Alexandru Deal biografia

Alexandru Deal


Alexandru Deal opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

DEAL Alexandru (pseudonimul lui Alexandru Heghes), se naste la 17 mart. 1947, Arad. Prozator.

Fiul lui Alexandru Heghes, inginer agronom, si al Profirei (n. Rusu). Scoala Profesionala de Arte si Meserii si Liceul de Arte Plastice din Timisoara (absolvit in 1965).

A lucrat ca frezor si strungar la Timisoara (1963-l966) si corector la Tipografia Banatul, din acelasi oras (1968-l970).

Debuteaza cu proza in revista Amfiteatru (1965); debut editorial cu romanul Nisip (1968), urmat de Lasii (1971) si Anotimpul fagaduintei (1975).

Colaboreaza la Luceafarul, Romania literara. Orizont etc. Premiul revista Amfiteatru pentru proza (1968); Premiul Asoc. Scriitorilor din Timisoara (1971).

D. a inceput prin a polemiza cu comoditatile romanului traditional: atit Nisip (1968), cit si Lasii (1971) sint texte fragmentare, lipsite de un fir narativ, preponderent poematice. Personajul nu mai este, conform conventiei, conturat; el sufera de criza identitatii proprii, actioneaza conform unei psihologii si etici difuze. Tinerii (Luca, din romanul Nisip, si Octav, din Lasii) sint dinamici, in permanenta cautare a unui ideal imprecis, cinici, mai degraba niste "tineri furiosi" decit picaros. in opozitie schematica, maturii traiesc o senilizare morala sau sint chinuiri de culpabilitati (cum e Igor Sep-tembriu din Anotimpul fagaduintei, 1975), sau afectati de suficienta, lasi. Indeterminarea dialogului si a monologului interior face ca textul sa sporeasca in ambiguitate, dar si in coeziune: personajele se identifica lumii lor.

Atent la detalii, la gesturi, la scurte secvente de viata. Alexandru Deal le dispune, printr-un montaj paralel cu virtutile cinematografice, intr-o structura contra-punctica adesea socanta. Aceste caracteristici vor persista si in romanul Anotimpul fagaduintei, fara insa ca acesta sa fie atit de fragmentar si poematic. Autorul se orienteaza acum catre o proza de notatie directa a faptelor, metaforele sint parasite, "tinarul furios" devine lucid, de la experimentul estetic trece la "un realism dezinvolt". V.ilerSeptembriu, personajul principal, isi vrea viata traita autentic, nu e dispus la compromisuri, virulenta sa e virila si constienta. Alexandru Deal e un prozator al starilor de tranzitie, imposibil de fixat, creind cu fiecare personaj principal un alterego pus sa traiasca numeroase experiente de viata.

Se simte in aceste texte dorinta de a cuprinde o intreaga arie a realitatii sufletesti a tinerilor, un proiect nu intotdeauna cenzurat stilistic, motiv pentru care multe pasaje au caracter de simpla schita.

OPERA:
Nisip, roman. Bucuresti, 1968;
Lasii, roman. Bucuresti, 1971;
Anotimpul fagaduintei, roman. Bucuresti, 1975.


REFERINTE CRITICE:
M. Muthu, in Steaua, nr. 11,1968;
Alex. Stefaneseu, in Astra.nr. 6,1971;
N. Ciobanu, Panoramic, 1972;
S. Titel, in Romania literara, nr. 42, 1975;
Al. Ruja, in Orizont, nr. 21, 1985;
I. D. Teodorescu, ibidem, nr. 42, 1985.