Aurel Pantea biografia


BB

Aurel Pantea opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

PANTEA AUREL
Poet.
De asemenea, eseist si publicist.

S-a nascut la 10 martie 1952 in comuna Chetani (Mures).
Provine dintr-o familie de tarani greco-catolici.

Dupa studiile liceale terminate in 1971 la Liceul teoretic din Ludus, a absolvit in 1976 Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Isi incepe activitatea literara ca membru al grupului de scriitori format in jurul revistei literare "Echinox" din Cluj-Napoca, fiind in perioada 1975-l976 redactor al acestei reviste.

Debuteaza publicistic in revista studenteasca "Gaudeamus" din Oradea, cu poemul Rit (1969), insa autorul isi considera drept debut matur grupajul de poeme publicat in revista "Echinox" in .

Debutul editorial are loc in 1980, cu volumul de versuri Casa cu retori, publicat la Editura Albatros din Bucuresti. Colaboreaza cu poezie, eseuri si articole de opinie la revistele "Amfiteatru", "Echinox", "Tribuna", "Steaua", "Vatra", "Vineri", "Poesis". Dupa debut publica volumele de versuri: Persoana de dupa-amiaza (Ed. Dacia, 1983); La persoana a treia (Ed. Cartea Romaneasca, 1992); Negru pe negru (Ed. Arhipelag, 1993); O victorie covarsitoare (Ed. Paralela 45, 1999); Alte venetii, alte lagune (antologie de autor, Ed. Axa, 1999). Este prezent cu grupaje de poeme in Antologia poeziei generatiei '80 alcatuita de Alexandru Musina (Ed. Vlasie, 1993) si in Antologia poeziei romane de la origini pina azi alcatuita de Dumitru Chioaru si loan Radu Vacarescu (Ed. Paralela 45, 1998), iar cu articole teoretice si de opinie in volumul alcatuit de Gheorghe Craciun, Competitia continua. Generatia '80 in texte teoretice (Ed. Vlasie, 1994; editia a II-a, Ed. Paralela 45, 1999). Este prezent cu grupaje de poeme traduse in antologii din Germania.

A obtinut urmatoarele premii: premiul pentru debut al Editurii Albatros (1980), premiul pentru poezie al revistei "Poesis" (1992), premiul "Cartea anului" la Salonul National de Carte de la Cluj-Napoca (1993), premiul pentru poezie al Asociatiei Scriitorilor din Tirgu Mures (1993), premiul "Ovidiu Cotrus" acordat de revista "Familia" (Oradea, 1998).

In 1990 "La Fondation pour une Entraide Intellectuelle Europeene" i-a acordat o bursa de o luna in Franta, iar in 1995 a fost bursier la "Centro Aletti" din Roma, Italia.

Lucreaza ca si lector la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba-Iulia si redactor la revista "Vatra" din Tirgu Mures.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

Asupra poeziei autorului au formulat opinii critice:
Nicolae Manolescu ("Romania literara", 1981); Ion Bogdan Lefter ("Contemporanul", nr. 22/1981); Laurentiu Ulici ("Romania literara", 1981 si "Romania libera", 1993); Ion Pop ("Steaua", 1981; prefata volum O victorie covirsitoare, Ed. Paralela 45, 1999); Cristian Livescu ("Familia", 1984); Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993); Virgil Podoaba ("Vatra", 1993); Cornel Moraru ("Vatra", 1993); Marin Mincu (in volum Textualism & autenticitate, Ed. Pontica, 1993); Gheorghe Perian (in volum Scriitori romani post moderni. Ed. Didactica si Pedagogica, 1996); Stefan Borbely (in volum Xenograme, Ed. Cogito, 1997); Al. Cistelecan - Poezia lui Aurel Pantea (postfata la voi-Alte venetii, alte lagune, Ed. Axa, 1999); Roxana Oncioiu ("Paralela 45", nr. l-2/1999) s.a.

Referinte critice:


"Substanta lirica se stringe in emisii dense, ca un precipitat. Poemele sint niste sondaje meticuloase in abisul fiintei, tatonari ale psihismului, aproximari ale interioritatii prin limbaj. Corpul e o epifanie a fantasmelor obscure, a visceralitatii misterioase."
(Radu G. Teposu, in voi. Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993)

"Nazuind sa comunice o experienta a subteranei. Aurel Pantea scrie o poezie orientata in adincime, o poezie saturniana fascinata de un fond obscur, in acest sens, transcendenta, inteleasa ca regresiune, indica o miscare de co-borire, de adincire spre acea latura a vietii ce nu poate fi cuprinsa in cercul luminos al constiintei."
(Gheorghe Perian, in voi. Scriitori romani postmoderni, Editura Didactica si Pedagogica, 1996)

"Cautindu-i efigia, mi-l pot imagina pe Aurel Pantea veghind cu nervii dilatati un copac ce moare: simtind cum ii sporeste uscaciunea din interior, cum mor pe rind tesuturile, cancerate de celule stinse, cum scade seva, incapabila sa mai urce pe canale inchise, si toata aceasta analogie metaforica porneste de la presimtirea ca pentru Pantea poezia e o lenta sinucidere, lunga pregatire a fiintei de a inchide tacerea pe care inca nu o contine."
(Stefan Borbely, in voi. Xenograme, Ed. Cogito, 1997)

"Poezia lui Aurel Pantea traieste tocmai intr-o astfel de zona a asteptarii incordate, a echilibrului incert, a straduintei dificile de smulgere din inform, a nelinistii in fata caderii in opacitate. () ea propune un univers insufletit de energii obscure, stihiale, mocnind in adincurile tuturor lucrurilor (si, in egala masura, ale cuvintelor) facindu-le sa se atraga intr-un fel de impuls erotic elementar, cerind multiplicarea sau, dimpotriva, provocind disolutia si de-structurarea."
(Ion Pop, prefata voi. O victorie covirsitoare, Ed. Paralela 45,1999)

"Rareori abstractiile au fost atit de «bortoase» ca in poezia lui Aurel Pantea si luciditatea atit de amenintata de dezintegrare. Violenta transei vizionare tiraste fiinta in pragul delirului si la limita dementei. Cind atinge acest strat de foc si fum al epifaniilor subliminale, cind limbajul il antreneaza in spectacolul genezei grotesti a lumii sau fiintei, poetul cauta febril o cale de iesire."
(Al. Cistelecan, postfata la voi. Alte venetii, alte lagune, Ed. Axa, 1999)Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Scriitori romani