Constantin Severin biografia

Constantin Severin opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

SEVERIN CONSTANTIN
Pseudonimul lui Constantin Lazarovici.
Poet si publicist.

S-a nascut la 8 februarie 1952 in localitatea Baia de Arama (Mehedinti).

Este fiul lui Nicolae Lazarovici, inginer electromecanic, si al Elenei Lazarovici, asistenta medicala.

Este absolvent al Facultatii de Chimie si inginerie chimica, sectia Celuloza si hirtie. Institutul Politehnic lasi, promotia 1977.

Debuteaza publicistic in 1980 in revista "Familia" cu poezie.

Debutul editorial are loc in 1984 cu volumul Duminica realului, Ed. Junimea.

Colaboreaza la revistele: "Familia", "Tribuna", "Ateneu", "Convorbiri literare", "Romania literara", "Poesis", "Poezia", "Journal des poetes". Dupa debut, publica urmatoarele volume: Zid si neutrino / Wall and Neutrino (Ed. Vlasie, 1994); Wall and Neutrino (Minerva Press, London, Montreux, Washington, 1997; versiunea in limba engleza de Liviu Martinescu); Axolotul / The Axolotl (Ed. Masina de scris, 1998, varianta engleza de Liviu Martinescu); Improvizatii pe cifraj armonic, (Ed. Axa, 1998). Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul U.T.C. pentru debut (1985); premiul Fundatiei culturale a Bucovinei (1995); premiul pentru poezie haiku al cotidianului "The Daily Yomiuri" (Japonia, 1996); premiul pentru jurnalism cultural acordat de Ministerul Culturii, Inspectoratul pentru Cultura al judetului Suceava (1998).

A urmat cursurile postuniversitare "Economie si Democratie" si "Privatizarea in centrul si estul Europei" la Inter University Centre, Dubrovink, Croatia, . A beneficiat de o bursa de studii interdisciplinare in Suedia, . A calatorit in Germania.
Lucreaza ca si redactor la "Monitorul de Suceava". Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Despre cartile autorului au formulat opinii critice: Mircea A. Diaconu - Zid si neutrino ("Poesis", nr. 10-l2/1984); Al. Cistelecan - Duminica realului ("Familia", nr. 2/1985) si Anxietati gracile ("Luceafarul", 5 oct. 1994); Laurentiu Ulici - Duminica realului ("Romania literara", nr. 44/1985); Ioan Holban - Fizica si metafizica ("Cronica", nr. 30/1985); Alex. Stefanescu -Un poem din secolul XXI ("Romania literara", nr. 3/1995); Alistair Seton -Divining the Future ("The Daily Yomiuri", Tokyo, 27 mai 1996); Marin Mincu (in volum Poezia romana actuala, Ed. Pontica, 1998), Arm Austin s.a.

Referinte critice:


"Oricum el nu atinge niciodata carbunii incinsi ai realului cu mina goala, ci intotdeauna aparat de manusa izolatoare a retoricii. Imaginatia dubleaza notatia, daca nu cumva o suplineste cu totul. Scenariul realului se pierde in haloul limbajului si prefigurarii. Ochiul sau e imaginativ si proiectiv si intelege realul doar ca pe un reper fix pentru descarcarea in serii fulgurante a fanteziei. Descriptia tinde sa devina o translatie spre mirific si pe armatura realitatii se prefigureaza mirajul"
(Al. Cistelecan, "Luceafarul", 5 oct. 1994)

"intregul poem Zid si neutrino este un strigat expresionist liminar, anuntind apocalipsa ce ne-a cuprins pe toti. Ea se afla simultan in noi si in afara noastra fara ca noi sa o luam in seama. Aceasta receptare a tensiunii apocaliptice comunicate in discursul sugrumat a condus, iata, la succesul international al poeziei lui"
(Marin Mincu, in voi. Poezia romana actuala, Ed. Pontica, 1998).)


"Aproape intreaga creatie este melodioasa, dar acest farmec liric nu micsoreaza cu nimic forta continutului. Limbajul este extrem de variat, fiind el insusi o proba a mestesugului si versatilitatii autorului, uneori viguros si minios, dar in acelasi timp de o profunda expresivitate, alteori elegiac si gratios. Versurile adeseori de o mare simplitate si structura ritmata fac un contrast taios si eficace cu sentintele lirice de o mare forta. Imaginile sint bogate si evocatoare, iar continutul este intr-un mod inepuizabil provocator pentru gindire. Privite ca un intreg, aceste poeme sint o filozofie lirica a vietii, sub toate aspectele. Volumul lui Constantin Severin reprezinta atit o celebrare cit si un testament intunecat al conditiei modernitatii."
(Ann Austin)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani