Alexandru Dohi biografia
Alexandru Dohi opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Dohi Alexandru

Poet.

S-a nascut la 4 iunie 1955 in Sighetul Marmatiei.

Este fiul lui Alexandru Dohi, sculptor, si al Elenei Dohi (n. Pascu), muncitoare. A absolvit liceul de arte plastice din Cluj-Napoca in 1974.

In perioada 1974 - 1986 practica mai multe meserii: vitrinier, zugrav, zidar, cioplitor in piatra, culegator de fructe de padure, vinzator de "loz in plic", gropar, postas, profesor de desen, sobar, functionar la pompe funebre, prospector geologic, sef de baie comunala etc. Dupa stabilirea in Suedia este, pe rind, chelner, educator, gradinar.

Debuteaza publicistic in 1977 in revista "Tribuna". Debutul editorial are loc in 1983 in volumul Caietul debutantilor (Ed. Albatros). Colaboreaza la revistele: "Steaua", "Echinox", "Vatra", "Luceafarul", "Romania literara", "Apostrof, "Poesis", "Argo", "Casa", "Archeus", "Mozaic", "Napoca Universitara".

Dupa debutul in volumul colectiv de la Editura Albatros, publica cartile de poezie Cartea definitiilor (Ed. Yoyo, Cluj. 1993) si Calul de febra (Ed. Dacia, 1995).

Lucreaza ca si liber profesionist si locuieste in comuna Danderyd (Stockholm, Suedia).

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Nora luga ("Romania literara", nr. 10/1991); Al. Cistelecan ("Luceafarul", nr. 3/1994); Viorel Muresan ("Poesis", nr. 3/1994); Virgil Mihaiu ("Steaua", nr. 3/1994); Andrei Moldovan ("Minerva", 1994); I. Ardeleanu ("Jurnalul de Sighet", 1994); Echim Vancea ("Almar", nr. 1/1994); Ion Pop (prefata la volum Calul de febra, Ed. Dacia. 1995): Alexandru Lungu ("Argo", 1996).

Referinte critice:


"Exista printre noi, spre stupefactia noastra, ca niste pasari rare. acei poeti de moda veche, poeti fara premeditare, fara program, tara metode riguros adaptate la ultimele inovatii ale retoricilor poetice - spirite prea libere si orgolioase pe care le recunoastem tirziu pentru ca viata si opera lor se confunda. Ei scriu asa cum traiesc intr-o totala daruire interioara. Un astfel de poet este si Alex Dohi - Printul d'Alexis, cum adolescent fiind si-a citit numele."
(Nora luga, "Romania literara", nr. 32/1991)

"Poeticeste, Alexandru Dohi e un fanatic al conciziei. El opereaza cu un principiu drastic al contragerii, incereind sa stoarca esenta unei stari sau a unei viziuni in stropi iradianti. Iradianta expresiva si densitatea de semnificatii sint probleme decisive pentru poetica sa."
(Al. Cistelecan, "Luceafarul", nr. 10/1994)

"Caligrafii delicate ale solicitudinii, ale suspendarii fiintei intre concretetea inselatoare a cotidianului si neantul purtator de alte si alte inchietudini."
(Virgil Mihaiu, "Steaua", nr. 3/1994)

"in ipostaza de critic,() cel ce intimpina aceasta carte de inceput este obligat chiar de realitatea ei lirica sa spuna ca se simte in ea nu numai o «cautare», ci si foarte multe impliniri; ca e ca un volum unitar, construit pe un numar de motive lirice convergente, promitind si mai complexe cristalizari viitoare"
(Ion Pop, prefata la voi. Calul de febra, Ed. Dacia, 1995)


Copyright © Contact | Trimite referat