Augustin Ioan biografia


Augustin Ioan opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

IOAN AUGUSTIN.

Poet, eseist, critic si istoric al arhitecturii.

S-a nascut in 5 martie 1965 la Dorobantu (Tulcea). Este fiul lui Gheorghe Ioan si al Axiniei loan. invatatori.

A absolvit urmatoarele institutii de invatamint superior: Institutul de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti (1990). St. Edmund Hali, Oxford. Marea Britanie (MA, 1993), Universitatea din Cincinnati, Ohio (MSARCh, 1994).

In 1998 devine doctor in arhitectura.

In perioada 1987-l990 frecventeaza cenaclul "Univer-sitas" din Bucuresti, condus de criticul si profesorul univ. Mircea Martin, iar din . Clubul Profesionist de Lectura al Muzeului Literaturii Romane din Bucuresti.

In 1981 debuteaza publicistic in revistele "Tribuna" si "Contemporanul", cu grupaje de poeme. Debutul editorial are loc in 1992, cu volumul de versuri Partidul Poetilor (Ed. Porto-Franco) si este precedat de aparitia plachetei de versuri Gestica (editata de Atelier Literar, colectia "Cartea cea mai mica". 1987). Colaboreaza cu poeme si articole la revistele "Luceafarul", "Tomis". "Vatra", "Contrapunct", "Amfiteatru" "Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»", "Suplimentul literar si artistic al «Tineretului liber»". "Convorbiri literare", "Echinox", "Dilema" s.a.

Dupa debut, publica volumele de versuri Patria, Poporul si Io (1995). Armata Poporului (Ed. Cartea Romaneasca & Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, colectia "Poetii orasului Bucuresti". 1997) si Terapia prin scris (Ed. Panorama / Matinal. 2000).

Este prezent in antologii de poezie alcatuiie de Marin Mincu. Dan-Silviu Boerescu, Vasile Muste. Colaboreaza cu poezie la publicatii din Irlanda: "Windows Poetry Broad Sheet" (1994), "Windows Selection" (1996). Din 1998 a fosl editor asociat la "WP Journal" din Irlanda. A publicat, de asemenea, lucrari de istorie si critica a arhitecturii, printre care studiul Power, Play and National Identity (EFCR. 1999). A fost distins cu premiile pentru poezie ale revistelor "Amfiteatru" (1988). "Vatra", "Romania literara", "Steaua" si ale festivalurilor de la Sighetu-Marmatiei (1982, 1989, 1996), Botosani (1988) si Satu-Mare (1998).

A beneficiat de burse de studii la: Institutul de studii in arhitectura "Andreas Palladio", Vicenza, Italia (1991); St. Edmund Hali. Oxford, Marea Britanic (1992-l993); Universitatea din Cincinnati, Ohio (1993-l994). A beneficiul de burse New Europe College in perioadele 1995-l996 si 1997-2000. intre 1995-l997 a beneficiat de o finantare a unui proiect de cercetare de catre Research Suppqrt Scheme, Universitatea Central-Europeana. Praga. in prezent autorul este lector doctor la Institutul de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti.

Este membru: al Uniunii Scriitorilor din Romania: al Uniunii Arhitectilor din Romania; al mai multor asociatii de arhitectura din SUA. Marea Britanic.

Ungaria si al fundatiei New Europe College.

Este membru fondator al Fundatiei "Habitat si Arta in Romania - HAR".

Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Laurentiu Ulici ("Luceafarul, 23 iulie 1990); Mircea Martin (prezentare la volum Partidul Poetilor. Ed. Porto-Franco, 1992); Marin Mincu (in volum Poezia romana actuala, I. Ed. Pontica, 1998); Dan-Silviu Boerescu, Iulian Boldea, Daniel Cristea-Enache, Vasile Baghiu. Georgeta Moarcas. Ruxandra Ivancescu s.a.

Referinte critice:


"Poeziile lui mai recente - net diferite de cele scrise in anii trecuti recomanda intii de toate o atitudine cristalizata etic si exprimata pe calea reconstituirii ironice a detaliului domestic, de fapt divers ori de biografie comuna. in acord cu mare parte din poetica impusa in ultima vreme de nouazecistii trecuti prin cenaclul lui Mircea Martin, tinarul poet se si distanteaza de ea prin aparenta unei recistigari a racelii parnasiene, forma ironica de neutralitate, gratie careia discursul sau isi sporeste ambiguitatea semantica, intarindu-si simultan conturul de atitudine."
(Laurentiu Ulici, "Luceafarul", 23 iulie 1990)

"Augustin Ioan nu este un literat de profesie, ci arhitect, dar versurile lui sint ale unui poet adevarat. El traseaza cu mina sigura liniile poemelor sale deloc evocatoare si nostalgice, acumulind. dimpotriva, tensiuni abia continute. Dramatismul, sarcasmul, vitalitatea exploziva sint notele dominante carora li se adauga - redefinindu-le - gustul formulei sintetice, «inspirate», memorabile."
(Mircea Martin, prezentare la voi. Partidul Poetilor.
Ed. Porto-Franco. 1992)

"Augustin Ioan impresioneaza imediat prin spontaneitatea textuarii; nimeni, pina in prezent, dintre poetii analizati de noi, cu exceptia lui Ioan Es. Pop si a lui George Vulturescu, nu a intuit atit de perfect tehnica atit de rivnita () Oricare dintre cele patru texte ce compun cartea cu titlul maoist Armata Poporului, se integreaza perfect unei perspective de scriitura ce apartine organic, fie unei anumite virste si sensibilitati, fie topografiei locului semiotizat (). Extraordinara este autenticitatea textelor, care nasc, cresc, traiesc fragede, ingenue sub ochii nostri mirati () Ca un arhitect ce este, Augustin Ioan foloseste materialul lingvistic fara complexe, ca si cum ar intrebuinta oricare alt material de construire a textului; de fiecare data el dispune de o perspectiva noua adecvata modalitatii de textuare adoptate in conformitate cu punctul de referinta unificator."
(Marin Mincu, in voi. Poezia romana actuala, I. Ed. Pontica. 1998)Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Scriitori romani