Ardian Christian Kuciuk biografia
Ardian Christian Kuciuk opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

KUCIUK, ARDIAN-CHRISTIAN.
Pseudonimul lui Ardian Kycyku.

Prozator.

S-a nascut la 23 august 1969 in orasul Pogradec (Albania).

Este fiul lui Kopi Kycyku. academician si profesor universitar, si al Marthei Kycyku. profesoara.

Este absolvent al liceului "Partizani" din Tirana (1986) si al Facultatii de Istorie si Filologie a Universitatii din Tirana (1991).

In 1998 si-a sustinut doctoratul in literatura comparata si universala la Universitatea Bucuresti cu teza: Directii in modernismul european si ecoul lor in literatura albaneza interbelica.

Debuteaza publicistic in revista "Zeri i Rinise" (Vocea Tineretului) din Tirana in mai 1986 cu nuvela Dezmeticire.

In limba romana a debutat in "Literatorul" in iunie 1992 cu povestirea Morminte in ceruri.

Debutul editorial are loc in 1993 cu romanul Ne perandorine e gurit / in imperiul pietrei (Ed. Dituria, Tirana). in limba romana debutul editorial are loc in 1997 cu romanul Anul in care s-a inventat lebada (Ed. Getic. Bucuresti).

Colaboreaza la publicatii din Albania: "Drita", "Nentori", "Zeeri i Rinise" etc. si din Romania: "Luceafarul', "Literatorul", "Art-Panorama", "Secolul 20", "Viata Romaneasca", "Cronica", "Glasul Natiunii" s.a. intre 1994-l996 a lucrai ca redactor-traducator la revista "Albanezul" a Uniunii Culturale a Albanezilor din Romania.
Dupa debut, publica volumele: Mortet / Mortii (roman in limba albaneza, Ed. Dukagjini, Peje, Kosova, 1997), Dulcea taina a nebuniei (nuvele in limba romana, Ed. Eminescu, Bucuresti. 1998), Nata pas vitit zero / Noaptea dupa anul zero (nuvele in limba albaneza, Ed. Dukagjini, Peje. Kosova, 1998). Un trib glorios si muribund (roman in limba romana. Ed. Regala. Bucuresti, 1998). Ora pa Kohe / Ceasul fara-de-timp (roman in limba albaneza. Ed Dukagjini, Peje, Kosova, 1999). Nuvele ale autorului au aparut in traducere in limbile germana si maghiara.

Este detinatorul Premiului National pentru roman (Tirana. 1989) si al premiului "Alexandru Odobescu" pentru proza scurta la Concursul National de Literatura (Calarasi, 1997).

A fosl beneficiarul unor burse acordate de statul roman pentru doctorat in literatura comparata si universala si, respectiv, in teologie la Universitatea Bucuresti. A calatorit in Macedonia, Bulgaria, Iugoslavia, Kosovo, Ungaria. Germania (la tirgurile de carte de la Leipzig si Frankfurt), Austria, Cehia. Libia, Malta.

In prezent autorul este redactor-sef al revistei europene bilingve (albaneza romana) de cultura si traditii "Haemus" (Bucuresti). Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Despre cartile autorului au formulat opinii critice: Dan Grigorescu - Un nou prozator ("Cultura Nationala", martie 1997); Oana Fotache - Lacul fara lebede ("Luceafarul", nr. 25/1997); Dan-Silviu Boerescu - Noua mitologic balcanica ("Art-Panorama", iun. 1998); Irina Tolea ("Jurnalul National". 17 oct. 1998); Geo Vasile - Romanul mintuirii din robia uitarii ("Luceafarul", 30 dec. 1998); Dan Stanca - Un albanez scrie literatura in romaneste ("Romania Libera", 26 ian. 1999); Alcor C. Crisan ("Viata Romaneasca"); Paul Goma, Luan Topciu, Adrian Bucurescu, Genica Stanciulescu. Istvan Schutz, Simona Ileana Lazar, Xhemail Mustafa, Costin Christescu, Aii Olloni. Yrjet Berisha s.a.

Referinte critice:


"sunt si mai convins ca Ardian Kuciuk, daca nu are - ca sa zic asa doua limbi materne, e bilingv inca din copilarie. Pentru ca nu se poate sa scrie cu atita dezinvoltura, cu atita aplomb, sa dea culoare si ritm unor cuvinte pe care le-ar fi invatat in scoala sau dupa aceea."
(Dan Grigorescu, "Cultura Nationala", martie 1997)

"scriitorul pare sa confirme ca tarile mici si limbile lor de circulatie restrinsa pot oferi autori importanti si carti extraordinare ca unica sansa de a intra in circuitul european, de a se impune constiintei europene. () Un trib glorios si muribund este o carte fundamentala a Albaniei scrisa in limba romana ca si cum romana ar fi devenit peste noapte una din limbile oficiale de la ONU. Optiunea autorului este un pariu cu limba romana cistigat, astfel incit romanofonii interesati sa stie totul despre Albania si mai ales istoria sufletului albanez prin avatarii sai mitopoetici. n-au decit sa citeasca Un trib glorios si muribund. () Scene tari, pagine, de mare plasticitate, alterneaza cu scenarii ale fabulosului vecin cu transcendenta, hipersenzorialul sau blocatia."
(Geo Vasile, "Luceafarul". 30 dec. 1998)

"adept al metaforei centrifugale care se desfasoara pe multe pagini, inglobind realitatea, indiferent daca aceasta este evocare istorica, conflict intre personaje sau descriere peisagistica, Ardian Kuciuk da impresia ca poate face orice, fiind viguros si deosebit de imaginativ."
(Dan Stanca, "Romania Libera". 26 ian. 1999)Copyright © Contact | Trimite referat