Carmen Elisabeth Puchianu biografia

Carmen Elisabeth Puchianu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Puchianu Carmen Elisabeth.
Poeta si prozatoare.

S-a nascut la 27 noiembrie 1956 in Brasov.
Este fiica lui Gheorghe Puchianu si a lui Hildegard Puchianu (nascuta Muerth).

A absolvit Liceul german "Johannes Honterus" din Brasov (1975) si Facultatea de Limbi si literaturi germanice a Universitatii din Bucuresti, specializarea Anglistica si Germanistica (1979). A facut parte din cenaclului literar afiliat revistei "Karpatenrundschau" din Brasov.

A fost profesoara de engleza in Filipestii de Tirg (Prahova) si, ulterior, profesoara de germana la liceul "Johannes Honterus" din Brasov (1983— 1995).

Intre 1993-l995 a colaborat la postul de televiziune RTT (emisiunile in limba germana) si la Radio Brasov (emisiunile in limba germana pentru adulti si pentru copii).

Debuteaza publicistic cu poezii in limba germana in revista "Neue Literatur" din Bucuresti (1980).

Debutul editorial are loc in 1988 in antologia de poezie in limba germana Der Zweite Horizont / Al doilea orizont (Ed. Dacia, 1988).

Colaboreaza la: "Neue Literatur", "Karpatenrundschau" (Brasov), "Passauer Pegasus" (Passau, Germania), "Noisma" (Ziirich, Elvetia) s.a. A mai publicat volumele: Das Aufschieben der Zwolfen Stunden auf die Dreizehnte / Aminarea ceasului al doisprezecelea pe cel de-al treisprezecelea (poezie, Ed. Dacia, 1991); Amsel - Schwartzer Vogel / Mierla -pasare neagra (povestiri, Ed. Lagrev, Munchen, 1995; editia a Ii-a, 1997); Der Ameisenhaufen und andere Geschichten / Musuroiul si alte povestiri (povestiri, Ed. Aldus, 1998); Das Schulspiel im Deutschunterricht und Ausserhalb Desselben, Ein Handbuch fur Deutschlehrer / Jocul scenic in predarea limbii germane.

Un indrumar pentru profesorii de germana (Ed. Aldus, 1996).

A coordonat volumul de eseuri Kronstadter Beitrage zur Germanistischen Forschung / Contributii brasovene la studiul germanis-ticii, volum 1 si II (Ed. Aldus, 2000). A mai publicat cursuri despre literatura germana a secolelor 17 si 18 (1997, 1998). Povestiri ale autoarei au aparut in traducere in limba romana in publicatiile brasovene "Foaie pentru minte, inima si literatura" si "Astra" si in limba maghiara in antologia revistei "Brassoi Lapok" (1996, traducere de Eva Lendvay).
Este detinatoarea urmatoarelor premii: premiul pentru debut "Silberdistel -Preis" acordat de revista "Karpatenrundschau" (Brasov, 1983), premiul pentru debut in poezie in limba germana acordat de Asociatia Scriitorilor din Brasov (1993), premiul "Adolf Meschendorfer" acordat de Asociatia Scriitorilor din Brasov (1996).

A calatorit in repetate rinduri in Germania.

Lucreaza ca si lector universitar la Universitatea "Transilvania" din Brasov (din 1995) si sef al catedrei de Limbi si literaturi straine. Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania.
Despre cartile autoarei au formulat opinii critice: Anca Badulescu - Mierla, pasare neagra ("Foaie pentru minte, inima si literatura". Brasov, ian. 1996); Mariana Lazarescu - Die Zeit als Metaphor bei Carmen Elisabeth Puchianu / Timpul ca metafora la Carmen Elisabeth Puchianu ("Allgemeine Deutsche Zeitung fur Rumanien", 14 aug. 1998); Axei Bamer (in volum Aufsatze zur Germanistik, Ed. Mirton, Timisoara, 1998); Ingmar Brantsch (in reviste literare din Koln, Dusseldorf); Sabine Morres si Dieter Roth (recenzii la volum Amsel -Schwartze Vogel in "Sudostdeutsche Vierteljahresblatter", Munchen) s.a.

Referinte critice:


"Carmen Elisabeth Puchianu se pricepe ca nici un alt scriitor de limba germana traitor in Romania sa transforme intimplari banale in evenimente deosebite sub forma unor veritabile opere de arta. Cu acuratete, spirit critic si farmec intelectual, autoarea reuseste sa slefuiasca textele intr-un limbaj deosebit"
(Mariana Lazarescu, "Allgemeine Deutsche Zeitung fur Rumanien",
14 aug. 1998)

"Carmen E. Puchianu continua atit linia realist-critica a liricii germane recente, cit si proza scurta cu tenta satirica."
(Ingmar Brantsch, "Karpatenrundschau")

"in toate textele ei, Carmen E. Puchianu nu se dovedeste doar o profunda observatoare a realitatii ci si o apriga judecatoare a acesteia. () Privirea critica indreptata spre determinarea figurilor ei () ne lasa sa ne intrebam pe buna dreptate cu ce gen literar avem de-a face aici: cu caricatura sau cu ihriller-u de tip psihologic."
(Sabine Morres, "Sudostdeutsche Vierteljahresblatter")

"Cartea Amsel-Schwartzer Vogel se recomanda de la sine, s-ar putea spune: elemente kafkiene, turnuri si poante surprinzatoare () in desfasurarea actiunii amintesc de realismul magic sau chiar si de proza Anei Blandiana."
("Neue Kronstadter Zeitung", Munchen)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani