Anton Sebastian Floratiu biografia


BB

Anton Sebastian Floratiu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

FLORATIU ANTON SEBASTIAN
Pseudonimul (in prezent numele oficial al) lui Dobre F. Sebastian.

Prozator.

S-a nascut la 25 aprilie 1949 in comuna Barbatesti (Arges).

Este fiul lui Florea si al Paraschivei Dobre (n. Vasilescu).

A absolvit liceul "Dinicu Golescu" din Campulung-Muscel (1967) si Facultatea de Limbi Straine a Universitatii Bucuresti (1992, licentiat in 1993).

Ca elev si in perioada studentiei, a luat parte la sedintele cenaclurilor "Alexandru Sania" din Campulung-Muscel si "Amfiteatru" din Bucuresti.

Dupa absolvirea facultatii este, pe rind, pedagog in Bucuresti si Chitila, fotograf ambulant la Eforie-Nord, Mamaia, Saturn, Vama-Veche, Costinesti, invatator la Facaieni (Ialomita), fotograf la Deva, Bordusani (Ialomita) si Cocargeaua, muncitor plastician la I. Chim. Orastie, inspector comunal la I.G.O. Fetesti, profesor la Pietroiu, Beilic si Perisoru-Gara (Calarasi), in Bucuresti, Dragomiresti-Vale si Buftea.

Debuteaza publicistic in 1993, cu proza in revista "Prostitutia".

Debutul editorial arc loc in 1995, cu volumul Dictando Dictanda & Nopti triunghiulare -Romanul filonez contemporan / Novele filoneze (Ed. Vlasie, 1995).

Este detinatorul premiului pentru experiment al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO (1995).
Lucreaza ca si profesor de limba franceza la Grupul Scolar Energetic "Dan Dumitrescu" din Buftea.

Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

Au formulat opinii critice asupra volumului de debut al autorului: Dan-Silviu Boerescu (revista "Prostitutia", 1993); Gheorghe Craciun - Auctor unius libri? (postfata la volum Dictando Dictanda & Nopti triunghiulare, Ed. Vlasie, 1995); Bogdan Ghiu ("22", 1996); Ana-Maria Tupan -Experimentul postmodern ("Luceafarul", 1996); Ruxandra Ivancescu - Un "artist" completeaza portretul "generatiei '80" (in volum O noua viziune asupra prozei contemporane, Ed. Paralela 45, 1999).

Referinte critice:


"Anton-Sebastian Floratiu e un autor dificil, sofisticat, orgolios, narcisiac. (im)pudic, manierist si fantast, ermetic si ironic. () El e fundamental un scriitor manierist, un fin degustator de forme, marcaje si limbaje, un post-modernist, la urma urmelor"
(Gheorghe Craciun, postfata la voi. Dictando Dictanda & Nopti triunghiulare, Ed. Vlasie, 1995)

"Niciunde nu-si arata postmodernismul fata sa baroca tnai convingator decit in cartea lui Anton Sebastian Floratiu (). Coduri, embleme, toponimii ermetice invita la un efort hermeneutic intr-o lume labirintica. Personalitate metaforica, autorul se estompeaza cand in nararor, cand in personaj, cand in exeget, sugerindu-ni-se astfel, criza actuala a conceptului de originalitate in arta si, in ultima instanta, de auctoritate".
(Ana-Maria Tupan, "Luceafarul", sept. 1998)

"Dictando Dictanda & Nopti triunghiulare are o calitate rar intilnita in cazul prozei experimentale: ofera adevarate delicii de lectura. imbinare de «inginerie textuala» si «fotografie» a realitatii, de rafinament clasic si infuzie de realitate, «romanul filonez contemporan» este o lume in sine, desavirsita de felul ei, creata atit spre delectarea filologului cit si a unui eventual lector amator de picanterii verbale, de expresii fruste, pitestene-subcarpatice. Acestea din urma fiind, la rindul lor, contrapunctate de parodic-reproduse expresii, constructii, ticuri verbale din «limbajul inalt» al criticilor si teoreticienilor literaturii sau de vorbe de duh de-aie romilor, si ei locuitori in Conchaud-ville, punct de reper al continentului floratian."
(Ruxandra lvancescu, in voi. O noua viziune asupra prozei contemporane, Ed. Paralela 45, 1999)Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Scriitori romani