Alexandru Uiuiu biografia
Alexandru Uiuiu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Uiuiu Alexandru
Prozator.

S-a nascut la 20 martie in Feldru (Bistrita-Nasaud).

Este fiul lui Grigore Uiuiu si al Mariei Uiuiu.

Dupa absolvirea liceului, a urmat cursurile Facultatii de Filosofie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj- Napoca, incheiate in 1986.

Si-a inceput activitatea literara la Cenaclul "Vatra" din Tg. Mures in 1986.
Intre 1986-l990 este membru al Cenaclului "Abecedar" condus de Mircea Oliv, apoi, in perioada 1990-l992 este membru al gruparii "Cadran", ambele din Bistrita. Din 1992 este membru al gruparii si cenaclului "Euphorion" din Sibiu.

Debuteaza publicistic cu proza scurta in "Vatra" (1987). Debutul editorial se produce cu volumul de povestiri Felia amara (Biblioteca Euphorion, Sibiu, 1994).
Colaboreaza cu proza si articole la revistele: "Vatra", "Steaua", "Contrapunct", "Familia", "Discobolul", "Cadran", "Minerva", "Luceafarul", "Euphorion", "Echinox", "Hyperion" s.a.

Dupa debut, publica volumul de poezie Socrate - Poetul (Ed. Charmides, 2000). Este prezent in antologia de proza scurta Chef cu femei urite alcatuita de Dan-Silviu Boerescu (Ed. Allfa, 1998). A prefatat volumul Scoala crestinismului de Saren Kierkegaard (traducere de Mircea Ivanescu).

Este detinatorul premiului pentru debut la Salonul National de Carte (Cluj-Napoca, 1995).

In 1996 a participat la "intilnirea tinerilor scriitori din tarile central-europene" de la Tbilisi, Georgia, iar in 1997 a absolvit Scoala de vara a Asociatiei Regiunilor Europei (A.R.E.) din Cracovia, Polonia (sectia Management cultural).

Lucreaza ca si director la Centrul judetean de conservare si valorificare a traditiei si creatiei populare din Sibiu.

Au formulat opinii critice asupra scrierilor autorului: Octavian Soviany - intre verism si parabola ("Contemporanul. Ideea europeana", 1994); Tania Radu - Un debutant cam sceptic ("Cotidianul", 1994); Ada D. Cruceanu - Felia amara ('Timpul", oct. 1994); Mihaela Ursa - Felia amara ("Steaua", nr. 12/1994); Eugenia Tudor-Anton - Felia amara si dulce a debutului ("Luceafarul", nr. 28/1995); Dan-Silviu Boerescu - Felia amara ("Cartea", nr. 3/1996) s.a.

Referinte critice:


"in ciuda verismului, in ciuda receptivitatii in fata absurdului pe care il secreta existenta cotidiana. Alexandru Uiuiu este - si in aceasta consta poate nota de originalitate a prozelor sale - un liric fascinat de intruziunea miraculosului in realitatea de zi cu zi"
(Octavian Soviany, "Contemporanul. Ideea europeana", 1994)

"Un umor de buna calitate se degaja din aceasta proza () vadind apetitul autorului pentru «felia» de viata autentica, precum si talentul sau de a o imortaliza pe hirtie, tara fasoane, fara artificii literare, prezentata in ambianta ei potrivita. () Alexandru Uiuiu scrie o proza plina de semnificatii, tinuta in friul ironiei, al seriozitatii nedisimulate."
(Eugenia Tudor-Anton, "Luceafarul", nr. 28/1995)

"Excelent racordat ia cotidian si la tensiunile contradictorii ale amalgamului uman aflat intr-o miscare browniana, el mizeaza mult pe cartea ironiei - cind grava, cind jucausa -, in care vede o posibila mintuire de raul care ne roade. Cu sadism mai stie nota si prostia genuina, pe care o sanctioneaza neconcesiv"
(Dan-Silviu Boerescu, "Cartea", nr. 3/1996)


Copyright © Contact | Trimite referat