Costel Stancu biografia
Costel Stancu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

STANCU COSTEL
Poet

S-a nascut la 2 mai 1970 in Vinju-Mare (Mehedinti).
Este fiul lui Nicolae Stancu si al Elenei (nascuta Cracui).

Este absolvent al Liceului industrial nr. 2 din Resita si al Scolii de Subofiteri de Politie "Vasile Lascar" din Cimpina (1993).

In perioada 1988-l992 a fost muncitor la Combinatul Siderurgic Resita.

A frecventat cenaclul "Semenicul" din Resita.

Debuteaza publicistic in 1988 in revista "Semenicul".

Debuteaza editorial cu volumul Terapia caderii in gol (Ed. Hestia, 1995).

Colaboreaza la revistele: "Arca", "Contrapunct", "Convorbiri literare", "Flacara", "Literatorul", "Luceafarul", Orient latin", "Orizont", "Poesis", "Ramuri", "Semenicul", "Steaua", "artPanorama", "Semne" s.a. Dupa debut, a mai publicat volumele de poezie: Dominic sau despre imitatia umbrei (Ed. Hestia, 1995); Mastile solitudinii (Ed. Marineasa, 1997); Golurile din piine (Ed. Marineasa, 1998). Este prezent in antologiile de poezie: Orasul cu poeti (Ed. Timpul, 1995), Casa faunului (Ed. Hestia, 1996), Canticles from Banat (Ed. Presa Universitara Romana, 2000). Este detinatorul marelui premiu "Mihai Eminescu" acordat de Teatrul Vechi din Oravita (1999). Autorul a refuzat premiul pentru debut in poezie acordat in 1995 de Asociatia Scriitorilor din Timisoara, filiala a Uniunii Scriitorilor din Romania.

Lucreaza ca si tehnician-criminalist la I.J.P. Caras-Severin. Este membru al cenaclului "Semenicul".

Au formulat opinii critice asupra cartilor autorului: Robcrt Serban - Un debut dinamita ("Orizont", nr. 1/1994); Dan-Silviu Boerescu - Costel Stancu - Terapia caderii in gol ("Luceafarul", nr. 8/1996); Edit Horvath -Costel Stancu: Dominic sau despre imitatia umbrei ("Steaua", nr. 6/1996); Iulian Boldea - Solitudine si transcendenta ("Vatra", nr. 3/1998); Gheorghe Mocuta - Ipostazele singuratatii ("Arca", nr. 10-ll-l2/1998); Ion Chichere - Un Christ cu miinile la ochi ("Poesis", nr. 100/1998); Ionel Bota - Scrisul care vindeca si poezia salvarii prin semn ("Timpul", 2 iulie 1999); Adrian Alui Gheorghe - Costel Stancu - Golurile din piine ("Convorbiri literare", nr. 9/1999); Alexandru Ruja (in volum Parte din intreg, Ed. Excelsior, 1999); Stefan Aug. Doinas - Lirismul ca frontiera spirituala ("Cronica romana", 28 febr. 2000) s.a.

Referinte critice:


"Apartenenta la o politica a insurgentei e oarecum indreptatita de retorica interogatiei expresive, ce transcrie nelinistile si revoltele ascunse ale eului. Vocatia autoscopiei, retragerea in contururile constiintei e un topos dominant in poezia lui Costel Stancu, presimtirea destinului desenind versuri cu arhitectura supla, adevarate metafore ale evaziunii refuzate."
(Iulian Boldea, "Vatra", nr. 3/1998)

"Mai apropiat de moderni decit de postmoderni, dornic sa spuna si nu cum sa spuna, Costel Stancu e un poet care traieste cu voluptate textul si implicit viata. Cu o formula lirica in constructie, care imbina colajul cu fragmente din realitate cu aluziile livresti bine asimilate, Costel Stancu incita la lectura si convinge."
(Adrian Alui Gheorghe, "Convorbiri literare", nr. 9/1999)

"Exista, oare, o alta formula a sentimentului sacru in poezie? Nu ma indoiesc ca da. in orice caz aceasta pe care o practica tinarul Costel Stancu mi se pare memorabila. Sincer vorbind, nu ma mira nicidecum surpriza de a intilni asemenea mostre de autentic lirism - as zice - metafizic."
(Stefan Aug. Doinas, "Cronica romana", 28 febr. 2000)


Copyright © Contact | Trimite referat