Andrei Cornea biografia


Andrei Cornea opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

CORNEA ANDREI.

Eseist, critic si istoric al artei.
De asemenea, comentator politic.

S-a nascut la 3 aprilie 1952, in Bucuresti.

Este fiul lui Paul Cornea, istoric literar, profesor de literatura romana la Universitatea din Bucuresti.
A absolvit in 1975 Facultatea de Istoria si Teoria Artei a Institutului "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, iar in 1980, Facultatea de Studii Clasice a Universitatii din Bucuresti.

Debuteaza publicistic in 1970, in revista Liceului "Sfintul Sava" (actualmente "Nicolae Balcescu") din Bucuresti, cu un articol despre pictorul flamand Jan
Bruegel cel Batrin.

Debutul editorial are loc in 1977 cu volumul De ia portuhiii la vederea turistica (Ed. Sport-Turism).

Pina in 1990 colaboreaza cu eseuri si articole de opinie la revistele Institutului de Istoria Artei din Bucuresti si la "Amfiteatru" si "Viata Romaneasca".

Dupa 1990 colaboreaza la saptaminalul "22" (in mod constant) si la "Dilema", "Contrapunct" (1990), "Euphorion" (1991), "Observator cultural".

Dupa volumul de debut, publica volumele: Primitivii picturii romanesti moderne (Ed. Meridiane, 1980); Forme artistice si mentalitati culturale in epoca romano-bizantina (Ed. Meridiane, 1984; editia a Ii-a, sub titlul Ecclesiocratia, Ed. Teora, 1998); Scriere si oralitate in cultura antica (Ed. Cartea Romaneasca, 1988); Penumbra (Ed. Cartea Romaneasca, 1991; editia a Ii-a, Ed. Polirom, 1998); Filosofie si cenzura. Cazul Platon (Ed. Humanitas, 1995); Masina de fabricat fantasme (Ed. Clavis, 1995); Turnirul kha/ar. impotriva relativismului contemporan (Ed. Nemira, 1997). Traduceri filologice: Hermeias filosoful, traducere si note, in colaborare cu Radu Bercea (in Platon. Opere, volum IV, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, 1983); Filosofia greaca pina la Platon, volum II, partea I. in colaborare (Ed. Stiintifica si Enciclopedica, 1984); Republica (in Platon. Opere, volum V, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, 1986); Tratat asupra frumusetii. Plotin, Enneades I, 6, traducere si note ("Viata Romaneasca", nr. 2/1987); Philebos (in Platou. Opere, volum VII, Ed. Stiintifica, 1993). intre 1990 - 1999 este prezent cu articole politice in publicatiile "Frankfurter Allgemeine Zeitung", "Le Monde Diplomatique", "Asahi" (in limba engleza), "Neposzobosag". A obtinut urmatoarele premii: Marele Premiu ASPRO (1996) pentru volumul Filosofie si cenzura. Cazul Platon; premiul Fundatiei "Gheorghe Ursu" (1997); premiul Societatii "Timisoara" (1997).

A beneficiat de urmatoarele burse de specializare: bursa DAAD (Germania. 1981); bursa Fundatiei "Cini" (Italia, Venetia, 1986); bursa "Fulbright" (1991); bursa Institutului "New Europe College" (1995). in perioada 1999 - 2000 a fost redactor la postul de radio BBC, sectia romana. Londra.

Lucreaza ca si cercetator la Institutul de Studii Orientale. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, al Asociatiei de Studii Clasice din Romania, al Grupului pentru Dialog Social si al Societatii
Academice Romane.

Asupra cartilor autorului au formulat opinii critice: Mihai Zamfir, Nicolae Manolescu, Barbu Cioculescu, Ion Bogdan Lefter ("22", 1991 si "22",1998), Dan Oprescu, Monica Spiridon. Radu Bercea. Andreea Deciu ("Romania literara"), Dan Stanca, Liviu Andreescu, Dan C. Mihailescu ("22"), Andrei Plesu, Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993), Ioan Buduca si altii.

Referinte critice:


"Specializarea in istoria si teoria artei si, apoi, in filologia clasica l-a ajutat pe Andrei Comea sa imbine intr-o sinteza, rareori intilnita, cercetarea fenomenului cultural, din unghiul manifestarii lui originare, cu speculatia filosofica a fondului spiritual pe care aceasta il presupune. Nu vom avea, prin urmare, in cartile lui nici critica de arta propriu-zisa, nici hermeneutica filologica pura. intrucit ambitiile eseistului tintesc catre o viziune coerenta si globala asupra dinamicii spirituale prefigurate in cadrele artei. A vorbi de filosofia culturii in acest caz e, totusi, prea mult, desi e sigur ca Andrei Cornea are afinitati puternice cu aceasta zona si o foarte mare disponibilitate de a surprinde sensul general in particularitatea expresiei artistice. Autorul stie sa se ridice usor deasupra obiectului investigat si sa-l analizeze in siruri de conexiuni care ilumineaza o epoca, o mentalitate, un fenomen, are inzestrare pentru analogia rapida si pentru scenariul de idei, iubeste coerenta si armonia teoretica. Se exprima rar in concepte si din aceasta cauza pretiozitatea lipseste cu desavirsirc, insa precizia formularii, plasticitatea stilului, proprietatea expresiei il ajuta intotdeauna sa fie limpede si, mai ales, captivant in demonstratie. Eruditia intra in discursul sau numai in masura in care serveste precis si eficient argumentatia si, atunci cind o face, el are grija sa mearga la radacinile lucrului, la semnificatia originara."
(Radu G. Teposu, in voi. Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993)