Ara Alexandru Sismanian biografia


Ara Alexandru Sismanian opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Sismanian, Ara Alexandru.
Poet.
De asemenea, eseist.

A semnat si cu pseudonimul literar Alexandru Romascanu.

S-a nascut la 26 ianuarie 1951 in Bucuresti. Este fiul lui Tacvor Sismanian, ziarist, redactor-sef al ziarului de limba armeana "Nor Ghiank", emigrat ulterior in SUA, si al Ecaterinei Sismanian, traducatoare, memora a Uniunii Scriitorilor din Romania.

Urmeaza un an cursurile sectiei de franceza a Facultatii de Limbi Romanice din Universitatea Bucuresti, apoi trece la sectia Hindi a Facultatii de Limbi Romanice, Clasice si Orientale, pe care o va absolvi in 1974.

In 4 martie 1977 semneaza Apelul pentru respectarea drepturilor omului in Romania initiat de scriitorul dizident Paul Goma. Emigreaza in 1983, stabilindu-sc la Paris. Urmeaza cursuri de istorie a religiilor la Ecole Pratique des Hautes Etudes, studiaza sanskrita, armeana clasica, ebraica biblica si copta. Pregateste o teza de doctorat de semiologie comparata a religiilor, inainte de plecarea din tara frecventeaza "Cenaclul de Luni" condus de criticul si profesorul Nicolae Manolescu. In exil, participa la intilnirile cenaclului "Hyperion"din Paris.

Debuteaza publicistic (sub pseudonim) in 1975 cu cronici literare in revista "Luceafarul".

Debutul editorial are Ioc in 1997 cu volumul de versuri Triptic . Priviri (Ed. Arhipelag).

Colaboreaza cu versuri, eseuri, articole la revistele: "Luceafarul", "Steaua", "Viata Romaneasca", "Vatra", "Familia", "Contrapunct", "Nor Ghiank" s.a. in strainatate colaboreaza la publicatiile "Dialog" (Miinchen), "Lumea libera romaneasca" (New York) si cu studii de orientalistica si de istorie a religiilor la revistele: "Orientalia Lovanicnsia Periodica" (Belgia), "Connaisance de Religions" (Franta), "Rivista degli Studi Orientali" (Italia) s.a. Dupa debut, publica volumele de poezie Triptic . Ochiul orb (Ed. Arhipelag, 1998) si Triptic . Tireziada sau parada mode(le)lor (Ed. Arhipelag, 1999), dupa care reuneste trilogia sub titlul Triptic (Ed. Cartea Romaneasca, 2001). Este prezent cu poeme traduse in antologia Gefahrliche Serpentinen, Rumanische Lyrik der Gegenwart (Druckhaus, Germania, 1997; traducere in limba germana de Dieter Schlesak).

Este inclus cu studii in volumele Neoplatonism and Gnosticism (New York, 1993) si La Rina-scenza orientale nel pensiero europeo (Roma, 1996). Beneficiaza de burse pentru studii in Franta (Ecole Pratique des Hautes Etudes, Paris), Belgia (Fundatia "Boghas Noubar Pacha"), Portugalia (Fundatia "Caloniste Gulbenkian") s.a. Participa la numeroase conferinte stiintifice (istoric a religiilor etc.) in Europa si in S.U.A. impreuna cu Dana FI. Sismanian, organizeaza colocviul "Psychanodia" in memoria lui Ioan Petru Culianu (INALCO, Paris, 1993).

Lucreaza ca si cercetator independent in istoria religiilor. Este membru al "Association Francaise pour Ies Etudes des Indiennes" (din 1986) si al "Association Francophone de Coptologie" (din 1988). Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Al. Cistelecan ("Vatra", 1987); Virgil Ierunca (in cenaclul "Hyperion", 1989); Romulus Bucur ("Arca", 1998); Dumitru Muresan ("Vatra", 1998); Adina Dinitoiu ("Observator cultural", nr. 31/2000) s.a.

Referinte critice:


"Ara Alexandru Sismanian are tupeul sistemului liric, al arhitecturii ideatic-vizionare cu ambitii regresiv romantice, totalizante, folosindu-se de flexiunea filosofemelor si de impactul lor cu carnalitatea abrupta a limbajului poetic. El e un poet de concept, stimulat de idee, un juisor al abstractelor pe care le atita pina ating transa senzuala Priviri-le nu participa cu (mai) nimic la modelul poetic optzecist, fiind, fata de presupusul normativ, nu doar o formula eretica, nontangenta, ci chiar una dizidenta, de un patos al sententiozitatii ce joaca intre rigorismul meditatiei si devalmasia imaginarului, intre congruenta programata si imprevizibilitate sau intre deliberatia silogistica si dezinvoltura pythica."
(Al. Cistelecan, "Vatra", 1987)

"Lumea lui Ara Alexandru Sismanian este o lume a oximoronilor, o lume sub semnul coincidentei contrariilor O lume a golului, a neantului, in vederea domesticirii caruia se imagineaza o intreaga strategie: este conceput ca lucru si acoperit de cuvinte, in intentia de a-l aneantiza, a-l transforma intr-adevar in lucru. () Privirea e principala modalitate de explorare a lumii ca oprire la suprafata lucrului, incereind, prin anatomia ei. sa treaca dincolo, in esenta"
(Romulus Bucur, "Arca", nr. l-2-3/1998)

"O data cu Nichita Stanescu, cel din 11 elegii, Sismanian refuza privirea lucrurilor, privirea exterioara, optind pentru o privire interioara El propune, asemeni lui Nichita Stanescu, o viziune a «inauntrului desavirsit» Pentru a-si recapata forta poetica intuitiva, viziunea germinatiei universale - retetele didactice sint mereu rasturnate - e intoarsa in contrariul ei. () Sismanian e un visator himeric in vesminte textuaiiste."
(Dumitru Muresan, "Vatra", nr. 8/1998)