. Ideea europeana", 2 apr. 1999), Eugen Simion s.a.

Referinte critice:


"A fost un debut neasteptat in proza romaneasca si care preia intr-un fel modelul romanului postmodern al Iui Umberto Eco, roman in care toate se amesteca: si romanul ideilor, si aventura, si toate trucurile epicii"
(Eugen Simion)

"Fiecare carte a sa ne proiecteaza intr-o alta lume, fara legatura cu cea precedenta. Surprinzatoare sint si schimbarile de regim stilistic, sustinute de o cunoastere multilaterala a lexicului limbii romane (terminologie militara, eclesiastica, administrativa), ca si de capacitatea de a integra in textul romanesc expresii din limbi straine."
(Alex. Stefanescu, "Romania literara", nr. 17/1999)

"Romanele lui Alex Mihai Stoenescu trebuie privite ca adecvate la epoca pe care romanul ca gen o strabate. Prozatorul vine pe coasta valului invingind, s-ar zice, non-fictiunea pe terenul ei, adica al documentului, impingind-o in parabola."
(Horia Garbea, "Contemporanul", 2 apr. 1999)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani