Dan Alexandru Condeescu biografia

Dan Alexandru Condeescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

CONDEESCU DAN ALEXANDRU.

Eseist, critic literar.
De asemenea. editor, publicist.

In ullimii ani semneaza Alexandru Condeeseu.

S-a nascut la 15 februarie . in Bucuresti.

Este fiul functionarului Alexandru Milea, originar din Galati, arestat in 1956, pe fondul evenimentelor din Ungaria, si al economistei Genoveva Condeeseu,originara din Buzau. Dupa studiile liceale terminate la Liceul "Nicolae Balcescu" (actualmente Colegiul "Sfintul Sava") din Bucuresti, urmeaza Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti (sectia limba si literatura romana - limba si literatura franceza), absolvita in .

In perioada studentiei frecventeaza cenaclul "Junimea" al Universitatii din Bucuresti, condus de criticul si profesorul Ovid S. Crohmalniceanu, activind apoi, in perioada stagiaturii in invatamint (1974 - 1978), in Cenaclul scriitorilor galateni. Din 1997 este membru al Clubului Profesionist de Lectura infiintat in acelasi an la Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti.

Debuteaza publicistic in 1973, aproape simultan in revistele "'Amfiteatru' si "Limba si literatura", insa autorul considera semnificativ debutul sau din revista "Luceafarul" (1977), la care colaboreaza cu regularitate.

Debuteaza editorial in calitate de ingrijitor al volumului Ordinea cuvintelor al poetului Nichita Stanescu, publicat postum (Ed. Cartea Romaneasca, 1985). Debutul editorial de autor are loc in 1997, cu volumul de eseuri Planeta Moft (Ed. Cartea Romaneasca).

Colaboreaza cu articole de critica literara si de opinie la revistele "Amfiteatru", "Luceafarul", "Viata Romaneasca", "Romania literara", "Contemporanul", "Flacara", "Adevarul literar si artistic". "Calende", "Ma-nuscriptum", "Revista romana", "Tribuna Romaniei" si altele. A ingrijit editii din operele a numerosi autori romani, printre care Lucian Blaga, Tristan Tzara, Ion Minulescu, I.L. Caragiale. Nichifor Crainic si mai ales Nichita Stanescu (ultima aparitie in acest sens fiind Nichita Stanescu -Opera poetica, Ed. Humanitas, 1999).

A obtinut urmatoarele premii: premiul de debut pentru critica al revistei "Luceafarul" (1977); premiul special al revistei "Luceafarul" (1985) pentru editia Nichita Stanescu - Ordinea cuvintelor (voi. I, II); premiul pentru eseu al Consiliului Ziaristilor (1988); premiul pentru debut in volum al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (1997).

A fost prezent la diferite conferinte, simpozioane si alte manifestari din strainatate privind literatura romana: Berlin (1993), Venetia (1993), Bonn (1994), Assisi (1997), Roma (1998). New York (1999).

Lucreaza ca si director general al Muzeului Literaturii Romane din Bucuresti si redactor-sef al revistei "Manuscriptum".

Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Au formulat opinii critice asupra activitatii si scrierilor autorului: Laurentiu Ulici, Nicolae Manolescu, Ioan Buduca, Valentin F. Mihaiescu, Dan Silviu Boerescu, Constantin Noica, Gabriel Dimisianu, Geo Vasile, Codrin Liviu Cutitaru, Barbu Cioculescu, Daniel Cristea-Enache, Stefan Cazimir s.a.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani