Christian Tamas biografia


Christian Tamas opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

TAMAS CHRISTIAN
Prozator, traducator, eseist.

S-a nascut la 13 noiembrie 1964 in comuna Letca (Salaj).

Este fiul lui Ion Tamas, profesor de limba si literatura romana si sculptor, si al Aglaiei Tamas, pedagog. isi incheie in 1983 studiile liceale, absolvind in 1988 Facultatea de Limbi si literaturi straine a Universitatii din Bucuresti, sectia Limba si literatura araba - Limba si literatura franceza.

Debuteaza publicistic ca traducator in revista "Convorbiri literare" (1988) cu traducerea din limba araba a nuvelei Nunta de diamant de Mikhail Nu'Aime.

Debutul editorial are loc in 1992 cu un roman. Cavalerul negru (Ed.
Junimea).

Colaboreaza cu proza si traduceri la revistele: "Convorbiri literare", "Dacia literara", "Timpul", "Echidistante", "Vatra", "Poesis", "lcon", "Cronica", "Scena si lumea", "Amphitrion" s.a.

Dupa debut, publica volumele: Blestemul catharilor (roman, Ed. Graphix, 1993); Labirint (roman, Ed. Ars Longa, 1995); Trezirea la nemurire (studii si eseuri, Ed. Ars Longa, 1997). Este inclus cu eseul Dimensiunea contemporana a sacrului in volumul colectiv Orizontul sacru (Ed. Polirom, 1998). Figureaza in dictionarul bibliografic Scriitori ieseni contemporani (Ed. Junimea, 1997) si in Dictionary of International Biography (Cambridge, 1999). Romanul Labirint / Das Labyrinth este in curs de aparitie, in traducerea Arancai Munteanu, la Robenrat Verlag, Hanovra. A tradus numeroase volume de literatura, eseistica si teologie din limbile araba, spaniola, italiana, irlandeza, franceza, engleza, portugheza. De asemenea, a tradus teatru francez (Moliere, Cocteau) pentru puneri in scena la Teatrul "Luceafarul" din Chisinau.

A obtinut titlul "International Man of the Millenium" acordat de Centrul Biografic International (Cambridge, 1999).

A participat la conferinte si intilniri culturale, editoriale si teologice la Roma (Vatican, 1996; Academia di Romania, 1998), Leipzig (1998), Frankfurt (1998), Heidelberg (1998) s.a. in prezent este directorul Editurii Ars Longa din Iasi.

Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO si al asociatiei "Liter Art XXI" din SUA.

Despre scrierile autorului au formulat opinii critice: Liviu Papuc ("Timpul", nr. 22/1992); Liviu Antonesei ("Convorbiri literare", nr. 2/1994; "Monitorul", mart. 1995 si mai 1995; "Vatra", nr. 3/1998); Traian Podgoreanu ("Universul cartii", nr. 1l-l2/1996); Milena Sipetean - Minotaurul si cititorul sau (Vatra", nr. 3/1998) s.a.

Referinte critice:


"Cavalerul negru, primul sau roman (), anunta un stralucit prozator in zona fantasticului si misteriosului. Celelalte doua romane au confirmat, din fericire, ceea ce anunta debutul, Christian Tamas fiind cel mai performant membru al generatiei sale in aceasta zona a epicului. () «Realismul» sau, atunci cind exista, este unul psihologic si nu cotidian, ca la majoritatea optzecistilor. Tamas este unul din liderii generatiei, tocmai in virtutea faptului ca exploreaza un domeniu - fantasticul si misteriosul - aproape in intregime neglijat de aceasta."
(Liviu Antonesei, "Vatra", nr. 3/1998)

"Dincolo de cadrul realist extrem de schematic al unui contabil in week-end intr-un orasel (probabil transilvanean) in care are loc o serbare medievala, avem de-a face cu un vis, de fapt o inlantuire de vise, mai curind decit cu intimplari reale. Aparenta onirica e potentata si de indeterminarea personajelor (). Desi modul in care portile subconstientului sint deschise de un refren, de o culoare aminteste de Virginia Woolf sau James Joyce, ca si scurgerea timpului, mai mult decit subiectiv-interiorizat, romanul lui Christian Tamas este diferit, singular; simpiificind si lasind mult la o parte din simbolistica si din posibilele interpretari. Labirint este cartea unui om care strabate cele mai ciudate si complicate cai in cautarea mintuirii, care ii este, pina la urma, refuzata."
(Milena Sipetean, "Vatra", nr. 3/1998)