Cornelia Maria Savu biografia
Cornelia Maria Savu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

SAVU CORNELIA MARIA
Poeta.
De asemenea, publicista.

S-a nascut la 4 septembrie 1954 in Vatra Dornei.

Dupa incheierea studiilor liceale in orasul natal, a absolvit in 1977 Facultatea de Limba si literatura romana (sectia romana - engleza) a Universitatii Bucuresti.

Pina in 1990 a fost profesoara de limba engleza la Vatra Dornei. Dupa 1990 a fost redactor la Editura Ion Creanga, redactor si editor senior la cotidianul "Curierul national".

Debuteaza publicistic cu poeme in "Romania literara" si "Luceafarul", in . Debutul editorial se produce in 1973 cu volumul Totem in alb aparut la Editura Albatros din Bucuresti, cu o prefata de Nicolae Balota.

Colaboreaza cu grupaje de poezie, eseuri, articole la revistele: "Romania literara", "Luceafarul", "Tribuna", "Steaua", "Cronica", 'Transilvania", "Contrapunct" s.a., la emisiuni radio si TV, precum si la cotidianul "Curierul national". De asemenea, poemele sale au aparut in reviste literare din Europa si SUA.

Dupa debut, publica volumele de versuri: Uraniu, forme si oameni de
zapada (Ed. Eminescu, 1978); Emblema (Ed. Eminescu, 1980); Aventuri
fara anestezie (Ed. Eminescu, 1983); Semne de viata (Ed. Eminescu, 1988).

Poemele sale au fost incluse in antologii de literatura romana contemporana traduse in engleza, franceza, germana, maghiara, sirba si polona.

Lucreaza ca si sefa Departamentului de cultura al cotidianului "Curierul national".
Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania.

Despre scrierile autoarei au formulat opinii critice: Nicolae Balota (prefata volum Totem in alb, Ed. Albatros, 1973); Laurentiu Ulici ("Romania literara", reluat in volum Literatura romana contemporana, I, Promotia 70, Ed. Eminescu, 1995); Nicolae Manolescu ("Romania literara", 1988); Eugen Simion, Valeriu Cristea, Dan Cristea, Ovid S. Crohmalniceanu, Daniel Dimitriu, loan Holban, Dan C. Mihailescu, Al. Cistelecan etc.

Referinte critice:


"O concentrare asupra mijloacelor, o decantare a apelor afectului, o inaintare sigura in universul verbului Poezie a unei inteligente care-si pune necontenit intrebari si se lasa intrebata de tot ceea ce intimpina. in toate aceste elegii ori stranii fabule ale cunoasterii descoperi corelatul intelectual al unei sensibilitati in alarma."
(Nicolae Balota, prefata voi. Totem in alb, Ed. Albatros, 1973)

"Textele de inceput, scrise in adolescenta, impresionau prin maturitatea reflexiva si, mai mult poate, prin bogatia si diversitatea lexicului, cu totul iesit din comun in raport cu virsta autoarei. () Particularitatea primelor doua carti, dincolo de frenezia lexicala (o constanta, aceasta, a tuturor cartilor poetei), este aerul criptic al imaginarului poetic, mereu sedus de simboluri si constructii abstracte, cu peretii de aer si incaperi labirintice. () Cum poetii tineri de la inceputul anilor optzeci s-au indeletnicit cu recuperarea pentru poezie a universului cotidian, cu toata realitatea lui prozaica, apelul la formula de discurs practicata de ei, atit de evident (pina la pastisa chiar) in cartea din 1983 a poetei, poate fi considerat drept un travesti proteguitor al motivului nelinistii care nu e altul decit singuratatea, dar o singuratate de tip romantic ce nu seamana deloc cu aceea, relativist-ironica, a unora din poetii promotiei optzeci."
(Laurentiu Ulici, in voi. Literatura romana contemporana, I, Promotia 70, Ed. Eminescu, 1995)

"Semne de viata este unul dintre cele mai bune volume de poeme ale acestui deceniu"
(Nicolae Manolescu, "Romania literara", 1988)


Copyright © Contact | Trimite referat