Caius Dobrescu biografia


Caius Dobrescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

DOBRESCU CAIUS

Poet, prozator, eseist.

S-a nascut la 22 ianuarie 1966 in Brasov.

Este fiul lui Aristide Dobrescu si al Paulinei Dobrescu (n. Diaconu). Dupa studiile liceale urmate la Liceul 'Unirea" din Brasov, a absolvit in 1988 Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti (sectia romana - engleza).

In 1999 isi sustine teza de doctorat cu tema Postmodernismul - o privire teoretica din perspectiva unei definitii plurale si deschise a conceptului de "cultura burgheza".

Dupa absolvirea facultatii, este o vreme profesor, apoi redactor la revista "Interval" din Brasov. Din 1992 devine cadru universitar la Facultatea de Stiinte (sectia filologie) a Universitatii "Transilvania" din Brasov. in perioada 1998 - 1999 a fost functionar in Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei.

Isi incepe activitatea literara ca membru al "Grupului de la Brasov" (cunoscut si sub denumirea de "gruparea maserista") format in anii '80 impreuna cu poetii Andrei Bodiu, Marius Oprea si Simona Popescu.

In perioada 1982 -l984 frecventeaza "Cercul Literar 19" din Brasov, iar in perioada urmatoare, pina la terminarea facultatii, ia parte la sedintele cenaclului "Universitas" al Universitatii din Bucuresti, condus de profesorul si criticul Mircea Martin. Ca poet debuteaza publicistic in revista "Dialog" din Iasi, in .

Debutul editorial individual are loc in 1994, cu volumul de versuri Efebia (Ed. Marineasa), si este precedat de volumul de poezie Pauza de respiratie, editat in colaborare cu poetii Andrei Bodiu, Simona Popescu si Marius Oprea (Ed. Litera, 1991).

Colaboreaza cu poezie, proza si articole de opinie sau eseuri la revistele "Interval", "Contrapunct", "Vatra", "Familia", "Dilema", "Vineri", "Neue Literatur", "Euresis. Cahiers Roumains d'Eludes Litteraires", "Observator cultural", precum si la cotidianele "Curentul", "Monitorul de Brasov". Dupa debut, publica urmatoarele carti: Spalindu-mi ciorapii (poezie, Ed. Pontica, 1994); Balamuc sau Pionierii spatiului (roman, Ed. Nemira, 1994); Dragi tovarasi sau Recviem pentru anii '60 (Biblioteca "Poesis", 1995); Modernitatea ultima (eseuri, Ed. Univers, 1998); Deadeva (poezie, Ed Paralela 45, 1998).

Este inclus cu grupaje de poeme in: Antologia poeziei generatiei '80, alcatuita de Alexandru Musina (Ed. Vlasie, 1993); volumul Sfisierea lui Morfeu '. Proiect de antologie, alcatuit de Dan-Silviu Boerescu (Ed. Phoenix, 1994); sectiunea antologica a volumului Experimentul literar romanesc postbelic (autori: Monica Spiridon, Ion Bogdan Lefter si Gheorghe Craciun, Ed. Paralela 45, 1998), antologia Romanian Poets of the '80s and '90s, alcatuita de Andrei Bodiu, Romulus Bucur si Georgeta Moarcas (Ed. Paralela 45, 1999). Este inclus cu articole teoretice in antologia Competitia continua. Generatia '80 in texte teoretice, alcatuita de Gheorghe Craciun (editia a II-a, Ed. Paralela 45, 1999). A colaborat la alcatuirea volumului Ten Steps Closer to Romania (Ed. Fundatiei Culturale Romane, 1999).

A obtinut urmatoarele premii: premiul pentru poezie al Asociatiei Scriitorilor din Brasov (1991); premiul "Paula" pentru creatie culturala (Brasov, 1992); premiul pentru debut in poezie al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO (1994); premiul pentru debut in roman al Editurii Nemira (1994), premiul pentru debut cu eseu al Editurii Univers (1997). in perioada 1990 - 1991 a beneficiat de o bursa de studii "Herder" la Universitatea din Viena, intre 1995 - 1996 a detinut o bursa de studii oferita de Fundatia "New Europe College" din Bucuresti, iar in perioada 1996 - 1997 a fost bursier la Budapest Collegium, Ungaria. A facut calatorii in Austria, Ungaria, Franta, Germania si Italia.

Lucreaza ca si lector doctor de literatura comparata la Catedra de limba si literatura romana a Facultatii de Stiinte a Universitatii "Transilvania" din Brasov.

Este membru fondator al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

Asupra poeziei autorului au formulat opinii critice: Andreea Deciu - Practica si Teoria ("Romania literara", nr. 42/1994); Ioana Parvulescu - Un romancier promitator ("Romania literara", nr. 6/1995 si in "Luceafarul", nr. 5/1995); Tania Radu Scoala "Balantei" ("Litere, Arte & Idei" ["Cotidianul"], nr. 52/1995); Alex. Stefanescu ("Romania literara", 1998); Marin Mincu (in volum Poezia romana actuala. O antologie comentata, volum I, Ed. Pontica, 1998); Mircea Cartarescu (in volum Postmodernism romanesc, Ed. Humanitas, 1999); Romulus Bucur (in volum Poeti optzecisti (si nu numai) in anii '90, Ed. Paralela 45, 2000); Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Virgil Podoaba, Dan C. Mihailescu, Alexandru Tion s.a.

Referinte critice:


"E limpede ca intentia lui Caius Dobrescu [in voi. Efebia] este aceea de a construi o lume din senzatie, din plictiseala, din neputinta, dezorientare si apatie, pentru ca ele definesc sensibilitatea poetului modem, dar cred ca a exagerat uneori impunind poeziilor sale o obscuritate gratuita si o discontinuitate sterila."
(Andreea Deciu, "Romania literara", nr. 42/1994)

"Caius Dobrescu n-a indraznii sa-si intituleze cartea Balamuc si atit. ci i-a adaugat «sau pionierii spatiului», folosind drepi contrapunct textul tembeloid al unei povestiri SF. in carte, mixajul face uneori sa-ti tiuie urechile. c;i in centrifuga, amplificind tensiunile prin referinta la absurd."
(Tania Radu. "Litere, Arte & Idei" ["Cotidianul"], nr. 52/1995)

"Consideratiile lui despre literatura romana moderna si contemporana nu sint citusi de putin confortabile. Ele pot fi uneori nedrepte, dar niciodata plate sau imprumutate. Mai mult, modul insusi in care el abordeaza literatura reprezinta in contextul autohton un indiciu si poate chiar un reper al unei schimbari importante. Caius Dobrescu are ceva de spus in cultura romana si o spune deja cu energie, claritate si curaj."
(Mircea Martin, prezentare pe coperta IV a voi. Modernitatea ultima,
Ed. Univers, 1998)

"Prin volumul de debut, intitulat polemic Spalindu-mi ciorapii. Caius Dobrescu se inscrie in directia unui suprarealism cenzurat (cel din Diamantul conduce miinile) tentind sa realizeze dezideratul lacanian de demontare definitiva a ceea ce inseamna subjectum liric Nimic din ceea ce era dat ca scontat poetic, in directia registrului tematic si retoric, nu mai apare aici: se poate vorbi de o a-poeticitate fatala, programata in vederea recuperarii eului ascuns in tenebra subconstientului. Obsesiile cele mai profunde sint tratate homeopatic, adica se incearca un sondaj en-abyme in biografie pentru a se atinge autenticitatea discursului ca poiesis. Fibra autentica se externeaza pe masura ce se descinde cit mai adinc in substraturile freudiene ale fiintei. Atunci cind aceasta livrare autobiografica depaseste un anumit grad de intimitate, textul propus se omologheaza ca poezie post-expcrimentalista in linia post-novissimilor italieni. Caius Dobrescu ne comunica, firesc, si o anume crispare a discursului febril, ceea ce confirma implicarea autentica in scriitura."
(Marin Mincu, Poezia romana actuala. O antologie comentata,
voi. I, Ed. Pontica, 1998)

"Liberal, republican si ateu cu moderatie [in Modernitatea ultimaj. Caius Dobrescu detesta metaforismul, irationalitatea in arta, traditionalismul si pretuieste avangarda, ironia autoreferentiala si parodica, nu fara a pune la locul cuvenit punctele de contact intre polaritati."
(Dan C. Mihailescu, "22", nr. 39/1998)

"Poezia lui Caius Dobrescu este. in buna masura, expresia placerii de a plia discursul propriu peste diferite tipuri de discurs (). inrudirea de structura cu Cartarescu e vizibila in registrul parodic - referirea la Mei Brooks nu c inlimplatoare, ca si in folosirea dezinvolta a intertcxtului culturii de consum (ET, Vader, Terminator. Rahan. literatura SF, video-clipuri sau limbajul benzilor desenate: «Slurp», «Scratch», «Aaaargh!», «JBIF») placa! peste kilsch-ul cultivat, exacerbat de mass media () Aceasta placere a jocului cu registrele verbale e de admirat () in primul rind pentru autenticitate, pentru acuratetea discursului."
(Romulus Bucur. in voi. Poeti optzecisti (si nu numai) in anii '90,
Ed. Paralela 45,2000)