Anca Delia Comaneanu biografia

Anca Delia Comaneanu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

COMANEANU ANCA DELIA.
Pseudonimul literar al Ancai Stanciulescu.

Prozatoare, dramaturg.

S-a nascut la 10 decembrie 1958, in Bucuresti.

Este fiica lui Gheorghe Comaneanu, inginer, si a Olimpiei Comaneanu, economist.

A absolvit Liceul "Gheorghe Sincai" din Bucuresti in 1978 si apoi Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Mecanica (sectia Masini Termice) in 1983.

In 1990 abandoneaza cariera de inginer si devine corector la Editura Cartea Romaneasca, apoi, pe rind, producator delegat la o casa de filme, redactor la "Contrapunct", "Zig-Zag" si "Tineretul liber", isi incepe activitatea literara ca membra a Cenaclului "Junimea" si a "Cenaclului de Luni" ale Universitatii din Bucuresti.

Debuteaza publicistic in . in "Suplimentul literar si artistic al «Tineretului liber»", cu proza.

Debutul editorial are loc in 1990 cu romanul Justin (Ed. Cartea Romaneasca).

Colaboreaza cu proza si articole la: "Suplimentul literar si artistic al «Tineretului liber»". "Contrapunct", "Romania literara", "Luceafarul", "Zig- Zag", "Tineretul liber", "Masculin", la posturile de radio Radio Romania si BBC.

Dupa volumul de debut, publica in 1998 romanul Miercuri, joi pe strada Circulara (Ed. Allfa).

Se afuma si ca dramaturg prin citeva piese de teatru radiodifuzate: Dezvelirea (1991); lason si Medeea (1993); Trista aventura a matusii Mary (1994); Cronica electorala (1998). Este unul dintre autorii scenariului serialului dramatic Piata Rotunda difuzat de postul Radio Romania. intre 1991 - 1997 i-au fost montate la postul national de radio piesele: Dezvelirea, lason si Medeea, Trista aventura a matusii Mary si Cronica electorala.

In 1990 a obtinut premiul Fundatiei "Liviu Rebreanu" si premiul cotidianului "Tineretul liber" pentru volumul de debut. Serialul dramatic Piata Rotunda la care a colaborat ca scenarist a fost distins cu premiul al Ill lea la Festivalul serialelor de teatru radiofonic de la New York (1997). A calatorit in Franta (1990).

Lucreaza ca si liber profesionista. Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Bucuresti.

Despre cartile autoarei au exprimat opinii critice: Ion Bogdan Lefter - Cum debuteaza prozatoarele: o strategie de soc! ("Contrapunct", 30 nov. 1990); Ovid S. Crohmalniceanu - Joaca si seriozitate ("Luceafarul", 10 apr. 1991); Alex. Stefanescu - intimplari cu filosofi ("Romania literara", 31 ian. 1991 si nr. 47/1998); Al Ioanide ("Romania literara", nr. 16/1999) s.a.

Referinte critice:


"Acest mic roman cu care debuteaza Anca Delia Comaneanu, aminteste prin atmosfera alexandrina, de intinsa si vana eruditie, de Anatolc France. Are ceva din ironia amuzata in a urmari ncsfirsitele dispute filosofice savante. Dar intr-un veritabil spirit ludic postmodern obliga personajele sa execute niste figuri de cadril burlesc, schimbindu-si fara incetare rolurile cu care intini-plarile narate le investesc pe parcursul istorisirii. Amanunte biografice ajung sa se contrazica in chip comic, pedanteria carturareasca c supusa deriziunii, ironia capata sclipiri crude, muscatoare. Totusi eleganta expunerii catifcleaza asprimile, placerea jocului are ultimul cuvint, ca la Giraudoux, in Elpenor Povestea despre convingerea diferitilor insi, partizani ai unor credinte, ca ei sint singurii detinatori ai adevarului adevarat, ne conduce pe nesimtite la altceva. Devenim martorii vechii drame, azi mai actuale ca oricind, cea a raporturilor dintre spirit si putere. Micul roman ne lasa, prin transparenta lui parabolica, sa contemplam conditia intelectualului intr-o lume prada mereu intereselor si pasiunilor politice. Constatam placut surprinsi ca Anca Dclia Comaneanu a imbracat in haine antice pe oamenii vremurilor noastre."
(Ovid S. Crohmalniceanu, prezentare pe coperta IV a voi. Justin, Ld. Cartea Romaneasca, 1990)

"Si mai aproape - macar in timp! - este Anca Delia Comaneanu de Memoriile lui Hadrian ale Margueritei Yourcenar. Poate ca alegerea domniei urmatoare aceleia a eroului autoarei franceze e si o ironica asumare a «succesiunii» ei literare Cu aceasta materie, parabola din micul roman al Ancai Delia Comaneanu dezvolta semnificatii elice intrutotul grave. intr-un imperiu prin natura lui autoritarist (in care «se construia mereu ceva grandios»), Justin traieste intr-o provincie saracita, cu finantele pe drojdie, sufocata de o birocratie nemiloasa, compusa din «indivizi care in ultima vreme parazitau toate compartimentele administrative ale imperiului, peste tot unde mai era un os de ros gaseai un asemenea ipochimen - niste cioflingari hrapareti»."
(Ion Bogdan Lefter, "Contrapunct", 30 nov. 1990)

"Desi se afla la prima sa carte, Anca Dclia Comaneanu are un stil numai al ei, ca si cum ar ti depasit de multa vreme faza imitarii unor maestri. Cum anume s-a format ca prozatoare - va ramine probabil un secret pentru istoricii literari. Romanul Justin este scris cu o mina exersata si nu seamana cu proza care se scrie in momentul de fata la noi".
(Alex. Stefanescu, "Romania literara", ian. 1991)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani