Alina Nelega biografia
Alina Nelega opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

NELEGA ALINA
Pseudonimul Alinei Cadariu.

Critic de teatru, dramaturg.
De asemenea, prozatoare.

S-a nascut la 18 decembrie 1960 in Targu-Mures. Este fiica lui Nicolae Nelega, ofiter, si a Eugeniei Nelega (n. Georgescu). profesoara. A absolvit in 1979 liceul teoretic "AL Papiu llarian" (sectia Matematica - Fizica) din Targu-Mures si, in . Facultatea de Filologie (sectia Engleza - Romana) a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Intre 1984-l988 a fost profesoara la Miercurea-Ciuc. apoi, intre 1988-l990, instructor la Centrul de indrumare a creatiei populare si miscarii artistice de masa Mures.

Din ianuarie 1990 pina in martie 1995 a fost redactor cultural al Studioului Teritorial de Radio din Targu-Mures.

In 1995 a devenit redactor-sef al cotidianului "24 ore muresene" si, din 1995 pina ta prezent, este secretar literar al teatrului "Ariei" din Targu-Mures. cu o intrerupere in perioada noiembrie 1998 - mai 2000, timp in care a fost coordonator de programe al Teatrului National din Targu-Mures. in 1997 pune bazele fundatiei "Dramafest" si dezvolta un program de creare a unui microclimat pentru dramaturgia noua romaneasca, finalizat prin festivalul omonim, care a cunoscut doua editii (1998, 1999).

A coordonat cinci numere din suplimentul de arta teatrala al revistei "Vatra" - "Postscenium" (in perioada 1995-l997), trei numere ale revistei "ultimaT -alternative in cultura teatrala" si antologia bilingva de dramaturgie contemporana Piese noi romanesti / New Romanian Plays - Dramafest '. In colaborare cu teatrul "Ariei" a infiintat la Targu-Mures teatrul "underground". spatiu de experiment teatral.

Debuteaza publicistic in revista "Vatra" (1977).
Publica prima proza (povestirea Autostop) in revista "Echinox" (1980).

Debutul editorial este consemnat prin prezenta in antologia Festivalului International de la Sibiu (1996) cu piesa Una cosa mentale, in editie bilingva (romana - engleza). O alta piesa. Nascendo, este inclusa in antologia de texte dramaturgice romanesti Aftcr Censorship / Apres la Censure (Ed. UNITEXT. 2000), tradusa in limbile engleza si franceza.

In continuare publica doua volume de autor: www.nonstop.ro (teatru, Ed. UNITEXT. 2001) si ultim@vrajitoare (roman, Ed. Paralela 45, 2001). Piesa Nascendo a fost reprezentata in limba germana la festivalul Zuereher Theater Spektakel (Ztirich, august 2000) si a fost publicata in traducere in limbile engleza, franceza si germana in antologia Eastern Promise (Londra. 1999), traducere insotita de o prezentare scenica la Teatrul Tricycle din Londra.

Colaboreaza la revistele: "Vatra", "Echinox", "Contemporanul". "Tribuna". "Teatrul azi", "Vilagszinhaz", "Observator cultural" s.a. Este detinatoarea urmatoarelor premii: premiului pentru proza al revistei "Tribuna" (1988), premiul UNITER "Piesa Anului 2000". in 1993 a beneficiat de o bursa la Teatrul Bush (Londra), iar in 1999 de o bursa de rezidenta internationala la Teatrul Royal Court (Londra), in prezent autoarea este secretar literar al teatrului "Ariei" din Targu-Mures. Este membra a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru - UNITER.

Referinte critice:


"Cartea Alinei Nelega impune fara drept de apel o viziune cuprinzatoare asupra vietii - cu toate formele si malformatiile ei. reale si imaginare, mundanc si supramundane (pentru ca unul dintre personajele cartii. Angel, e chiar un inger!) - sigura, detasata, ironica, angajata, caricaturala atit cit trebuie si, nu o data, de un comic amar, extrem de dens, amintindu-ne proza lui Bulgakov, sau de o neagra veselie debordanta, pe urmele romanelor lui Boris Vian.
ultim@vrajitoare, acest roman compozit si histrionic. in ton cu toate formele de dizlocare si depeizare ale lumii actuale - care putea fi la fel de bine scris in Franta sau Polonia de azi - e un cistig important al prozei romanesti actuale si am toate motivele sa cred in succesul lui nu doar in lumea cititorilor de specialitate."
(Gheorghe Craciun, prefata la voi. ultim a@vrajitoare.
Ed. Paralela . 2001)


Copyright © Contact | Trimite referat