Alexandru Leo Serban biografia


Alexandru Leo Serban opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

SERBAN ALEX LEO
Pseudonimul literar al lui Alexandru Serban.
Eseist, critic de film.
De asemenea, poet, prozator, publicist.

S-a nascut la 28 iunie 1959 in Bucuresti.
Este fiul lui Alexandru Popescu, inotator de performanta, si al Aureliei-Gabriela Serban, contabila.

A absolvit Facultatea de Limbi si literaturi straine (sectia Engleza - Franceza) a Universitatii Bucuresti (1983).

A fost membru al Cenaclului "Junimea" condus de criticul si profesorul Ovid S. Crohmalniceanu.

Dupa 1989 a fost redactor la revista "Secolul 20", asistent universitar la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine (catedra de Engleza) a Universitatii Bucuresti, lector la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti (1997-2000), cronicar de film la cotidianul "Libertatea" (din 1994) si membru in Consiliul de administratie al Centrului International de Arta Contemporana (din 1997). A initiat si a condus "Clubul cinefililor" de pe linga Institutul Francez din Bucuresti. A participat la trei expozitii de grup si a avut doua personale (instalatii, fotografie, colaj).

A debutat publicistic cu poezie in revista "Chicago Review" (S.U.A.) in . In prezent isi repudiaza poeziile si nu intentioneaza sa debuteze literar in volum in viitorul apropiat.

A tradus romanul Cerul ocrotitor de Paul Bowles (Ed. Univers, 1996) si o piesa de Yasmina Reza, inclusa intr-un volum de dramaturgie al autoarei (Ed. Unitcxt, 1999).

De asemenea, texte pentru productii de scena. Colaboreaza cu poezie, proza, cronica cinematografica, eseuri la revistele: "Cover Magazine" (S.U.A.), "Contrapunct", "Romania literara", "Luceafarul", "Secolul 20", "Litere, Arte & Idei" (supliment al ziarului "Cortidianul"), "Caliiers roumains d'etudes litteraires", "Lettre Internationale", "Euphorion", "Vatra", "Teatrul azi", "Scena", "Noul Cinema", "Procinema", "Arta", "Alternative", "Arhitext". "Arc", "Caiete critice", "Exces", "Libertatea", "Observator cultural" s.a.
A calatorit in Franta ca bursier al Ministerului Francez al Culturii (1992). Participa ca invitat sau membru in jurii la numeroase festivaluri internationale de film si teatru din Franta (Cannes, Avignon), Elvetia, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Grecia, SUA s.a.

A facut parte din juriul concursului de scenarii organizat de Sundance Institute (1998). A participat la masa rotunda "Performing Arts in Romania" (Lincoln Center, New York, 1996). Este membru al Consiliului de Experti in Noile Tehnologii al Consiliului Europei.
In prezent autorul este publicist-comentator la revista "Dilema" (din 1993). A fost membru al Uniunii Cineastilor din Romania - UCIN (1993-l999). Au formulat opinii critice asupra scrierilor autorului: Laurentiu Ulici ("Luceafarul", nr. 36/1990). Bedros Horasangian (Radio Pro FM, 5 mai 1995) s.a.

Referinte critice:


"Eseist cultivat si taios, cu apetit pentru comentariul ideologic si politic, Alex. Leo Serban scrie si literatura propriu-zisa, in special proza, cu talent si inteligenta (combinatie, sa recunoastem, rara) dar tara sa se arate, cel putin deocamdata, preocupat de stabilirea unui contact poietic daca nu si poetic cu ceea ce scriu congenerii sai. Prozele lui () nu au, intr-adevar, genul proxim in realitatea literaturii nouazeciste, atit cit s-a conturat ea pina la ora de fata, vin parca dintr-un timp mai indepartat dar asta, intr-un fel, abia ca-i subliniaza diferenta specifica. O proza subiectiva, fara a fi lirica, reflexiva, fara a fi numaidecit eseistica, nefixata istoric, fara a fi parabolica. Vom vedea daca tinarul prozator va reusi sa puna repede in acord scrisul sau cu al timpului in care traieste."
(Laurentiu Ulici, "Luceafarul", nr. 36/1990)

"Alex. Leo Serban scrie despre film. Filmul este viata lui. LI vede filme asa cum vede si viata: fotografiaza tot timpul. Tot comentind filme si fotografii, a ajuns sa scrie un fel de proza non-fiction de cea mai buna calitate. Unde pasiunea lui pentru arte (plastica, muzica, teatru, dans etc.) se coaguleaza cu un spirit vesnic la pinda. Alertat de ce se intimpla in lumea din jur, criticul se transfoma in personaj. Al propriei lui in-scenari, al propriei - lucide si ironice - autoanalize. Daca literatura a pierdut un autor, tot ea, literatura, a cistigal un personaj. Autentic, viu, de o reala prospetime. Postmodernitatea lui Alex. Leo Serban este una existentiala si nu una teoretica."
(Bedros Horasangian, Radio Pro FM, 5 mai 1995)