Aurel Antonie biografia


Aurel Antonie opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Antonie Aurel

Prozator.

S-a nascut la 20 octombrie 1947 in comuna Castranova (Dolj).

In 1971 a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti. In perioada studentiei si dupa absolvire activeaza in cenaclurile "Bacovia" din Bucuresti si "Columna" din Tirgu Jiu.


Debuteaza editorial cu volumul de proza scurta Mozaicul (Ed. Scrisul Romanesc, Craiova, 1983).

Colaboreaza la revistele: "Luceafarul", "Viata Romaneasca", "Echinox", "Tribuna", "Libertatea" (Iugoslavia), la almanahurile revistelor "Flacara" si "Ramuri" si la alte publicatii locale gorjene.

Este prezent in volumul Sud-vest, o antologie a scriitorilor contemporani din Oltenia.

Dupa debutul editorial, a publicat volumul de proza scurta Scrisoare catre animalele mici (Ed. Scrisul Romanesc, 1986).

Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul revistei "Luceafarul" (1977), premiul revistei "Ramuri" (1987), premiul "Tudor Arghezi" (1980). In 1998 a beneficiat de o bursa a Centrului International al Scriitorilor si Traducatorilor din insula Rodos (Grecia).

Lucreaza ca si redactor la Editura Constantin Brancusi din Tirgu Jiu. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Au formulat opinii critice despre cartile autorului: Laurentiu Ulici - O supriza ("Romania literara", 1983); Constantin Zarnescu - Aurel Antonie: "Mozaicul" ("Echinox", 1983); Florea Miu (in volum Semne, 1983); Dumitru Radu Popa - Aurel Antonie: "Mozaicul" ("Tribuna Romaniei", 1983); Gheorghe Craciun - Proza . Aurel Antonie ("Astra". 1984); N. Georgescu - Experimentul fantastic ("Luceafarul", 1984); Florea Firan (in volum Profiluri si structuri literare, 1986); Valentin F. Mihaescu - Aurel Antonie. "Scrisoare catre animalele mici" ("Luceafarul", 1986); Ion Cristoiu - Jubilat iile inteligentei ("Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»", 1986).

Referinte critice:


"Autorul acestei carti - traitor in Gorj, la Tirgu Jiu - scrie bine, e inteligent si are imaginatie, calitati ce nu se intilnesc impreuna la toi pasul; cartea Iui [Mozaicul] e o culegere de schite si povestiri de factura fantastica, mai exact spus un aliaj de fantastic pur, de stiintiflco-fanlastic si realism magic, nu o data «calit» la temperatura parabolei."
(Laurentiu Ulici. "Romania literara", 1983)

"In Mozaicul meditatia asupra conditiei umane, a destinului si a mortii, problematizarea dilemelor si incertitudinilor omului de azi si dinlotdeauna, cautarea unor raspunsuri simbolice la mereu actualele intrebari ontologice si gnoseologice ale vietii sunt remarcabile prin maturitate, intensitate si dramatism."
(Gheorghe Craciun, "Astra", 1984)

"Tehnicile parabolei cu sens grav si bataie lunga sunt disimulate subtil intr-un discurs limpid sau mai exact spus, acreditat ca atare, cu o suspecta inconstienta. In fapt insa, limpezimea vine din simplitatea stilistica, dar, totodata, este rezultatul complexitatii semantice."
(Valentin F. Mihaiescu, "Luceafarul", 1986)