Andrei Zanca biografia
Andrei Zanca opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Zanca Andrei.
Pseudonimul literar al lui Andrei Sofalvi.
Poet.
De asemenea, traducator.

S-a nascut la 13 septembrie 1952 in Sighisoara.

Dupa absolvirea in 1971 a Liceului Nr. 1 din orasul natal, urmeaza timp de doi ani, la Bucuresti, cursurile unei scoli de steno-dactilografie. in 1978 se inscrie la Facultatea de Filologie (sectia Limba si literatura romana - Limba si literatura germana) a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, absolvita in . Pina in 1991 este profesor in Sighisoara si in localitati din imprejurimi. in 1991 se stabileste in Germania.

Ca student frecventeaza cenaclul revistei "Echinox" si este redactor al revistei cu acelasi nume.

Debuteaza publicistic cu poezie in 1978 in revista "Echinox".

Debutul editorial individual are loc cu volumul Poemele Nordului (Ed. Albatros, 1984), fiind precedat de prezenta in volumul colectiv Caietul debutantilor 1980-l981 (Ed. Albatros, 1983).

Colaboreaza cu poezie si traduceri de poezie din limba germana la revistele: "Echinox", "Vatra", "Contemporanul. Ideea europeana", "Amfiteatru", "Convorbiri literare", "Astra", "Tara Birsei" s.a.

Dupa debut, publica urmatoarele volume de poezie: Un strain in birlogul lupilor (Ed. Astra, 1994); Elegiile din Regensburg (Ed. Arhipelag, 1995); Euroblues (Ed. Hermann, 1995); Dupa-amiaza cu Branduardi (Ed. Prontopres, 1997).

Este prezent cu grupaje de poezii in antologia Gefahrliche Serpentinen, Rum an isc he Lyrik der Gegenwart (Druckhaus, Germania, 1997; traducere in limba germana de Dieter Schlesak). Desfasoara o bogata activitate de traducator, cu predilectie din literatura germana tinara. in prezent locuieste in Germania, fiind scriitor liber-profesionist. Asupra poeziei autorului au formulat opinii critice: Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993); Ion Pop (coperta IV a volum Euroblues, Ed. Hermann. 1995 si "Vatra", nr. 3/1995); Cornel Moraru - Alte poeme ale Nordului ("Vatra", nr. 3/1995); Gheorghe Perian (in volum Scriitori romani postmoderni, Ed. Didactica si Pedagogica, 1996); Gheorghe Craciun (coperta IV a volum Dupa-amiaza cu Branduardi, Ed. Prontopres, 1997); Ion Neagos ("Discobolul", 1999); Marian Papahagi, Laurentiu Ulici, Ion Simut, Artur Larion, Mircea Ivanescu, Vasile Gogea, Mircea Doreanu, Al. Cistelecan s.a.

Referinte critice:


"Dupa ce a scris, la inceputuri, in genul «furiosilon>, Andrei Zanca a sfirsit in Poemele Nordului (1984) prin a se lasa bintuit de un freamat elegiac de cea mei aleasa speta. Poemele sale desfasoara superbe proiectii ale reveriei, in care fragmentele de realitate stau alaturi de reprezentarile fantaste. Observatia si dizertatia fuzioneaza in discursul elastic si proteic, amintirea trecutului asalteaza prezentul imaginatiei. Privirea e un pretext pentru rememorare: propulseaza inchipuirea inspre un spatiu himeric, stapinit abil, prin exercitii de persuasiune."
(Radu G. Teposu, in voi. Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993)

"intre poetii «echinoxisti» din al doilea val. Andrei Zanca () se remarca prin cultivarea unui lirism al perceptiei, al contactului nemijlocit cu obiectul, cautind deseori efectul de real si accentuind functia tranzitiva a limbajului poetic."
(Gheorghe Perian, in voi. Scriitori romani postmoderni, Ed. Didactica si Pedagogica, 1996)

"Andrei Zanca ne propune, prin acest Euroblues, inca un tulburator «manual de nostalgie». Calatoria sa lirica «intre marmure si baltoace», printr-o Europa a contrastelor, in care valorile spiritului sint deopotriva amenintate, reactualizeaza un traseu al framintarilor launtrice, cu sentimentul ca ne aflam intr-o «avarie de vreme» si ca sintem «osinditi a ne trimite mesaje ce nu ne ajung niciodata ori mereu prea tirziu». O «adiere de singuratate» strabate aceste versuri nelinistit-elegiace, unde un poet () isi confeseaza, «beat de amaraciune», angoasele si sperantele."
(Ion Pop, prezentare pe coperta IV a voi. Euroblues, Ed. Hermann, 1995)

"Un elegiac pur singe pentru care scrisul inseamna, inainte de toate, respiratie, rostire corporala. El e un metafizic al biografiei si un fascinat al indeterminarilor limbajului, afirmind in poezia sa o morala melancolica si revoltata prin care europenitatea noastra transilvana dobindeste un chip liric numai al ei."
(Gheorghe Craciun, prezentare pe coperta IV a voi. Dupa-amiaza cu Branduardi, Ed. Prontopress 1997)


Copyright © Contact | Trimite referat