Andrei Bodiu biografia


Andrei Bodiu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

BODIU ANDREI.

Poet.
De asemenea, eseist si publicist.

S-a nascut la 27 aprilie 1965 in Baia-Mare (Maramures).

Este fiul lui Anatolie Bodiu si al Ivonnei Bodiu (n. Chefneux).

Dupa cursurile liceale incheiate la Brasov (Liceul "Unirea", 1984), a absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii din Timisoara (1988).

Dupa absolvire este, pe rind, profesor de gimnaziu, redactor la revista "Interval", cadru didactic la Universitatea "Transilvania" din Brasov, isi incepe activitatea literara ca membru al "grupului
de la Brasov", grup format in anii '80 impreuna cu poetii Simona Popescu, Caius Dobrescu si Marius Oprea.

In 1984 debuteaza publicistic in revista "Dialog" (nr. 100) cu Poeme.

Debutul editorial are loc in 1991, cu volumul Pauza de respiratie, publicat in colaborare cu Simona Popescu, Caius Dobrescu si Marius Oprea (Ed. Litera). Colaboreaza cu poeme si articole critice si de opinie la revistele "Dialog", "Echinox", "Amfiteatru". "Romania literara", "Vatra", "Interval", "Paralela 45", "Dilema", "Observator cultural" si altele. Dupa volumul de debut, publica volumele de poezie Cursa de 24 de ore (Ed. Marineasa, 1994). Poezii patriotice (Ed. Marineasa, 1995) si Studii pe viata si pe moarte (Ed. Paralela 45, 2000). Este prezent cu poeme in urmatoarele antologii: Antologia poeziei generatiei '80, ingrijita de Alexandru Musina (Ed. Vlasie, 1993), Sfisierea lui Morfeu (antologie a generatiei '90), alcatuita de Dan-Silviu Boerescu (Ed. Phoenix, 1994), Roman ian Poets of the '80s and '90s (Ed. Paralela 45, 1999) si in sectiunea antologica a volumului Experimentul literar romanesc postbelic (Ed. Paralela 45, 1998). Este prezent cu grupaje de poezii traduse in limba engleza in antologia Vilenica '89, publicata in Slovenia si intr-o antologie de poezie publicata in Italia. In 1991 primeste (impreuna cu Simona Popescu, Caius Dobrescu si Marius Oprea) premiul Asociatiei Scriitorilor din Brasov si premiul revistei "Poesis" din Satu-Mare pentru debut colectiv (Pauza de respiratie), revista care in 1994 ii premiaza si debutul individual (Cursa de 24 de ore). in 1996 este nominalizat la premiul pentru poezie al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

In 1992 (septembrie-noiembrie) beneficiaza de bursa "National Forum Fundation" din Statele Unite ale Americii si calatoreste, ca participant la diverse festivaluri si conferinte, in Austria (1991), Ungaria (1994), Danemarca (1994) si Slovenia (1998). in vara anului 2000 a reprezentat Romania in cadrul proiectului "Literatur Express Europa 2000" (Trenul literaturii europene 2000).
Lucreaza ca si lector la Facultatea de Stiinte (sectia Filologie) si sef al Catedrei de limba si literatura romana a Universitatii "Transilvania" din Brasov si redactor-sef al revistei "Interval".

Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Eugen Simion ("Literatorul", 1992); Al. Cistelecan - Noul poem ("Luceafarul", nr. 6/1994); Sanda Cordos ("Tribuna", 1994); Ioana Parvulescu ("Romania literara", 1994); Cornel Moraru - Un maratonist al clipei ("Vatra", nr. l-2/1995); Dan-Silviu Boerescu ("Luceafarul", 1995); Caius Dobrescu - Lada si omul ("Vatra", nr. l-2/1995); Simona Popescu - Despre urmele care se destrama in alte geometrii ("Observator cultural", nr. 18/2000); Gheorghe Craciun -Poezie de mare viteza pentru un alergator de cursa lunga ("Observator cultural", nr. 13/2000); Romulus Bucur, Rodica Draghincescu, Dorian Bra-nea, Ioan Moldovan Andreea Deciu s.a.

Referinte critice:


"Educata la stilistica non-participativa, neutra si neimpresionabila, poetica lui Andrei Bodiu ingaduie rar sa transpara in indiferenta sa ceva din dramatismul interiorizat al acestei exasperari. Dar si cind se lasa colorata de o rabufnire directa sau cind prinde virulenta unui jet psihic, ea transcrie cu vitriol o lume crispata sub cinism. () Andrei Bodiu si-a insusit cu orgoliu disperarea de a trai intr-o lume dezarticulata, fara nuante ale amorfitatii sale.
El e poetul unei lumi ce nu numai ca si-a pierdut speranta intr-un sens salvator, dar a pierdut pina si amintirea acestei sperante si a acestui sens. E un poet al infernului, al asfixiei cotidiene."
(Al. Cistelecan, "Luceafarul", nr. 6/1994)

"Lirica lui Andrei Bodiu este diferita fiindca, total lipsita de patetism, ironie lexicala, spectacol, ea exprima intr-un mod aproape clinic acea stare de cronicizare a spaimei si a dezgustului, de disperare patrunsa in oase, devenita una cu maduva oaselor. Scirba, sila, spaima, groaza, suferinta tind sa se confunde, sa se topeasca in aceeasi pasta indistincta. () De o izbitoare originalitate a stilului, de o teribila cruzime a imaginarului, poezia lui Andrei Bodiu a mers foarte departe in exprimarea ororii pe care a trait-o."
(Caius Dobrescu, "Vatra", nr. l-2/1995)

"Nota frapanta, definitorie a poeziei lui Andrei Bodiu o constituie priza directa a realului, de o transparenta naucitoare, impinsa pina la granita non-poeticului, asimilata unui act pur de receptare vie si spontana, fara nici un fel de premeditare de ordin livresc sau pragmatic. () Un maratonist al clipei ne pare a fi Andrei Bodiu, al clipei atingind dureros granita dintre fiinta si moarte."
(Comei Moraru, "Vatra", nr. l-2/1995)

"Ca si celelalte carti ale sale, Studii pe viata si pe moarte noul sau volum de poezie si cel mai bun de pina acum - e rezultatul unui pariu. Pe viata si pe moarte, cum autorul insusi o spune. E un pariu pe viata poeziei -acea delicata faptura psiholingvistica pe care Andrei Bodiu o ia cu indrazneala de mina si o conduce, desculta si nefardata, pe strazi, prin incaperi domestice si triste in inefabilul lor, printre personaje de tot felul, prin propriul sau suflet si prin berarii, piete, tari (). Dar e si un pariu pe moartea cuvintului poetic - acel pitic colorat, cu facies grotesc-oracular, de prin fata caselor noastre cu cioburi de oglinzi sclipind in tencuiala, dupa care se dau in vint, acum ca si altadata, unele matroane didactice, fie ele barbati sau femei."
(Ghcorghe Craciun, "Observator cultural", nr. 13/2000)

"Nu cunosc in literatura romana actuala o poezie mai simpla, opusa proliferarii poeziei postmoderne, simbolisticii greoaie, cerebralitatii caznite si abstractionismului uzat al altor predecesori. () poezia lui este una de pura notatie, transparenta, opusa caligrafiei. El propune «studii» «pe viata si pe moarte», studii pe care le face nu ca un poet (prin asociatii, reflectii), ci mai degraba cu obiectivitatea omului de stiinta care aduna esantioane. Nu orienteaza semnificatia (spre mitic, simbolic etc), ci observa, asemenea clinicianului, prezinta «probe», iar «probele» vorbesc de la sine. Daca poetul lucreaza cu mecanisme de iluzionare, Bodiu pune in miscare mecanismele deziluzionarii."
(Simona Popescu, "Observator cultural", nr. 18/2000)