Alexandru Ionescu biografia


Alexandru Ionescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

IONESCU AL. TH.

Numele cu care semneaza Alexandru Teodor Ionescu.

Critic si istoric literar.
S-a nascut la 9 februarie 1950 in localitatea Udupu (Teleorman).

Este fiul medicului Marin Ionescu si al invatatoarei Maria Ionescu.

Dupa studiile liceale terminate la Liceul "Nicolae Balcescu" din Pitesti (1969), a absolvit in 1984 Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, sectia Limba si literatura romana - Limba si literatura franceza.

Intre anii 1972-l974 este redactor si cronicar la revista "Echinox" din Cluj-Napoca. in 1991 se afla. alaturi de Miron Codrun, Nicolae Oprea si Calin Vlasie, in grupul de initiativa pentru reinfiintarea revistei "Calende", al carei secretar general de redactie este pina in . in perioada 1994 1996 a fost lector asociat de literatura universala la Facultatea de Litere a Universitatii din Pitesti.

A facut parte din colectivul de redactie al revistei "Paralela 45".

Debuteaza publicistic cu o recenzie in "Echinox" (1982).

Debutul editorial are loc in 1995, cu volumul Aventura prozei scurte in anii '80, publicat la Editura Calende din Pitesti.

Colaboreaza cu eseuri si texte critice si teoretice la revistele "Echinox", "Familia", "Arges", "Viata studenteasca". "Tribuna", "Contrapunct", "Calende", "Cuvintul", "Zburatorul", "Vatra" s.a. Este prezent in emisiuni culturale ale TVR si ale postului Radio Romania Cultural. Desfasoara o intensa activitate in presa scrisa din tara si la postul de radio BBC.

Este prezent cu un eseu in antologia Competitia continua. Generatia '80 in texte teoretice (alcatuita de Gheorghe Craciun, Ed. Viasie. 1994; editia a Ii-a, Ed. Paralela . 1999).
In 1983 a calatorit in Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Rusia, iar dupa 1990 in Republica Moldova si in Franta.

In prezent autorul este profesor de limba si literatura romana la Liceul "Vlaicu Voda" din Curtea de Arges.

Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO si al Asociatiei Ziaristilor din Romania - AZR inca de la infiintarea acestora. Asupra scrisului autorului au formulat opinii critice: Adrian Tudurachi ("Echinox", nr. l-2-3/1994); Nicolae Oprea ("Calende", nr. 4-5/1995); Al. Cistelecan ("Vatra", nr. 5/1995); Al. Spanu ("Luceafarul", nr. 27/1995): Gheorghe Mocuta ("Arca", nr. 5/1995); Mircea Barsila ("Curierul zilei", 17 iun. 1995); Tania Radu ("Litere, Arte & Idei" ["Cotidianul"], nr. 35/1995); Liviu Pctrescu (in volum Poetica postmodernismului. Ed. Paralela . 1997; editia a II-a, 1998); Stefan Vida Marinescu (in volum Proba transparentei. Ed. Euro-Vida, 1998) s.a.

Referinte critice:


"Departe de tentatia teoretizarii, intre cronicarii «Echinoxului», Al. Th. lonescu va face figura aparte, marcata atit stilistic, cit mai ales prin predilectia pentru concretetea faptului de literatura. Ipostaza criticului este cea a «cititorului»; pentru el actul critic este un mod de retraire a unei experiente literare (). De aici si sentimentul ca textul critic are tendinta de a reface o evolutie interna raminind, pe pasaje intregi, la nivelul unui «descriptionism ritmat» - frazele, propozitiile sint taiate, scurtate sau alungite intr-un fel de puls al lecturii."
(Adrian Tudurachi, "Echinox", nr. l-2-3/1994)

"O scriitura alerta, nesofisticata, cu o inervatie conceptuala riguroasa ce se scalda, insa, in oralitati si intimitati cu cititorul, se suprapune, la Al. Th. lonescu, peste o pasiune transformata in devotiune. Aventura prozei scurte in anii '80 e schita unei mari carti despre proza scurta postbelica romaneasca. t Intre cartea de azi si cea de miine nu lipseste decit indrazneala criticului de a se tine de promisiuni. Nu o temeritate, asadar, ci doar o minima responsabilitate."
(Al. Cistelecan. "Vaira". nr. 5/1995)

"Spatiul predilect al actiunii sale critice il constituie, asadar, perimetrul cronicii literare sau al recenziei. Este forma adecvata stilului sau neprotocolar, care se adreseaza direct cititorului prezumtiv, penetrind dintr-o data in inima textului."
(Nicolae Oprea. "Calende", nr. 4-5/1995)