Cassian Maria Spiridon biografia

Cassian Maria Spiridon opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

SPIRIDON CASSIAN MARIA.
Poet si publicist.

S-a nascut la 9 aprilie 1950 la Iasi.

Este absolvent al Liceului teoretic din Negresti (Vaslui) si al Facultatii de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti, promotia 1975.

A citit la "Cenaclul de Luni" condus de criticul si profesorul Nicolae Manolescu. A fost membru al cenaclului "Junimea" din Iasi condus de criticul Daniel Dimitriu.

Debuteaza publicistic in revista "Ing" in .

Debutul editorial are loc in 1985 cu volumul de versuri Pornind de la zero (Ed. Junimea).

Colaboreaza la reviste literare din tara: "Romania literara", "Luceafarul", "Viata Romaneasca", "Amfiteatru", "Contrapunct", "Ramuri", "Orizont", "Familia", "Unu", "Poesis", "Steaua", "Apostrof, "Cronica", "Bucovina literara", "Convorbiri literare", "Timpul", "Poezia", "Caietele de la Durau", "Dacia literara" etc.

Dupa debut, publica volumele: Zodia noptii (versuri, Ed. Cartea Romaneasca, 1994); Iasi, 14 decembrie . inceputul Revolutiei Romane (publicistica, Ed. Timpul, 1994); Piatra de incercare (versuri, Ed. Junimea, 1995); De dragoste si moarte (Ed. Helicon, Timisoara, 1996); Intrarea in aPocaIipsa (editie bilingva romana - franceza, Ed. Cogito, 1997); Arta nostalgiei (poeme cuantice) (Ed. Cartea Romaneasca, 1997); intotdeauna Ploaia spala esafodul (Ed. Axa, 1997); Clipa zboara cu-n zimbet ironic (versuri, Ed Dionysos, 1999); Atitudini critice (Ed. Cartea Romaneasca, 1999); Pornind de la zero (versuri, Ed. Cartea Romaneasca 2000). Este prezent cu traduceri in antologiile Streiflicht. Eine Auswahl zeitge-nossischer Rumanischer Lyrik (Dyonisos Verlag, Kastellaun, Germania, 1994; traduceri de Christian W. Schenk si Simone Reichert Schenk) si City of Dreams and Whispers (traduce Adam J. Sorkin, The Center of Romanian Studies, Iasi - Oxford - Portland, 1998).

A obtinut urmatoarele premii: premiul de debut in volum al Editurii "Junimea" (1979/1980); premiul revistei "Poesis" pentru cea mai buna carte a anului; premiul cultural "Vasile Pogor" al Primariei Iasi; premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi; premiul filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor; premiul pentru poezie al Salonului de Carte de la Oradea.

In prezent autorul este redactor-sef al revistei "Convorbiri literare", redactor coordonator al "Caietelor de la Durau", director al Editurii Timpul. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al PEN-Clubului, al Societatii Ziaristilor Romani si al Asociatiei Ziaristilor Romani. Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Ioan Holban - Cita suferinta afita demnitate ("Cronica", nr. 24/1994); Liviu Ioan Stoiciu -Zodia noptii ("Cotidianul", 4 mai 1995); Romul Munteanu - Cassian Maria Spiridon sau intoarcerea tragicului in poezie (in volum Jurnal de carti, 7, Ed. Libra); Grigore Scarlat - Sentimentul de om e o povara ("Steaua", nr. 1l-l2/1998); Gheorghe Grigurcu - Trei poeti moldavi ("Romania literara", 2l-27 ian. 1998) s.a.

Referinte critice:


"Dar Cassian Maria Spiridon e un poet adevaral, adica unul care propune si certifica un filtru de percepere a lumii, un univers ce se aduna in jurul unor teme (metafore obsedante): tema intemeierii (care e legea oricarui demers creator si care isi asociaza tema christica) si tema labirintului Cassian Maria Spiridon foloseste ceea ce am numit altadata relansatori textuali (selectati din mitologia greaca, in cazul sau)."
(Ioan Holban, "Cronica", nr. 24/1994).

"Sentimentul de insingurare, alienarea si existenta, trairea intr-un univers indiferent fata de destinul uman asumat de poet confera operei sale o dimensiune tragica, invecinata cu nihilismul Am convingerea ca de Ia Eminescu si Bacovia o asemenea maniera de configurare a neantului existential nu am intilnit in poezia romaneasca actuala. Evident ca instrumentarul literar este diferit, o alta camasa de cuvinte da relevanta relatiei dinlre constiinta poetului si lume. Nu este vorba, asadar de nici o contaminare ideatica, venita dintr-un alt cimp filosofic sau literar."
(Romul Munteanu, in voi. Jurnalul de carti, 7, Ed Libra)

"Dar poetul porneste nu de la sentimentul formei, ci de la sentiment. Structura sa introvertita, sensibila, dezolata, de tip bacovian, se dezvaluie printr-un impuls confesiv, ca un protest si o implicita chemare de ajutor, cu aspect emotional brut, situindu-se mai aproape de radacinile lirismului decit de etajele decantarii sale estete. () Hotarit a se relata alb, direct, cu dramatismul elemetar al «cazului» elocvent in sine, Cassian Maria Spiridon patrunde in lumea metaforelor cu o stingacie salutara, nu doar pentru ca ii acorda o nota de autenticitate distinctiva, ci pentru ca il fereste de retorica, de verbigeratia facilitatii."
(Gheorghe Grigurcu, "Romania literara", 2l-27 ian. 1998)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani