Dan Giosu biografia
Dan Giosu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Giosu Dan.

Poet.
De asemenea, prozator.

S-a nascut la 24 martie 1960 in Bucuresti. Este fiul lui Constantin Giosu si al Elenei (n. Popescu).

A absolvit in 1980 Scoala de arte si meserii "Gheorghe Asachi" din Bucuresti.

A frecventat cenaclul "Junimea" din Bucuresti; este initiatorul Serilor revistei "Timpul" din Iasi.

Debuteaza publicistic in 1980, cu poezie in revistele "Cronica" si "Convorbiri literare".

Debutul editorial are loc in 1984 cu volumul intoarcerea cuvintelor (Ed. Junimea). Colaboreaza la revistele: "Opinia studenteasca", "Dialog", "Cronica", "Romania literara", "Convorbiri literare". "Contrapunct", "Timpul". "Monitorul" etc, precum si la Radio lasi si la Televiziunea Romana.

Dupa volumul de debut, a publicat volumele de versuri Liber ca pasarea (Ed. Junimea, 1989): Patru plus ingerul (Ed. Cronica, 1994): Patratul umbrei (Ed. Cronica, 1995) si volumul de proza fantastica Scindura lui Afansol (Ed. Junimea, 1991). A publicat in limba engleza volumul City of Dreams and Whispers (Iasi. Oxford, Portland. 1998).

A obtinut urmatoarele premii: premiul "Boema' (Petrosani. 1994). premiul Asociatiei Scriitorilor din lasi (1995), premiul pentru literatura al revistei "Cronica" (1994), premiul Municipalitatii Iasi (1997). in prezent autorul este redactor la revista 'Timpul". Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Au formulat opinii critice asupra cartilor autorului: Constanta Buzea ("Amfiteatru", 1984); Laurentiu Ulici ("Romania literara". 1985); Ion Rotaru (in volum O istorie a literaturii romane, volum III, Ed. Minerva, 1987); Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993); Nichita Danilov (in volum Apocalipsa de carton. Ed. Institutul European, 1993); Sebastian Dragulanescu - Lumea ca nelumea ("Timpul", nr. 12/1994); Gabriela Gavril (postfata la volum Patratul umbrei, Ed. Cronica, 1995); Liviu Antonesei ("Monitorul"): Emil Buinaru ("Convorbiri literare"); Constantin Pricop ("Convorbiri literare"); Mi hai Ursachi ("Cronica"); Gheorghe Grigurcu ("Dreptatea"); Daniel Dimitriu ("Convorbiri literare"); Ion Holban ("Cronica"); Nicolae Turtureanu s.a.

Referinte critice:


"La Dan Giosu este un simbol multiplu, o cutie magica din care poetul, ca un adevarat prestidigitator, scoate imagini si semnificatii neobisnuite. Bagheta cu care el da semn lucrurilor ascunse sa iasa dinauntrul acestei cutii a Pandorei ia de multe ori tonuri bizare, facind sa apara in fata cititorului obiecte din cele mai neasteptate, nu lipsite totusi de sens.
Cititorul familiarizat prea putin cu un anume limbaj liric vede deodata aparind la orizont sunete si culori a caror semnificatie ii scapa. Ele par a veni de undeva dintr-o limba uitata din copilarie: jocul pur."
(Nichita Danilov, in voi. Apocalipsa de carton. Ed. Institutul European. 1993)

"volumul de «proza fantastica» al lui Dan Giosu imi apare inca drept una din cele mai interesante carti de aceasta factura. () Ceva din gratuitatea visului e transferat asupra «realitatii», aceasta vadindu-se. dintr-o data. ca o «lume ca nelumea»; nonsensul navaleste asupra sensului, punindu-l la indoiala, intr-o disputa neimpacata, in care puterea de a fabula creste libera, regn cu totul nou. delirant si straniu".
(Sebastian Dragulanescu. "Timpul", nr. 12/1994)

"Cei ce l-au intilnit pe Dan Giosu nu se poate sa nu fi fost uimiti de convingerea sa ca, rostind, recreeaza orice cuvint. Poemele erup. apar la suprafata cu seninatate, dintr-un talent nativ deosebit. «Infantilitatea» este tocmai rara capacitate a autorului de a se juca si bucura cu/prin cuvinte, fara spaima ca au fost deja tocite, golite de semnificatii. Pentru Dan Giosu totul incepe o data cu el. cu vorbele «sale» - pentru ca le simie mereu ale sale. iar nu straine."
(Gabriela Gavril, postfata voi. Patratul umbrei. Ed. Cronica. 1995)


Copyright © Contact | Trimite referat