f Corin Braga - biografia lui Corin Braga referate
Corin Braga biografia


BB

Corin Braga opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

BRAGA CORIN.

Prozator, critic literar, eseist.
De asemenea, traducator.

S-a nascut la 12 ianuarie 1961 in Baia-Mare.

Este fiul lui Mircca Braga, critic literar, si al Rodicai Braga, prozatoare. Dupa studiile liceale terminate in 1980 la Liceul "Octavian Goga" din Sibiu, a absolvit in 1985 Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

In perioada 1981 - 1985 este redactor si apoi redactor-sef adjunct al revistei "Echinox" din Cluj-Napoca.

Debuteaza publicistic in revista "Echinox", nr. 10-ll-l2/1981, cu proza scurta.

Debutul editorial individual are loc in 1992 cu romanul Noctambulii (Ed- Dacia), si este precedat de aparitia prozei Ascensorul in volumul de debut colectiv Doisprezece prozatori (Ed. Dacia, 1988). Colaboreaza cu proza, eseuri si articole critice la revistele: Apostrof, "Art-Panorama", "Cahier Roumains d'Etudes Littcraires". "Contrafort", "Contrapunct". "Conversatia", "Discobolul", "Echinox", "Euphorion", "Familia". "Jurnalul Literar". "Minerva", "Paralela 45". "Pocsis", "Psihanaliza", "Revista de Istorie si Teorie Literara", "Steaua". "Viata Romaneasca", "Transilvania", "Tribuna".
Dupa volumul de debut, publica volumele: Nichita Stanescu - Orizontul imaginar (eseuri, Ed. Imago, 1993): Hidra (roman. Ed. Imago, 1996); Lucian Blaga. Geneza lumilor imaginare (eseuri, Ed. Institutul European, 1998); Zece studii de arhetipologie (Ed. Dacia, 1999); Oniria. Jurnal de vise (1985 - 1995) (proza, Ed. Paralela 45, 1999).

Este coautor al volumelor colective Portret de grup cu Ioana Km. Petrescu (Ed. Dacia, 1991) si Eonul Blaga. intiiul veac (Ed. Albatros, 1997). A alcatuit si ingrijit volumul Leonid Dimov, Dumitru Tepeneag, "Momentul oniric" (Ed. Cartea Romaneasca, 1997) si a tradus Dictionarul critic al psihologici analitice jungiene (Ed. S. Frcud, 1995). Face parte din colectivul de autori al Dictionarului analitic de opere literare romanesti coordonat de Ion Pop (Ed. Didactica si Pedagogica, 1998).

A obtinut urmatoarele premii: premiul pentru debut in critica la Salonul National de Carte de la Cluj-Napoca (1993); premiul pentru proza al Asociatiei Scriitorilor din Cluj-Napoca (1996).
In 1992 a beneficiat de burse de cercetare la Central European University, Praga si la Alcala de Hcnares, Madrid, iar in 1998, la Universidad Autonoma de Barcelona. A calatorit in Franta, Germania si Grecia, in prezent este lector la Facultatea de Litere a Universitatii "Babes-Bolyai" si co-director (alaturi de Stefan Borbely) al revistei "Echinox", din Cluj-Napoca.

Este din 1993 membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, din 1996 membru al Fundatiei culturale "Echinox" si din 1998, membru al Asociatiei de Literatura Comparata din Romania.

Din 1997 face parte din boardurile "Youth" si "Publishing" ale Fundatiei Pentru o Societate Deschisa. Asupra cartilor autorului au formulat opinii critice: Laura Pavel - Romanul halucinatoriu ("Apostrof, nr. l-2/1993); Irina Petras - Nefirescul firescului (in volum Literatura romana contemporana. Ed. Didactica si Pedagogica, 1994); Sanda Cordos - Corin Braga ("Echinox", nr. l-2-3/1994); Ioana Bot - Criticul tinar, intre credinta si analiza ("Tribuna", nr. 38/ 1994); Ion Pop - Orizontul imaginar al lui Nichita Stanescu ("Steaua", nr. 4-5/1994); Iulian Ciocan - Lumea ultimului vis sau Oniria in negativ ("Contrafort", nr. 9/1996); Stefan Borbely - Echinoxistii (in volum Xeno-grame, Ed. Cogito, 1997); Nicolae Balota (cuvinl inainte la volum Lucian Blaga. Geneza lumilor imaginare, Ed. Institutul European, 1998); Romul Munteanu - Corin Braga si romanul oniric (in volum Jurnal de carti 7, Ed. Libra, 1998); Robert Capsa - Sub obrocul autenticitatii ("Romania literara", nr. 19/1999); Emilia David ("Observator cultural", nr. 3/2000); Simona Popescu ("Observator cultural", nr. 31/2000).

Referinte critice:


"Nichita Stanescu - Orizontul imaginar este o cercetare tematista multiplu ramificata, intemeiata teoretic pe arhetipologia unor Gaston Bachelard si Gilbert Durand. insa ca si obligata sa evadeze - cu profit - spre numeroase alte teritorii invecinate, ale mitologiei, istoriei religiilor, filosofiei, avind in vedere complexitatea reperelor intre care poate fi situata o opera atit de deschisa, dar si structurile sale de baza foarte solide, comunicind subteran cu modelele si «schemele» imaginatiei universale.
() Din perspectiva unei fenomenologii a imaginarului. Corin Braga realizeaza de fapt o prima si densa sinteza, a carei structura e limpede si solid articulata pe temelia unei poetici a operei stanesciene."
(Ion Pop, "Steaua", nr. 4-5/1994)

"Masivul eseu Nichita Stanescu - Orizontul imaginar il propulseaza pe criticul clujean in avangarda valorica a generatiei sale, pe o coordonata de excelenta in care hermeneutica de profunzime se intilncste cu testul de personalitate pe care il reprezinta concentrarea intensa, elaborata, asupra unei singure teme."
(Stefan Borbely, "Apostrof, nr. 8-9/1994)

"Promotor al unui nou onirism (onirismul halucinatoriu), Corin Braga considera ca scriitorul este dator sa paraseasca vestitul turn de fildes si. o data cu el. pozitiile rigide ale autonomiei esteticului pentru a cobori nu in lumina cruda a strazii cotidiene (precum parte dintre confratii sai mai virstnici -optzecistii), ci in strafundurile profunde ale psihicului uman. intesata de cosmaruri si halucinatii, literatura produsa prin survolarea «constelatiilor constiente» ar capata, in raport cu cititorul ci, un rol activ, terapeutic."
(Sanda Cordos, "Steaua", nr. 1l-l2/1996)

"Este limpede ca prozatorul construieste scenariul unui vis. Spatiul interior mic se deschide si se revarsa in exterior, luind proportii gigantice. Dar visul se transforma intr-un cosmar prelungit din care nu dispar in intregime semnele realului. () Cosmarul capata un caracter de autoreflectare asupra personajului, coplesit de acest vis delirant. Visul se epicizeaza si anunta semnele deghizate ale realului, transformat intr-o fantasma obsesiva si avertizatoare."
(Romul Munteanu, in voi. Jurnal de carti 7, Ed. Libra, 1998)

"Lucian Blaga. Geneza lumilor imaginare reveleaza un analist ingenios in depistarea unor () «fantasme subliminale», fie in cazul unor crize de identitate, al unei nesigurante existentiale datorata «lipsei reperului de identificare sexuala», ori in cazul regresiunilor pina la starea de confuzie cu imago-ul surorii disparute. Cred ca se pot extrage numeroase indicii valoroase din aceasta lucrare cu privire la un portret interior al lui Blaga.
Cartea lui Corin Braga este o lucrare de o exceptionala valoare exegetica. o explorare riguroasa si metodica, cu toate instrumentele de cercetare a cimpului ales. In bibliografia destul de bogata a studiilor dedicate cercetarii vietii si operei lui Lucian Blaga. aceasta lucrare aduce, tara indoiala, nu numai elemente noi, ci deschide perspective noi, oferind o perspectiva originala, solid intemeiata si argumentata."
(Nicolae Balota, cuvinl inainte la voi. Lucian Blaga. Geneza lumilor imaginare, Ed. Institutul European. 1998)loading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani