Anamaria Beligan biografia


Anamaria Beligan opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

BELIGAN ANAMARIA

Prozatoare.
De asemenea, regizoare, scenarista, traducatoare.

S-a nascut la 15 noiembrie 1958 in Bucuresti.

Este fiica actorului Radu Beligan si a Danei Lovinescu (n. Crivetz, sotia lui Horia Lovinescu), traducator si cronicar dramatic.

Dupa absolvirea Liceului "CA. Rosetti" (1977), isi continua studiile la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "IX. Caragiale" din Bucuresti (sectia regie film / TV), absolvit in .

Urmeaza in continuare cursuri de lingvistica si multimedia la Deakin University, Melbourne (1991). Detine titlul de master in lingvistica la "Monash" University din Melbourne.

Dupa absolvirea facultatii, a lucrat ca regizor la Studioul "Alexandru Sania" din Bucuresti.

Din 1982 se stabileste in Australia, unde este lector la sectia Regie de Film de la "Australian Film and Television School" din Sidney (1983 - 1984) si regizor/producator la "R&R Media" si "The Video Paint Brush Group" din Melbourne (1984 - 1987). in 1987 infiinteaza compania independenta de productie "The Athanor Pty. Ltd." din Melbourne.

Debuteaza publicistic in 1995, cu proza in revistele "Quadrant" (Australia) si "Ramuri". Debutul editorial in Australia are loc in 1994, in volumul colectiv Picador New Writing (Picador, Pan Macmillan. 1994), iar in Romania in 1997 prin prezenta in antologia Chef cu femei urite (alcatuita de Dan-Silviu Boerescu, Ed. Allfa).

Colaboreaza la reviste din Romania: "Ramuri", "Orizont", "Arc", "Literatorul", "Moftul Roman", "Luceafarul", "Vatra" si din Australia: "Quadrant", "Voices".

In Romania a publicat volumul de proza scurta inca un minut cu Monica Vitti (Ed. Polirom, 1998, in romaneste de Dana Lovinescu si Anamaria Beligan) si romanul Scrisori catre Monaiisa (Ed. Polirom, 1999). Este prezenta in antologiile: Republica (Harper Collins Publishers, 1994);
Daughters and Fathers (University of Queensland Press, 1997); Plaja
nudistilor (antologator Dan-Silviu Boerescu, Ed. Allfa, 1998).
A beneficiat de burse literare din partea Consiliului Australian al Artelor (1995, 1996, 1998) si de o bursa de doctorat a Guvernului Australian pentru perioada 1998-2001.

In prezent autoarea este regizor / producator, director al companiei "The Athanor Pty. Ltd." din Melbourne si lector drd. la "Monash" University din Melboume.

Este membra a Uniunii Cineastilor din Romania, a "Melbourne Screen and Theatre Guild" si a "Australian Linguistics Institute".
Au formulat opinii critice asupra cartilor autoarei: Dan Stanca ("Romania literara", nr. 9/1998); Ion Lascu ("Ramuri", nr. 7-8/1998); Radu Pavel Gheo - Farmecul imperialist al povestii ("Contemporanul. Ideea europeana", nr. 21/1999); Radu Voinescu ("Luceafarul", nr. 42/1999); Gabriel Cosoveanu ("Ramuri", nr. 12/1999); Mircea Mihaies ("Orizont", nr. 1/2000); Adriana Babeti ("Orizont", nr. 1/2000); Dan C. Mihailescu ("22", nr. 4/2000); Da-ciana Branea ("Orizont", nr. 1/2000); Cristina Cheveresan ("Orizont", nr. 1/2000); Magdalena Roibu ("Orizont", nr. 1/2000).

Referinte critice:


"Ma intreb cine nu ar parcurge dintr-o rasuflare un alegru roman [Scrisori catre Monaiisa] despre rasaritenii imigranti vietuind intr-un lagar promiscuu, sordid si viu ca filmele cu gitani ale lui Kusturica. () Tulburarile de personalitate ale azilantilor au, dincolo de grotesc, un umor irezistibil, excelent prins, la modul behaviorist. Iar replicile au un haz acablanl, desi circumscriu niste destine in deriva."
(Gabriel Cosoveanu. "Ramuri", nr. 12/1999)

"Prozele scurte (din voi. inca un minut cu Monica Vitti] compun o atmosfera incarcata de mister psihologic, senzualitate usor perversa, cu fibre de halucinatie si acel amestec «simbolist» de glacialitate si incandesecenta, de voyeurism si morbidete estetizanta. () Toate contureaza cartea de vizita a unei imaginatii ironic-naravase, care vede crud, cadreaza cu umor, frazeaza laios, in ritm de «script»".
(Dan C. Mihailescu, "22". nr. 4/2000)

"Anamaria Beligan debuteaza in literatura romana ca o scriitoare matura, care stapineste la perfectie stiinta constructiei. intr-adevar, cele mai importante calitati ale prozei sale par sa fie, pe linga combustia cu totul imprevizibila si spectaculoasa a imaginatiei scriitoricesti, echilibrul compozitiei si excelenta dozare a efectelor."
(Daciana Branea, "Orizont", nr. 1/2000)