Dan Gradinaru biografia
Dan Gradinaru opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

GRADINARU DAN.

Prozator.
De asemenea, eseist.

S-a nascut la 18 iulie 1951, in Pucioasa (Dimbovita). A absolvit in 1976 Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti, iar in .

Facultatea de Drept a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. in perioada studentiei a frecventat cenaclurile Facultatii de Filologie din Bucuresti conduse de Ovid S. Crohmalniceanu ("Junimea"). Mircea Martin ('Uni-versitas") si Eugen Simion ("Cercul de critica").

Dupa 1980 frecventeaza cenaclul literar "Nord" din Baia Mare.

Debuteaza publicistic in februarie 1982, in revista "Steaua", cu un articol despre opera lui Ion Creanga. Debutul editorial are loc in 1984 cu volumul de proza scurta Patru povestiri, aparut la Editura Dacia. Colaboreaza la revistele "Steaua". "Familia", "Romania literara". "Viata romaneasca". "Amfiteatru". "Contrapunct", "Caiete critice", "Literatorul", "Arc". "Lumina' (Panciova. Iugoslavia) s.a.
Dupa volumul de debut, publica volumul de proza scurta Povestiri cu oameni si salbaticiuni (Ed. Cartea Romaneasca, 1991).

Este prezent in antologia alcatuita de Gheorghe Craciun si Viorel Marineasa. Generatia '80 in proza scurta (Ed. Paralela 45, 1998). Este autorul mai multor lucrari didactice de literatura destinate candidatilor la liceu si la examenul de bacalaureat.

A obtinut premiul de debut al Editurii Dacia (1984). A calatorit in URSS si Bulgaria (1977), SU A (1991) si Franta (1993). In prezent autorul este profesor de limba si literatura romana la liceul "Mecanica Fina" din Bucuresti.

Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO. Asupra prozei autorului au formulat opinii critice: Iloan Moldovan (prefata volum Patru povestiri, Ed. Dacia. 1984): Radu G. Teposu ("Flacara". 1 nov. 1985); Lucian Gruia ("Steaua", nr. 1/1985): Marian Papahagi - O revelatie (in volum Cumpana si semn. Ed. Cartea Romaneasca, 1990): Valeriu Cristea Un debut remarcabil (in volum A scrie, a citi, Ed. Dacia. 1992): Stefan Ion Ghilimescu ("Luceafarul", nr. 12/1992); Mariana Codrut ("Contrapunct", ni 13/1992); Ana Udrea ("Arc", nr. 2/1992); Eugen Simion. Mircea Zuciu. Mihai Zamfir. George Balaita. Valeriu Cristea. Silviu Angelescu. Crisu Dascalu, Viorica I. Constantinescu s.a.

Referinte critice:


"Povestirile lui Dan Gradinaru il situeaza, indiscutabil, pe autorul lor printre cei mai interesanti scriitori tineri de azi. () Ceea ce uimeste e siguranta scrisului, frazarea impecabila, dialogul atit de bine condus si subliniat in taieturile replicilor si in mimica subscrisa."
(Marian Papahagi. "Tribuna". 21 febr. 1985)

"Placerea produsa de straturile suprapuse ale scrisului sau (ironic si fantast, alegoric si fictionar, grotesc si masiv) este dominanta si molipsitoare. () Mijloacele dezvoltate de scriitor pentru a crea intr-acest univers con-stringator si anihilant un limb miraculos de poezie a dragostei dau masura intreaga a talentului artistic rar al lui Dan Gradinaru."
(Stefan Ion Ghilimescu. "Luceafarul", nr. 12/1992)

"in asemenea povestiri totul este posibil, printr-un firesc de-a dreptul cuceritor: timpurile sa se amestece, animalele sa vorbeasca si chiar sa comunice cu oamenii, oamenii sa suporte metamorfozele surprinzatoare, epica realista sa treaca brusc in parabola si metafora sa se concretizeze fara fasoane, limbajul cotidian sa se muleze perfect pe realitati «de basm» etc: - totul intr-un discurs cvasi-oral, cu dialoguri vii. precise si, in acelasi timp. spumoase."
(Mariana Codrut. "Contrapunct", nr. 13/1992)


Copyright © Contact | Trimite referat