Carmen Musat biografia

Carmen Musat opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

MUSAT CARMEN

Numele cu care semneaza Carmen Silvia Matei Musat.

Critic, eseist, teoretician literar.

S-a nascut la 18 decembrie 1964 in Buzau.

Este fiica lui Paul Matei si a Mariei Matei, ambii asistenti medicali. Dupa terminarea cursurilor liceului "Ion Creanga" din Bucuresti (1983).

Se inscrie la Facultatea de Filologie (sectia Romana Engleza) a Universitatii din Bucuresti pe care o absolveste in .

In 2001 devine doctor in Filologie al aceleiasi universitati, cu teza Descriere si naratiune in proza postmoderna romaneasca. Dupa absolvirea facultatii este o vreme profesoara la o scoala generala din Codlea (Brasov). Ulterior devine cadru didactic la Universitatea Bucuresti.

In perioada 1997-l998 a predat literatura romana la Universitatea din Amsterdam (Olanda).

Intre anii 1986-l987 frecventeaza cenaclul "Universitas" al Universitatii din Bucuresti, condus de criticul si profesorul Mircea Martin.
Debuteaza publicistic in revista ieseana "'Dialog'" (1987).

Debut editorial in 1998 cu volumul Romanul romanesc interbelic aparut la Editura Humanitas din Bucuresti (studiu critic si antologie).

Colaboreaza la revistele: "Dialog", "Contrapunct". "Euresis", "Dilema". "Vineri", "Luceafarul", "Paralela 45". "Observator cultural". "22" s.a.

Dupa debut, publica volumul Perspective asupra romanului romanesc
postmodern si alte fictiuni teoretice (Ed. Paralela . 1998). A coordonat impreuna cu Ion Bogdan Lefter, numarul tematic "The Roinanian Novei' al revistei "The Golden Bough" (nr. 1/1997). A colaborat la alcatuirea si traducerea volumului Introducere in teoria literaturii. Antologie de texte d ! Universitatii din Bucuresti, 1997).

In prezent autoarea este lector doctor la catedra de teoria literaturii a Facultatii de Litere, Universitatea Bucuresti, si redactor-sef al revistei "Observator cultural".

Este membra si secretar adjunct al Asociatiei de Literatura Comparata din Romania si membra a Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania ASPRO.

Asupra cartilor autoarei au formulat opinii critice: Z. Ornea Batalie cistigata ("Romania literara", nr. 5/1999); Iulian Ciocan Printre ruinele metafizicii (comuniste) proza ("Contrafort", nr. 1/1999): Cornel Moraru ("Euphorion". nr. l-2/2001) s.a.

Referinte critice:


"Cartea [Romanul romanesc interbelic], urmind un scop didactic marturisit, e constituita dintr-un bun studiu introductiv (,..). un dictionar de terminologie narativa, un dosar teoretic, o bibliografie a romanului interbelic, unele opinii despre roman, citeva dosare critice, alcatuite din opinii critice rostite despre fiecare din aceste opere de prima marime, o cronologie selectiva si un dictionar de autori. Pentru finalitatea urmarita si dincolo de aceasta, editia e, negresit, bine gindita si alcatuita, dovedind buna cunoastere a temei, capacitate de analiza si sinteza. E, sa spun inca o data. un demers analitic izbutit, cu sugestii clarificatoare."
(Z. Ornea, "Romania literara", nr. 5/1999)

"Exemplele aduse de Carmen Musat (Craciun, Cartarescu, Agopian) [in Perspective asupra romanului romanesc postmodern] sint alese atit de iscusit, incit nu-ti ramine altceva decit sa admiri spiritul critic si excelentul suport teoretic. Analiza pe text este ceea ce ii reuseste cel mai bine lui Carmen Musat. care mi se pare un critic cu mari perspective si pe viitor, i.. ) volumul lui Carmen Musat poate fi considerat un eveniment pentru critica literara romaneasca. Este, fara indoiala, o carte care va fi citita, discutata si comentata pe larg la noi. Iar Carmen Musat este unul dintre cei mai buni critici ai generatiei '90."
(Iulian Ciocan, "Contrafort", nr. 1/1999)

"Perspective asupra romanului romanesc postmodern si alte fictiuni teoretice () este o contributie dintre cele mai serioase la delimitarea concreta a paradigmei literare postmoderne in perimetrul prozei romanesti. Exemplificarile predilecte, cu care opereaza autoarea, sint decupate din mostenirea Scolii de la Targoviste, cu accentul pe scrierile lui Radu Petrescu si Mircea Horia Simionescu, dar mai ales din creatia Optzecistilor, incluzindu-i si pe nouazecisti. Este un pas inainte fata de Liviu Petrescu (v. Poetica postmodernismului) care opereaza cu un concepi mult mai larg, un fel de postmodernism «fara frontiere» extins si la prozatori din alte generatii. Delimitarile mult mai exacte avansate de Carmen Musat nu numai ca nu ingusteaza conceptul de postmodernism, dar ii face mai credibile aplicatiile la proza romaneasca. Autoarea reuseste sa defineasca, simultan, o generatie de prozatori, dar si o intreaga epoca literara, de-o maniera sincrona cu postmodernismul occidental. E un caz fericit in care criticul si obiectul cercetarii sale se situeaza in cadrul aceluiasi sistem de valorizare."
(Comei Moraru, "Euphorion", nr l-2/2001)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani