Costel Babos biografia
Costel Babos opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Babos Costel.

Prozator.

S-a nascut la 27 iunie 1962 in Mal (Salaj).

Dupa incheierea cursurilor liceale, a absolvit Facultatea de Tehnologie Chimica a Institutului Politehnic Timisoara (1987).

Isi incepe activitatea literara in Cenaclul "H.G. Wells" de pe linga Casa de Cultura a Studentilor din Timisoara si la Clubul de anticipatie "Helion" din acelasi oras.

A debutat publicistic cu proza scurta in revista "Helion" (1983).

Debuteaza editorial cu volumul Un om din Wayfalua (povestiri, Ed. Marineasa, 1994).

Colaboreaza la revistele: "Helion", "Orizont", "Paradox", "Jurnalul SF", "Orient latin" si la ziarele "Renasterea banateana", "Strada", "Gazeta de Vest". Este detinatorul premiului special pentru proza la concursul "Mihai Emi-nescu" (Oravita, 1992) si al premiului I la Zilele Cenaclurilor SF din Cluj-Napoca(1993).

In 1993 a participat la "Worldcon & Eurocon" (Jersey, SUA). intre 1993 -l995 a fost rezident la Londra. Din 1996 se stabileste in Canada (Windsor, Ontario).

Lucreaza ca si chimist in domeniul farmaceutic la Toronto (Canada).
Este membru al ARSFAN (Asociatia Romana de Science-Fiction).

Au formulat opinii critice asupra prozei autorului: Daniela Litoiu ("Orizont", nr. 3/1994); Radu Andriescu ("Convorbiri literare", nr. 9-l0/1994); Ioana Parvulescu ("Romania literara", nr. 19/1994); Dorel Sibii ("Arca", nr. l-3 /1994); Horia Poenar ("Echinox", nr. 6-9/1995); Olimpia Berea (in Dictionar al scriitorilor banateni, Ed. Amarcord, 1996).

Referinte critice:


"Cu o inzestrare de potential dramaturg in construirea dialogului, Costel Babos e autorul unei proze din care transpare un absurd neimpins la limite, ancorat intr-un usor tragism. Acesta incearca sa fie diluat de nuante comice, stil de a face proza care ni-l aminteste pe Daniil Harms. Dincolo de aceste observatii preliminare, cele opt proze scurte cuprinse in volum incearca, fiecare, sa produca o bresa in real, o bresa de acces spre alta lume. O lume cu care, am putea spune, ne-au obisnuit basmele traditionale. La Costel Babos, insa, aceasta lume suporta modificari datorate unui secol in care au aparut si s-au dezvoltat psihologia si psihanaliza.
(Daniela Litoiu, "Orizont", nr. 3/1994)


"Proza lui Costel Babos propune o naratiune ce incearca sa incorporeze in interiorul ei partile ascunse din memoria, imaginatia si cosmarurile fiintei umane. Mitosul isi dobindeste forta prin a fi in acelasi timp traditional si modem, construind universuri perfect coerente in spatiile lor neobisnuite, de tip macondian, misterioase si multiple semantic, cu orgoliu de sinteza."
(Horea Poenar, "Echinox", nr. 6-9/1995)


Copyright © Contact | Trimite referat