Cristian Teodorescu biografia




Cristian Teodorescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Tainele inimei [Roman]
     Caracterizarea personajelor: Octavian Stanescu

TEODORESCU CRISTIAN
Prozator.
De asemenea, eseist si publicist.

S-a nascut la 10 decembrie 1954 in Medgidia (Constanta).

Este fiul lui Vladimir Teodorescu, inginer chimist, detinut politic in anii '50 in colonia de munca de la Canalul Dunare - Marea Neagra. Dupa ce a studiat la Liceul "George Cosbuc" din Bucuresti, a absolvit in 1980 Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti.

In perioada studentiei si dupa aceea, este membru al Cenaclului "Junimea" indrumat de criticul si profesorul Ovid S. Crohmalniceanu, si frecventeaza "Cenaclul de Luni", coordonat de criticul si profesorul Nicolae Manolescu.

A fost corector si apoi redactor la revistele "Contemporanul" si "Romania literara", precum si redactor-sef adjunct la ziarul "Cotidianul" si la revista "Avantaje".

Debuteaza publicistic cu proza scurta in 1981, simultan in revistele "Tribuna" si "Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»".

Debutul editorial are loc in 1985 cu volumul de povestiri Maestrul de lumini (Ed. Cartea Romaneasca), fiind precedat de prezenta in volumul colectiv Desant '83 ingrijit de Ovid S. Crohmalniceanu (Ed. Cartea Romaneasca, 1983). Colaboreaza cu proze scurte, fragmente de roman si articole de opinie la revistele: "Tribuna", "Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»", 'Romania literara", "Ateneu", "Cronica", "Tomis", "Contrapunct", "Luceafarul" s.a., precum si la ziarele "Romania libera", "Cotidianul", "Curentul", la posturile de radio Romania Cultural, Romania Actualitati, Europa Libera.

Dupa debut, publica volumele: "Tainele inimei" (roman, Ed. Cartea Romaneasca, 1988); Faust repovestit copiilor mei (Ed. Alex, 1991); Povestiri din lumea noua (Ed. RAO, 1996). Este prezent in antologiile: Generatia '80 in Proza scurta alcatuita de Viorel Marineasa si Gheorghe Craciun (Ed. Paralela 45, 1998); Competitia continua. Generatia '80 in texte teoretice, alcatuita de Gheorghe Craciun (Ed. Vlasie, 1994; editia a Ii-a, Ed. Paralela 45, 1998). Este inclus in antologii de proza romaneasca aparute in Rusia, Olanda si SUA (The Phantom Church and Other Stories from Romania, University of Pittsburg Press, 1996).

A calatorit in Ungaria (1987) in cadrul unei delegatii a Uniunii Scriitorilor, in SUA ca beneficiar al unei burse oferite de USIA si MPA (1990) si in Republica Ceha, la sediul din Praga al postului de radio Europa Libera (1999, 2001). Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1985), premiul Fundatiei "Liviu Rebreanu" (1986), premiul UTC (1986), premiul Academiei Romane (1991), premiul revistei "Tomis" (1991), premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania (1996), premiul revistei "Ateneu" (1996).

Lucreaza ca si seful Biroului din Bucuresti al postului de radio Europa Libera si redactor al revistei "Romania literara". Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Au formulat opinii critice asupra cartilor autorului: Cornel Ungureanu -Incursiuni in proza tinara (II) ("Orizont", nr. 20/1985); Radu Calin Cristea - Numele anonimului ("Familia", 7/1985); Nicolae Manolescu ("Romania literara", nr. 35/1985); Val Condurache - Noul val (II) ("Convorbiri literare", nr. 9/1985); Ion Bogdan Lefter - Vocatia "realista" si distanta fata de text ("Viata Romaneasca", nr. 1/1986); Dan Culcer - Maestrul de lumini ("Vatra", nr. 3/1986); Ion Buzera - Din tainele romanului ("Ramuri", nr. 12/1988); Dan-Silviu Boerescu - "Tainele inimei" ("Tribuna Romaniei", nr. 391, iul. 1989); Eugen Simion (in volum Scriitori romani de azi, IV, Ed. Cartea Romaneasca, 1989); Marian Papahagi (in volum Cumpana si semn, Ed. Cartea Romaneasca, 1990); Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993); Al-Th. lonescu (in volum Aventura prozei scurte in anii '. Ed. Calende, 1995); Gheorghe Perian (in volum Scriitori romani postmoderni, Editura Didactica si Pedagogica, 1996); Mircea Iorgulescu, Ovid S. Crohmalniceanu, Ioan Holban, Mircea Nedelciu s.a.

Referinte critice:


"Putini dintre tinerii prozatori de azi poseda o curiozitate la fel de mare fata de intinderea suprafetei sociale si fata de varietatea tipurilor umane. () Acest mic realism al prozelor lui Cristian Teodorescu nu exclude intertextualitatea si nici o anume sofisticare a mijloacelor, ambele caracteristice noii proze ()■ El este, una peste alta, cel mai cuminte dintre prozatorii generatiei '80, cel mai traditional in perspectiva si cel mai putin inventiv in tehnicile narative."
(Nicolae Manolescu, "Romania literara", nr. 35/1985)

"Cristian Teodorescu nu uita niciodata sa acorde atentie personajului, dezvoltat atent, cu accent pe psihologie, si urmareste mereu rotunjirea «nuvelistica» a subiectelor. () Insa calitatile de «povestitor» si «analist» de personaje si medii, importante, nu fac singure proza lui Cristian Teodorescu. La cel mai bun nivel al ei, acele calitati sint supuse unui mod personal, complex de percepere a lucrurilor si unui mecanism textual pe masura."
(Ion Bogdan Lefter, "Viata Romaneasca", nr. 1/1986)

"in cazul lui Cristian Teodorescu, unul din autorii cei mai inzestrati ai noului val, proiectul romanesc nu include un exercitiu metafizic disproportionat () de-abia interventia discreta a «vocii» auctoriale in jumatate din capitolele cartii [Maestrul de lumini] aminteste, fara nici o ostentatie, de jocurile metafictive de predilectie ale noilor prozatori. Altminteri, optiunea sa se indreapta spre un realism integral, mimetic, comportamental sau psihologic, de unde si sentimentul ca asistam la o proza cuminte, marcat «traditionala» (in sensul tehnic al cuvintului)."
(Marian Papahagi, in voi. Cumpana si semn, Ed. Cartea Romaneasca, 1990)

"in fina diagrama a starii de metamorfoza pe care prozele lui Cristian Teodorescu o descriu cu o miscare impecabila, avem imaginea cea mai fidela a unei lumi reale pina la exasperare, care-si traieste amintirea propriilor mituri in registrul umil al derizoriului, fara exasperari, fara crize, fara traume, dar care lasa in urma ei pilpiirea fina a angoasei."
(Radu G. Teposu, in voi. Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993)

"Nu «nenumaratele feluri de a povesti o intimplare» constituie preocuparea primordiala a scriitorului, cit ideea de a avea «ce povesti». Fata de alte declaratii, prezentate separat sau extrase din textele literare ale altor prozatori, acestea ale lui Cristian Teodorescu par de o cumintenie nu atit deranjanta cit inteleapta, iar consistenta epica a prozelor sale - cele mai epice dintre textele desantiste - le scoate de sub teroarea limitativa a modei."
(Al. Th. lonescu, in voi. Aventura prozei scurte in anii '80,
Ed. Calende, 1995)

"Exista intr-adevar opere ce impresioneaza in primul rind prin tehnica pe care autorul o pune in joc, dupa cum sint altele al caror scop pare a fi mai degraba sa creeze iluzia vietii. Povestirile din Maestrul de lumini () mizeaza pe o astfel de ambivalenta, pe jocul neintrerupt al textului intre naratiune si fictiune, desi nu poate trece neobservat faptul ca autorul lor e mai mult de partea prozei ce favorizeaza iluzionarea cititorului in detrimentul atentiei la scriitura."
(Gheorghe Perian, in voi. Scriitori romani postmoderni, Ed. Didactica si Pedagogica, 1996)










Copyright © Contact | Trimite referat