Daniel Corbu biografia


Daniel Corbu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

CORBU DANIEL.

Poet
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 7 aprilie 1956 in orasul Tirgu-Neamt.

Este fiul lui Ioan Corbu si al Casandrei Corbu, tarani din Vinatorii Neamtului.

A absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti in 1983, cu o lucrare de diploma intitulata Generatia '80 in literatura romana, sub indrumarea profesorului Nicolae Manolescu.

In perioada studentiei a participat la intrunirile Cenaclului de Luni.

Incepind cu 1984 organizeaza la Tirgu Neamt Colocviile Nationale de Poezie de la Neamt. Dupa 1990 este fondatorul Casei de Editura Panteon si al revistei "Panteon", initiatorul si organizatorul Serilor de poezie de la Vinalori-Neamt si al Academiei de Poezie din Vinatori-Neamt.

A practicat pe rind meseriile de operator chimist, ajutor de ospatar, masinist, maseur, profesor suplinitor, vinzator ambulant, inspector cultural, corector, muzeograf etc.

Debuteaza publicistic in 1975 in revista "Amfiteatru".

Debutul editorial are loc in 1983 cu placheta de poeme Nastere vinovata (Ed. Albatros, 1983).

Colaboreaza la "Romania literara", "Convorbiri literare", "Luceafarul", "Cronica", "Viata romaneasca", "Tribuna", "Hyperion", "Poesis" si la reviste din Franta, Belgia, Italia, Iugoslavia, Slovacia, Republica Yemen. Dupa volumul de debut, publica volumele: Intrarea in scena (Ed. Albatros, 1984), Plimbarea prin flacari (Ed. Cartea Romaneasca, 1988), Preludii pentru trompeta si patru pereti (Ed. Panteon, 1992), Documentele haosului (Ed. Panteon, 1993), Spre Fericitul Nicaieri (Ed. Panteon, 1995), Cintece de amagit intunericul (Ed. Helicon, 1996), Manualul bunului singuratic (Ed. Panteon, 1997) si Duminica fara sfirsit (Ed. Axa, 1998).

Este prezent cu poeme traduse in antologia Streiflicht (Dionysos Verlag, 1994, Germania).

A tradus pentru revistele de cultura sau in volum texte din: Cioran, R. Barthes, Edmond Jabes, Henry Michaux, Paul Valery, Odysseas Elytis, Andrc Welter etc.

Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul Uniunii Scriitorilor din Romania la Concursul National de poezie "Nicolae Labis" (1979), premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi (1993), premiul "Poesis" pentru cea mai buna carte a anului (1993), premiul Festivalului International de poezie de la Sighetu Mamiatiei (1995).
A beneficiat de o bursa de management cultural la Bruxelles in . A calatorit in Finlanda, Franta, Germania.

Lucreaza ca si muzeograf literar la Muzeul Literaturii din Iasi - "Bojdeuca lui Creanga".

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

Asupra cartilor autorului au formulat opinii critice: Cezar Ivanescu ("Luceafarul", 1982); Laurentiu Ulici ("Romania literara", 1984); Marin Mincu (in volum Eseu despre textul poetic, II, Ed. Cartea Romaneasca, 1986) si Eseu despre textul poetic ("Romania literara", 1988); Florin Mugur (in volum Schite despre fericire, Ed. Cartea Romaneasca, 1987); Romul Muneanu ("Flacara", 1989); Traian T. Cosovei (in volum Pornind de la un vers, Ed. Albatros, 1990); Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993); Al. Cistelecan ("Vatra", 1993); Ioan Holban ("Romania literara", nr. 50/1998) s.a.

Referinte critice:


"Poet impecabil, nascut iar nu facut, venind din zona mitica a Moldovei, constructor de metafora epatanta si parabola socanta, cu o incredere in puterea magica a poeziei pe care o au doar cei alesi. Daniel Corbu ataca temele mari cu o uimitoare forta a tragismului, care-! personalizeaza si-i confera originalitate."
(Cezar Ivanescu, "Luceafarul", 1982)

"Cu ostentatie si riguroasa distantare ironica poetul face din singuratate un purgatoriu si din inconformism o etica."
(Laurentiu Ulici, "Romania literara", 1984)

"Daniel Corbu stie tot ce s-a petrecut in domeniul poetic in perioada ultima, fiind, ca si Mircea Cartarescu si Florin laru, foarte receptiv la inovatiile textualiste, dar concomitent nu renunta la acel filon de liricitate ce intemeiaza zona poetica a Moldovei. () autorul acestor volume este un poet adevarat, inscriindu-se prin demersul sau in primele rinduri ale promotiei optzeciste."
(Marin Mincu, "Romania literara", 1988)

"Daniel Corbu salveaza religia poemului prin parabola. Unul din eforturile sale este mentinerea poemului printre limbajele sacrale. Poetica devine la el un principiu de subzistenta si o terapie de suspendare a mortii, un exorcism al fricii de neant."
(Al. Cistelecan, "Vatra", 1993)