Calin Vlasie biografia
Calin Vlasie opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

VLASIE CALIN.
Poet.
De asemenea, eseist, publicist, editor.

S-a nascut la 21 mai 1953 in Buzau.

Este fiul lui Hristache Vlasie, subofiter de jandarmerie, ulterior functionar, si al Profirei Vlasie (n. Mihai), tehnician laborant. Dupa studiile liceale terminate la Liceul "I.C. Bratianu" din Pitesti (1972), a absolvit in 1978 Facultatea de Filosofie - Istorie, sectia Pedagogie -Limba franceza, a Universitatii din Bucuresti.

Ca elev de liceu, frecventeaza cenacluri din Pitesti.

Ca student in Bucuresti, se alatura mai intii cenaclului revistei "Amfiteatru", apoi participa la fondarea in 1977 a "Cenaclului de Luni" condus de criticul si profesorul Nicolae Manolescu. in paralel, este membru si presedinte al Cenaclului "Charmides" al Facultatii de Filosofie din Universitatea Bucuresti.

Dupa absolvirea facultatii si pina in 1990 lucreaza ca psiholog-logoped la Spitalul de boli nervoase si la o policlinica din Pitesti. Dupa 1990 este redactor si redactor-sef la revistele "Arges" si "Calende", precum si in presa cotidiana locala, colaboreaza cu edituri din Pitesti si va infiinta mai intii Editura Vlasie, apoi Editura Paralela 45.

Debuteaza publicistic in 1971 cu un grupaj de poeme aparute in revista "Arges", condusa de Gheorghe Tomozei.

Debutul editorial se produce in 1981 cu placheta de versuri Neuronia, aparut in "Biblioteca Arges", nr. 2 (supliment al revistei omonime), reluata ulterior in Caietul debutantilor, 1980-l981 (Ed. Albatros, 1983).

Colaboreaza cu poezie, eseuri, articole diverse la revistele: "Arges", "Luceafarul", "Romania literara", "Opinia studenteasca", "Dialog", "Convingeri comuniste", "Universitatea comunista", "Amfiteatru", "Contrapunct", "Calende", "Vatra", "Interval", "Orizont", Familia", "Ateneu", "Paralela 45" s.a. Dupa debut publica volumele de versuri: Laborator spatial (titlul original. Laboratorul, fiind respins de cenzura) (Ed. Albatros, 1984); intoarcerea in viitor (Ed. Litera, 1990); Un timp de vis (Ed. Calende, 1993); Actiunea interioara (antologie de autor, Ed. Paralela 45, 1999).

Este prezent cu poezie in Antologia poeziei generatiei '80 alcatuita de Alexandru Musina (Ed. Vlasie, 1993), Antologia poeziei romane de la origini pina azi alcatuita de Dumitru Chioaru si loan Radu Vacarescu (Ed. Paralela 45, 1998) si in sectiunea antologica a volumului Experimentul literar romanesc postbelic (Ed. Paralela 45, 1998).

In culegerea Competitia continua. Generatia '80 in texte teoretice alcatuita de Gheorghe Craciun (Ed. Vlasie, 1994; editia a Ii-a, Ed. Paralela 45, 1998) este inclus cu eseul Poezie si psihic. Este prezent cu grupaje de poeme traduse in antologiile Drehpunkt (1992), Streiflicht. Eine Auswahl zeitgenossischer Rumanischer Lyrik (Dyonisos Verlag, Kastel-laun, Germania, 1994; traduceri de Christian W. Schenk si Simone R. Schenk) si Gefahrliche Serpentinen. Rumaoische Lyrik der Gegenwart (Druckhaus, Berlin, Germania, 1997; traducere de Dieter Schlesak).

Este detinatorul premiului de debut in poezie al revistei "Arges" (1985).
A calatorit in Franta, Olanda, Germania, Austria, Italia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova.

Lucreaza ca si proprietar si presedinte-director general al Editurii Paralela 45 si redactor-sef al revistei "Calende" din Pitesti.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, precum si membru fondator si vicepresedinte (din 1998) al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

Asupra poeziei autorului au formulat opinii critice: Nicolae Manolescu ("Arges", nr. 3/1981); Gabriel Rusu ("Tomis", nr. 5/1983); Laurentiu Ulici ("Romania literara", nr. 23/1983); Nicolae Oprea - Laborator spatial ("Arges", nr. 1/1985); Liviu Antonesei - Inventatorul de nume ("Amfiteatru", mai 1985); Mircea Mihaies - Turneul candidatilor ("Orizont", nr. 37/1985); Tania Radu - Atitudini de orfevru ("Flacara", nr. 44/1985); Cristian Moraru - Laserul si metafora ("Romania literara", nr. 50/1986); Traian T. Cosovei ("Scinteia tineretului", nr. 10/1987; "Contemporanul", nr. 16/1993); Bogdan Ghiu ("Contrapunct", 6 apr. 1990); Eugen Simion - O, nebunie a combinarilor ("Romania literara", nr. 14/1990); Gheorghe Grigurcu - intre tipuri ("Dreptatea, 5 aug. 1990) si Existenta intrece visul ("Romania literara", nr. 18/1993); Andrei Bodiu - Marea singuratate ("Interval", nr. 4-5/1990); Lucian Alexiu - Mostenirea modernilor ("Orizont", nr. 32/1990); Aurel Pantea - Ultrafabulatia ("Vatra", ian. 1991); Ion Bogdan Lefter ("Calende", nr. 1/1991); Ioan Milea - Singuratatea cosmica ("Apostrof, nr. 5-6-7/1991); Romulus Bucur - Vis, cosmar, realitate ("Arca", nr. 7-8-9/1993); Ioan Moldovan ("Familia", apr. 1993); Dan-Silviu Boerescu - Poemul pur ca homeostazie, belea si complot (in volum La noapte, pe strada Toamnei, Ed. Phoenix, 1993); Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993); Gheorghe Perian (in volum Scriitori romani postmoderni, Ed. Didactica si Pedagogica, 1996); Liviu Petrescu (in volum Poetica postmodernismului, Ed. Paralela 45, 1998); C. Rogozanu - Un poet obosit ("Romania literara", nr. 39/1999); Gheorghe Craciun (postfata volum Actiunea interioara, Ed. Paralela 45, 1999).

Referinte critice:


"Si Poezia? iti vine sa intrebi dupa ce citesti ecolaliile rare, subtile ale lui Calin Viasie. Poezia, ne spune chiar el, este un mod naiv «de a opune realitatea». Nu-i numai atit. Este si (sau este in primul rind) o frumoasa nebunie a combinarilor, un joc (indelung lucrat) cu sunetele, un amestec ingenios de parodie si gravitate intr-un discurs care cu un ochi comunica, iar cu altul se supravegheaza si se comenteaza
Calin Viasie, poet indiscutabil autentic, remarcabil mai ales atunci cind inventeaza o tara lirica imaginara, continua sa fie obsedat de fantasmele textului intr-un moment in care poetii din generatia sa descopera vocea umanului si au deja nostalgia unui nou clasicism. Dar, poate ca in asta consta si originalitatea sa."
(Eugen Simion, "Romania literara", nr. 14/1990)

"Cercetata indeaproape, poezia lui Calin Viasie releva intii de toate o combinatie destul de rara de rigoare si fantezism - stiinta de a aduna in polinomul frazei spiritul fabulatoriu si concizia apoftegmei, eruditia toposurilor consacrate si o despletire imagistica libera de prezumtii si prejudecati
Desigur. Calin Viasie nu este, deocamdata cel putin, zelatorul vreunui limbaj exclusivist al poeziei, si nici nu-si propune sa faca o atare figura. E, in schimb, un spirit foarte viu si un intelectual solid structurat care se joaca gratios cu lucruri grave, mimind a-si lua adio de la poezie dar raminind mereu gata a si-o asuma cu o rece frenezie si nu o singura data cu stiinta dobindita in intimitatea citorva poeti de referinta ai veacului."
(Lucian Alexiu, "Orizont", nr. 32/1990)

"avem de-a face cu o neobisnuita «developare» a realitatii, supuse unui decupaj insolit, cu o aparenta de gravitate «orfica», insa (auto)ironic pe dedesubt. () Calin Viasie vede realitatea ca pe o structura psihica vasta, ca pe o retea deasa de «neuroni», in care vietile noastre, gindurile, sentimentele, obsesiile si visele noastre stau prinse ca insectele intr-o plasa de paianjen."
(Ion Bogdan Lefter, "Calende", nr. 1/1991)

"Stranii, cu infatisare eterogena, pulsind de analogii fara o logica artistica prea limpede sint poemele lui Calin Viasie din Laborator spatial (1984). Recuzita stiintifica trimite la elemente de science fiction, terminologia pretioasa, recrutata din sfera tehnologiei, sint, desigur, elemente mai degraba parabolice, sugerind, sub imaginea delirului abstract, o convulsie launtrica si, in sens mai larg, un cotidian traumatizat."
(Radu G. Teposu, in voi. Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993)

"Poezia lui Calin Viasie () ar putea fi definita ca o conspiratie a science fiction-ului si a umorului postmodem impotriva / in ajutorul poeziei pure, ca o posibila forma de intoarcere in viitorul imediat al preacomplexatei noastre lirici contemporane. La o prima lectura, in textele sale socheaza inventia lexicala, mai ales sub forma numelor exotice, ce par transplantate dintr-o epopee mayasa intr-una a lui Spielberg. Ceea ce conteaza aici nu este, poate, nimic altceva decit cautarea unor eufonii rare la care se vor fi dedat si un Ion Barbu in Uvcdenrode si in celelalte, iar, mai inspre timpurile noastre. Daniel Turcea. Si totusi, in acest «nimic altceva» se ascund o multime de «detalii» esentiale, care dau culoare-savoarc poemelor sale."
(Dan-Silviu Boerescu, in voi. La noapte, pe strada Toamnei,
Ed. Phoenix, 1993)


"Poezia Iui Calin Vlasie e un discurs dramatic, daca nu sincer, in orice caz inteligent construit, despre ratarea obiectului ontologic ai cunoasterii si despre imposibilitatea actiunii intr-o lume sfisiata intre distopiile psihicului si lipsa de utopie a vietii concrete. () Faptul ca poetul isi intituleaza acest volum antologic Actiunea interioara e semnificativ. Poezia sa e rezultatul unui program de actiune psihica, dublat - nu se putea altfel - de o actiune in plan lingvistic, de o strategie retorica. Chiar daca e desfasurat intr-un laborator, acest program refuza simularea si e aplicat pe viu, cel care scrie fiind singur in masura sa-i aprecieze consecintele, limitele. in ultima instanta. Calin Vlasie e un poet experimental urmarind nu sa distruga poezia, ci sa o salveze."
(Gheorghe Craciun, postfata voi. Actiunea interioara,
Ed. Paralela 45, 1999)


Copyright © Contact | Trimite referat