Anton Sebastian Floratiu biografia


Anton Sebastian Floratiu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

FLORATIU ANTON SEBASTIAN
Pseudonimul (in prezent numele oficial al) lui Dobre F. Sebastian.

Prozator.

S-a nascut la 25 aprilie 1949 in comuna Barbatesti (Arges).

Este fiul lui Florea si al Paraschivei Dobre (n. Vasilescu).

A absolvit liceul "Dinicu Golescu" din Campulung-Muscel (1967) si Facultatea de Limbi Straine a Universitatii Bucuresti (1992, licentiat in 1993).

Ca elev si in perioada studentiei, a luat parte la sedintele cenaclurilor "Alexandru Sania" din Campulung-Muscel si "Amfiteatru" din Bucuresti.

Dupa absolvirea facultatii este, pe rind, pedagog in Bucuresti si Chitila, fotograf ambulant la Eforie-Nord, Mamaia, Saturn, Vama-Veche, Costinesti, invatator la Facaieni (Ialomita), fotograf la Deva, Bordusani (Ialomita) si Cocargeaua, muncitor plastician la I. Chim. Orastie, inspector comunal la I.G.O. Fetesti, profesor la Pietroiu, Beilic si Perisoru-Gara (Calarasi), in Bucuresti, Dragomiresti-Vale si Buftea.

Debuteaza publicistic in 1993, cu proza in revista "Prostitutia".

Debutul editorial arc loc in 1995, cu volumul Dictando Dictanda & Nopti triunghiulare -Romanul filonez contemporan / Novele filoneze (Ed. Vlasie, 1995).

Este detinatorul premiului pentru experiment al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO (1995).
Lucreaza ca si profesor de limba franceza la Grupul Scolar Energetic "Dan Dumitrescu" din Buftea.

Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

Au formulat opinii critice asupra volumului de debut al autorului: Dan-Silviu Boerescu (revista "Prostitutia", 1993); Gheorghe Craciun - Auctor unius libri? (postfata la volum Dictando Dictanda & Nopti triunghiulare, Ed. Vlasie, 1995); Bogdan Ghiu ("22", 1996); Ana-Maria Tupan -Experimentul postmodern ("Luceafarul", 1996); Ruxandra Ivancescu - Un "artist" completeaza portretul "generatiei '80" (in volum O noua viziune asupra prozei contemporane, Ed. Paralela 45, 1999).

Referinte critice:


"Anton-Sebastian Floratiu e un autor dificil, sofisticat, orgolios, narcisiac. (im)pudic, manierist si fantast, ermetic si ironic. () El e fundamental un scriitor manierist, un fin degustator de forme, marcaje si limbaje, un post-modernist, la urma urmelor"
(Gheorghe Craciun, postfata la voi. Dictando Dictanda & Nopti triunghiulare, Ed. Vlasie, 1995)

"Niciunde nu-si arata postmodernismul fata sa baroca tnai convingator decit in cartea lui Anton Sebastian Floratiu (). Coduri, embleme, toponimii ermetice invita la un efort hermeneutic intr-o lume labirintica. Personalitate metaforica, autorul se estompeaza cand in nararor, cand in personaj, cand in exeget, sugerindu-ni-se astfel, criza actuala a conceptului de originalitate in arta si, in ultima instanta, de auctoritate".
(Ana-Maria Tupan, "Luceafarul", sept. 1998)

"Dictando Dictanda & Nopti triunghiulare are o calitate rar intilnita in cazul prozei experimentale: ofera adevarate delicii de lectura. imbinare de «inginerie textuala» si «fotografie» a realitatii, de rafinament clasic si infuzie de realitate, «romanul filonez contemporan» este o lume in sine, desavirsita de felul ei, creata atit spre delectarea filologului cit si a unui eventual lector amator de picanterii verbale, de expresii fruste, pitestene-subcarpatice. Acestea din urma fiind, la rindul lor, contrapunctate de parodic-reproduse expresii, constructii, ticuri verbale din «limbajul inalt» al criticilor si teoreticienilor literaturii sau de vorbe de duh de-aie romilor, si ei locuitori in Conchaud-ville, punct de reper al continentului floratian."
(Ruxandra lvancescu, in voi. O noua viziune asupra prozei contemporane, Ed. Paralela 45, 1999)