Corina Ciocarlie biografia


Corina Ciocarlie opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

CIOCARLIE CORINA

Numele sub care semneaza in Romania Corine Mersch.
Critic literar, eseist, jurnalist.

S-a nascut la 13 octombrie 1963 in Timisoara.

Este fiica eseistului si prozatorului Livius Ciocarlie.

A absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana (sectia limba si literatura romana - limba si literatura franceza) a Universitatii Bucuresti, promotia . Din anul 1991 s-a stabilit in Belgia, apoi in Luxemburg.

Din 1995 este organizatoarea Zilelor literare de la Mondorf (Luxemburg).

Debuteaza publicistic in "Romania literara" (nr. 45/ 1985) cu un articol despre proza lui Sadoveanu. Editorial, debuteaza cu volumul Pragmatica personajului (Ed. Minerva, 1992).

Colaboreaza la reviste din tara si strainatate: "Romania literara", "Viata romaneasca", "Euresis - Cahiers roumains d'etudes litteraires", "Revista de istorie si teorie literara", "Limba si literatura" (Bucuresti), "Orizont" (Timisoara), "Nouveaux cahiers de l'Est" (Paris), "Letzebuerger Land", "Cahiers luxembourgeois", "Le Jeudi" (Luxemburg).

Dupa volumul de debut, a publicat urmatoarele carti: Fals tratat de disperare (Ed. Hestia, 1995), Femei in fata oglinzii, (Ed. Echinox, 1998). In limba franceza a publicat volumele Un miroir aux alouettes. Dictionnaire de la pensee nomade (Ed. Phi, Luxemburg, 1999) si Une histoire sans fin. Dialogues avec Frank Hoffmann (Ed. Phi, Luxembourg, 2000).

A obtinut premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1992) si premiul Asociatiei Scriitorilor din Timisoara (1995).

Lucreaza ca si ziarist independent, colaborator permanent la "Radio socio-culturelle Luxembourg" si la saptaminalul francofon "Le Jeudi", Luxemburg. Este, de asemenea, profesor de literatura franceza la Alianta Franceza, Luxemburg si redactor literar la Editura Phi din Luxemburg.

Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania si a Uniunii Scriitorilor din Luxemburg (Letzebuerger Schreftstellerverband).

Au formulat opinii critice asupra cartilor autoarei: Florin Manolescu - Figura spiritului creator ("Luceafarul", nr. 7/1993); Cornel Ungureanu -Corina Ciocarlie, Nicolae Oprea si alti optzecisti intirziati ("Orizont", nr. 11/1993) si Pe cont propriu ("Orizont", nr. 10/1995); Monica Spiridon -Cind "a spune" inseamna "a face" ("Viata Romaneasca", nr. 4-5/1993); Ioana Parvulescu - Relele lumii ("Romania literara", nr. 39/1995); Stefan Borbely - Dictionar nouazeci ("Echinox", nr. 6-7-8-9/1995 si in volum Xenograme, Ed. Cogito, 1997); Mircea Mihaies - La umbra lui Cioran. Concepte negative? ("Cuvintul", nr. 8/1995); Smaranda Vultur - A privi si a vedea ("Vatra", nr. 7/1998); Diana Adamek - in fata oglinzii ("Apostrof, nr. 11/1998); Doina Curticapeanu - Regia imaginii speculare ("Familia", nr. 11/1998); Frank Wilhelm - Cioran ou la victoire du meteque ("Luxemburger Wort", 30.11.1993); Nelly Lecomte - Ecriture et engagement ("Luxemburger Wort", 23.04.1997), Tom Reisen - Pas vraiment d'ici, plus vraiment de la-bas ("d'Letzebuerger Land", 21.01.2000); Josee Hansen - Un dialogue infini ("d'Letzebuerger Land", 23.06.2000) s.a.

Referinte critice:


"Cartea [Pragmatica personajului] poate fi citita, asadar, si ca o initiere in arcanele atit de complicate ale «comertului» cu literatura, pe care orice critic este obligat s-o faca de unul singur, pe pielea sa. Incepind prin a-si supraveghea cu respect si curiozitate modelele in care a investit mai multa incredere, Corina Ciocarlie sfirseste printr-un act «poietic» de autoscopie critica, in cadrul careia a devenit propriul ei «supravegheat» si «supraveghetor». Pe scurt, un debut care impresioneaza atit printr-un mare talent critic nativ, cit si prin ingenuitatea (sau curajul) acestui talent de a se lasa contemplat in clipa in care se pregateste sa ajunga la deplina maturitate.
(Florin Manolescu, "Luceafarul", nr. 7/1993)

"Pragmatica personajului e una din cele mai frumoase carti de critica aparute in ultimii ani. Un proiect ambitios, lecturi ample si profunde, imaginatie, stil, informatie si talent, toate calitatile care faceau farmecul lui Mircea Mihaies, Radu Calin Cristea, Ion Buduca, Vasile Popovici, Radu G. Teposu - ca sa nu numesc decit citeva vedete - se regasesc in aceasta carte. () Dincolo de proiect, o bucurie de a scrie, de a alege, de a retrai lecturile, de a zburda libera printre autori, carti, modele literare cum rar poti descoperi in vreun volum de debut"
(Cornel Ungureanu, "Orizont", nr. 11/1993)

"Cartea Corinei Ciocarlie, Fals tratat de disperare, se numeste din cochetarie astfel, pentru ca, in realitate, chiar despre asta vorbeste: despre disperare. () Geometria variabila a textului critic ii permite autoarei sa compuna, in paralel, un expresiv lext autoreferential, implicit si involuntar, care se suprapune cu gratie analizei propriu-zisc. () Corina Ciocarlie a scris, e de domeniul evidentei, o carte de pionierat in literatura romana. () La sfirsitul lecturii, senzatia e a unei eliberari binefacatoare si mintuitoare, a iesirii dintr-un tunel care, acum, incepe sa nu ti se mai para chiar atit de negru."
(Mircea Mihaies, "Cuvantul", nr. 8/1995)

"Performanta a unei atari critici angajate intr-o captivanta aventura speculara si speculativa, eseul [Femei in fata oglinzii] Corinei Ciocarlie imi evoca indeaproape o «storia a cassetti» povestita de glasurile mai multor protagonisti. Rostirea lor accentuat personalizata permite evitarea repetitiei obsedante a invariantei motivice a cartii. Asa inteleg si rostul citatelor scriitoricesti etalate ca niste stindarde de «bresle» stilistice pe frontonul capitolelor. Gestul de incercuire a acestor fragmente e, adaug, si unul de romancier care-si inchide cititorul in sfera magica a unei lumi aparte. () Mobilitatea asociativa, depasind mult cadrele literaturii propriu-zisc, precizia si dexteritatea tusei confera stilului o legerezza putin comuna in eseistica tinerilor nostri critici literari".
(Doina Curticapeanu, "Familia", nr. 11/1998)