Dan Petrescu biografia


Dan Petrescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Petrescu Dan.
Eseist.
De asemenea, prozator, publicist, editor.

S-a nascut in 1949 in Bucuresti.

Este absolvent al Facultatii de Filologie (sectia Romana - Franceza) a Universitatii "AU. Cuza" din lasi (1981).

In perioada studentiei si dupa absolvire face parte, alaturi de Liviu Antonesei, Luca Pitu, Valeriu Gherghel, Mihai Dinu Gheorghiu, Sorin Antohi, Andrei Corbea s.a. din grupul de tineri eseisti reuniti in jurul revistelor "Dialog" si "Opinia studenteasca" din lasi.

Dupa 1983, grupul este supus presiunilor Securitatii regimului comunist. La sfirsitul anilor '80, autorul intra in dizidenta deschisa, facind publice protestele sale fata de sistem prin intermediul posturilor straine de radio si intrind in greva foamei.
Debuteaza editorial ca prozator in volumul colectiv Proze, aparut la Editura Albatros din Bucuresti in . Ca eseist, debuteaza editorial in 1990 la Editura Cartea Romaneasca cu volumul Tentatiile anonimatului, aparut mai intii in serial in "Opinia studenteasca" in anul 1982.

Colaboreaza cu eseuri si articole critice la revistele: "Dialog", "Opinia studenteasca", "Echinox", "Viata Romaneasca", "Revista de Istoric si Teorie Literara", "Vatra", "Astra", "Orizont", "Convorbiri literare", "Cronica". "Timpul", "Contrapunct", "Neue Literatur", "Dialogue" (Montpellier). "Agora" (SUA), "La Nouvelle Alternative" s.a, precum si la ziarele: "Liberation" (Paris) si "National" (Bucuresti).

In colaborare cu Liviu Cangcopol a publicat volumul Ce-ar mai fi de spus. Convorbiri libere intr-o tara ocupata (Ed. Minerva, 1990), suita de dialoguri publicate initial in revista "Agora" (S.U.A.). in 2000 publica volumul de articole si eseuri in raspar (Ed. Nemira).
A tradus din engleza sau franceza mai multe carti de eseistica filosofica, printre care: Ioan Petru Culianu, Eros si magie in Renastere 1484 (Ed. Nemira, 1994), Georges Bataille, Erotismul (Ed. Nemira, 1998), Roger Caillois, Fluviul Alfeu (Ed. Nemira, 1997) si Omul si sacrul (1996).

Este detinatorul a trei premii pentru proza si al premiului I pentru eseu la Consfatuirea nationala a cenaclurilor de anticipatie (Bucuresti, 1983). Asupra scrierilor autorului au formulat opinii critice: Maria Mailat ("Orizont", 1983); Ion Bogdan Lefter - Dialogul ca eseu politic ("Contrapunct", nr. 10/1991); Stefan Ion Ghilimescu - Tentatiile anonimatului in "roman" (in volum Figuri ale romanului, Ed. Domino, 1997); Sorin Antohi (in volum Exercitiul distantei. Discursuri, societati, metode, Nemira, 1997, 1998); Paul Cernat - Dribling prelungit ("Observator cultural", nr. 21/2000); Alex. Stefanescu - Dan Petrescu enervat de literatura romana ("Romania literara", nr. 27/2000); Liviu Antonesei, Ion Rotaru s.a.

Referinte critice:


"in ultimii ani ai regimului comunist. Dan Petrescu a fost unul dintre cei trei dizidenti ai nostri «de virf» (alaturi de doamna Doina Cornea si de Mircea Dinescu). A protestat deschis, asumindu-si riscuri enorme, in conditiile unei represiuni care ar fi putut oricind alege solutii «extreme». Minai Dinu Gheorghiu I-a numit «personalitatea cea mai puternica politic din grupul iesean» () Dan Petrescu mersese - intr-adevar - cel mai departe, incereind sa treaca de stadiul contestatiei ca «simplu» gest moral si sa ajunga la cel al gindirii politice sistematice."
(Ion Bogdan Lefter, "Contrapunct", nr. 10/1991)

"Textele din volum dezvaluie o intreaga serparie, jocuri de putere si influenta ideologica, rivalitati si probleme majore, politico-institutionala s.a. extrem de delicate (). inainte de orice insa. In raspar c o earte-document care mizeaza pe inteligenta, iar inteligenta eseistului si a disidentului iesean, demn reprezentant al vechii traditii eline a scepticismului cinic si al «stiintei vesele» nietzscheene, are doua laturi: provocarea, nonconformismul, libertatea gindirii critice - pe de o parte. Gratuitatea ludica si esteta - pe de alta. () Volumul este o seismograma, o veritabila sectiune subiectiva, «fierbinte», prin mentalitatile, scandalurile si jocurile de interese care caracterizeaza culisele societatii romanesti de azi, o «gazeta de perete» a cimpului nostru cultural din ultimii ani. () E limpede, Dan Petrescu nu are «nimic sfint» dar asta-i farmecul si miza personajului. Pentru el, autorii sint, pur si simplu, autori si oameni (mai buni sau mai rai), cu pacatele lor si nu mai mult decit atit. Aproape ca nu exista formulare ridicola care sa scape de vitriolul eseistului, iar cel mai adesea executiile sint «exacte», in flagrant (). Exactitatea, argumentatia redutabila, speculatia brianta caracterizeaza majoritatea eseurilor sale critice."
(Paul Cernat, "Observator cultural", nr. 21/2000)