Dan Pavel biografia

Dan Pavel opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

PAVEL DAN.
Eseist, analist politic.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 30 iulie 1958 la Cluj.

Dupa absolvirea in 1977 a liceului "Mihai Viteazul" din Bucuresti, urmeaza cursurile Facultatii de Istorie - Filosofie (sectia Filosofie - Istorie) a Universitatii din Bucuresti, luindu-si licenta in .

A fost profesor de istorie si stiinte sociale (1982-l985), apoi redactor al publicatiilor "Viata studenteasca" si "Amfiteatru" (1986-l989), fondator si redactor-sef adjunct al revistei "22" (1990-l992).

De asemenea, este fondator al revistelor "Sfera Politicii" (impreuna cu Stelian Tanase) si "Polis" (impreuna cu Calin Anastasiu). A fost director de cercetare la Institutul de studii politice de aparare si istorie militara.

Debuteaza editorial cu volumul Bibliopolis. Eseu asupra metamorfozelor cartii, aparut in 1990 la Editura Cartea Romaneasca din Bucuresti.

Colaboreaza cu studii de filosofie, eseuri literare, culturale si politice la revistele: "Amfiteatru", "Viata Romaneasca", "Romania literara", "Revista de filosofie", "Cuvintul", "Agora" (SUA), "Meridian" (SUA), "Sfera Politicii", "Polis", "Romania literara", "22" si la cotidianele "Romania libera", "Curentul", "Monitorul", "Ziua" s.a.
Dupa debut, a mai publicat volumele: Etica lui Adam sau de ce rescriem istoria (Ed. DU Style, 1995); Cine, ce si de ce? Interviuri despre politica si alte tabuuri (Polirom, 1998); Leviathanul bizantin (Ed. Polirom, 1998). A tradus pentru Editura DU Style doua romane politiste semnate de Sue Grafton(1999).

Este detinatorul premiului pentru eseu al revistei "Amfiteatru" (1982). In perioada septembrie 1990 - aprilie 1991 a beneficiat de o bursa pentru jurnalistii est-europeni acordata de USIA. In 1993 a beneficiat de o bursa de studii la School of Public Affairs, University of Maryland. Lucreaza ca si consilierul Editurii DU Style pentru colectiile de istorie, filosofie, politologie, etica si editorialist la ziarul "Ziua".

Asupra cartilor si eseurilor autorului au formulat opinii critice: Adrian Marino (in volum Politica si cultura. Pentru o noua cultura romana, Ed. Polirom, 1996); Tudorel Urian - Analize, vendete, pasiuni ("Cuvintul", nr. 5/1999); Florin Ardelean - Recursul la rigoare ("Familia", nr. 3/1999); Vladimir Tismaneanu, Stelian Tanase, Mircea Mihaies s.a.

Referinte critice:


"Originalitatea Eticii lui Adam se releva, din plin - cel putin in contextul reflexiei politologice actuale - in capitolul final, foarte biblic intitulat Armagheddon. El aduce un mesaj mesianic, militant, surprinzator in felul sau, in generatia lui Dan Pavel (si nu numai). Autorul pledeaza in esenta, cu energie, pentru liberul arbitru si, in baza acestui principiu inatacabil, pentru respingerea «religiei raului» considerata dominanta in epoca noastra."
(Adrian Marino, in voi. Politica si cultura, Ed. Polirom, 1996)

"in corul foarte pitoresc al analistilor politici care au invadat mass-media in ultimii ani. Dan Pavel este o voce distincta. Un temperament de latin-lover la un foarte zelos practicant al cultului bibliografiei (), iata o combinatie din care nu poate rezulta decit un political scientist cit se poate de insolit. Prototipului de analist politic transcendental (), Dan Pavel ii opune imaginea unui analist militant, capabil sa lupte cu orice mijloace pentru a-si impune ideile."
(Tudorel Urian, "Cuvintul", nr. 5/1999)

"Dispretuitor fata de un diletantism infloritor () mefient pina la spaima fata de ofensiva generalizata si concertata a unui expresionism politologicard, universitarul si redactorul-sef al «Sferei Politicii» prefera austeritatea discursului strict controlat si «denotat» conceptual, dar si rigoarea citatelor exacte (). Dan Pavel nu vizeaza celebritatea de maidan si nici nu forteaza instinctele oraculare, de dragul rumorilor de galerie. E mai degraba un asezat. Leviathanul bizantin, ultima lui carte scoasa la Polirom, este, din acest punct de vedere, o pledoarie pentru discursul avizat, critic si nuantat. Prin controlul si austeritatea mijloacelor folosite, Dan Pavel da o replica atit de multor politologi carpatini, crescuti din flora spontanee, rezultata din humusul socialismului stiintific putrifer"
(Florin Ardelean, '•Familia", nr. 3/1999)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani