Alexandrina Monteoru biografia

Alexandrina Monteoru opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

MONTEORU ALEXANDRINA.

Prozatoare.
De asemenea, traducatoare.

S-a nascut la 5 noiembrie 1941 in Sarata-Monteoru (Buzau).

Este fiica lui Stroe Monteoru si a Elisabetei Monteoru.

Dupa absolvirea liceului umanist din Moinesti (1960) urmeaza Facultatea de Filologie (sectia Franceza) si Facultatea de Limbi Orientale (sectia Chineza) pe care le absolva in 1965 si, respectiv . Este profesoara de franceza la Liceul '"Petru Rares" din Suceava si la Scoala greceasca din Bucuresti; preda limba chineza la Liceul "M. Sadoveanu" din Bucuresti.

Debutul editorial arc loc in 1990 cu romanul Sopronul (Ed. Litera). Colaboreaza la revistele "Ateneu", "Bucovina literara". "Povestea vorbei". "Luceafarul", "Tribuna", "Viata Romaneasca" s.a.

A tradus lucrarile: Dictionar de Istoria Artei (Ed. IRI, 1999). J.D. Masio -Lectii de psihanaliza (Ed. IRI. 1999).

A tradus, de asemenea, scrieri din aproximativ 50 de autori din literatura chineza, printre care Zhuangzi, Liezi. Confucius. Mencius, Lu Xun, poeti din dinastia Tang. Despre proza autoarei au formulat opinii critice: Marin Mincu (prezentare pe coperta IV a volum Sopronul, Ed. Litera, 1990); Dan Stanca ("Suplimentul literar si artistic al «Tineretului liber»". 12 febr. 1991); Simona Popescu ("Interval", nr. 6/1991); Ion Simut ("Romania literara". 13 iun. 1991): Mirela Roznoveanu ("Romania libera", 29 ian. 1991); Al. Protopopescu ("Contrapunct", nr. 4/1992); Cristina-Ilina Salajan ("Viata Romaneasca", nr. 3-4/1993).

Referinte critice:


"Sopronul (chiar din titlu!) este o scriere originala si bizara in acelasi timp; originala, fiindca nimeni n-a mai scris asa ceva la noi, si bizara fiindca avem aici o aparenta de proza care de fapt nu e nici proza, nici poezie, ci o sinteza a tuturor genurilor pentru a comunica o experienta de scriitura ce se inscrie intr-un viitor nu foarte indepartat al literaturii. () Exista expe-rimentausm aici; dar un experimentalism ce vine dupa, e chiar depasirea oricarui textualism intr-o experienta de scriitura asumata cu gravitate, ce trebuie inteleasa in sine ca un efort de innoire si esentializare."
(Marin Mincu, prezentare pe coperta IV a voi. Sopronul.
Ed. Litera. 1990)


"Acesta este, in ultima instanta. Sopronul: un supraralinament boicot al oricarui rafinament, un moment de exultare (si exaltare) in fata desertaciunii, o epopee atirnata in streang. () Campania anticanonica, anticalofila, carnavalescul stilistic («anii intunericului luminos») se aprovizioneaza, nici vorba, din acelasi buget de cinism comun tuturor textualistilor Un veritabil simpozion al incomunicarii («Litera e o comunicare care nu se aude»)."
(Al. Protopopescu. ""Contrapunct", nr. 4/1992)

"oferind posibilitatea unei perspective multidimensionale, inctuzind eticul, gnomicul, comicul, tragicul precum si reluarea in cheie ironica a unor tehnici si concepte literare, acest roman isi pulverizeaza cititorul in cite lecturi, atitea interpretari."
(Cristina-llina Salajan, "'Viata Romaneasca", nr. 3-4/1993)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani