Dan Stanca biografia


Dan Stanca opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

STANCA DAN.
Prozator, eseist.
De asemenea, publicist.

S-a nascut in 30 septembrie 1956 la Bucuresti.

Provine dinfr-o familie de intelectuali. Dupa studiile liceale, a absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti, sectia Limba si literatura engleza - Limba si literatura romana.

In 1986 debuteaza publicistic in "Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»". Debutul editorial are ioc in 1992 cu romanul Vintul sau tipatul altuia (Ed, Militara).

Colaboreaza cu proza, eseuri si articole de opinie la
revistele: "Romania literara", "Contrapunct", "Luceafarul", "Convorbiri literare", "Vatra", Litere, Arte & Idei" (supliment al ziarului "Cotidianul"), "Ramuri", "Familia", "Euphorion", "Arc" s.a., precum si la ziarele "Tineretul liber" si "Romania libera".

Dupa debut, publica volumele: Simbol sau vedenie (eseuri. Ed. Rosmarin, 1995); Aripile Arhanghelului Mibail (roman, Ed. Nemira, 1996); Cer iertare (povestiri, Ed. Cartea Romaneasca & Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, 1997); Contemplatorul solitar (eseu, Ed. Institutul European, 1997); Ultima biserica (roman, Ed. Eminescu, 1997); Apocalips aminat (roman, Ed. Cartea Romaneasca, 1997); Muntele viu (roman, Ed. Polirom. 1998); Veninul metafizic (eseuri, Ed. Timpul, 1998); Ritualul noptii (roman, Ed. ALL, 1998); Domnul Clipei (roman, Ed. Allfa. 2000). Este detinatorul premiului pentru proza al Uniunii Scriitorilor (1997).

Ca ziarist, a beneficiat in 1993 de o bursa "Reuters", Lucreaza ca si redactor la cotidianul "Romania libera".

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
A fost membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

Despre scrierile autorului au formulat opinii critice: Cezar Baltag (prezentare la volum Aripile Arhanghelului Mihail, Ed. Nemira, 1996); Florin Mihailescu - Un roman magic ("Viata Romaneasca", nr. 3/1998); Alex. Stefanescu ("Romania literara", nr. 50/1998 si nr. 29/1999); Georgeta Draghici - O carte-metafora ("Romania literara", nr. 29/1998); Dan C. Mihailescu -Graalul in noroi ("22", nr. 36/1998); Catrinel Popa ("Romania literara", nr. 4/2000); C. Rogozanu - Ar putea fi ("Observator cultural", nr. 43-44/2000); Eugen Simion, Alexandru Condeescu, Al. Cistelecan, Radu Comanescu, Radu Voinescu, Radu Aldulescu, Monica Pillat, Nicolae Prelipceanu s.a.

Referinte critice:


"se impune un lucru, acela ca scrisul puternic marcat de accent religios al lui Dan Stanca, de fiecare data ne tulbura. Este dincolo de orice indoiala faptul ca scrisul iui transcende mentalul unei singure generatii."
(Cezar Baltag, prezentare la voi. Aripile Arhanghelului Mihail,
Ed. Nemira, 1996)

"am asezat [romanul Aripile Arhanghelului Mihail] sub eticheta «realismului apocaliptic», o formula cu tot mai multi aderenti si cu dezvoltari din cele mai surprinzatoare. Bucurestiul ca subumanitate demonizata, fantastic bulgakovian si euforia dezastrului, amestecuri de Sabato si Caragiale, de Eliade, Dostoievski si Gogol, de nostalgii mateine, infiniri autoscopice a la Pynchon si crunt argou de mahala, totul rasucit in ideea salvarii prin chiar consumarea frenetica a damnarii - iata realitatea epica slujita cel mai asiduu, poate, la ora de fata. () Dan Stanca este, cred, cel mai patetic slujitor al acestei^br/e de imbunare a mediului nostru otravitor de toate zilele."
(Dan C. Mihailescu, "22", nr. 36/1998)

"Cartea [Apocalips aminat] prezinta o viziune a unei realitati ce depaseste realul, fapt ce se infimpla destul de rar in literele noastre. Din acest punct de vedere romanul ni se pare mai curind in traditia literaturii fantastice a lui Mihail Bulgakov si Gustav Meyrink decit a lui Mircea Eliade. () Apocalips aminat este un roman de idei, si inca unul de idei metafizice. () pentru Dan Stanca totul isi are originea in transcendent, dar nu in sens religios, desi nu lipsesc nici astfel de concepte in carte, ci in sensul traditional asa cum este el dezvaluit in opera ginditorului francez Rene Gu^non si a discipolilor sai, printre care si Vasile Lovinescu in spatiul romanesc, citati de altfel direct sau indirect in volum. E un roman metafizic pentru ca tot ce se intimpla in el nu este aleatoriu ci se inscrie in planul divin, in planul iconomiei lumii"
(Florin Mihailescu, "Viata Romaneasca", nr. 3/1998)

"Roman de zile mari [Ritualul noptii], un Patul lui Procust al vremii noastre scris de un Camil Petrescu la fel de lucid, dar capabil de o viziune metafizica"
(Alex. Stefanescu, "Romania literara", nr. 50/1998)